FATALAN ISHOD: Linijski sudija umro nakon što ga je pogodila loptica

Novosti online

07. 09. 2020. u 13:01

ФАТАЛАН ИСХОД: Линијски судија умро након што га је погодила лоптица

Foto: EPA

LINIJSKI sudija u meču Novaka Đokovića i Pabla Karenja Buste je brzo došla sebi nakon što je Srbin nenamern pogodio, ali istorija pamti fatalan ishod po sudiju nakon jednog servisa Stefana Edberga.

Iako je tenis jedan od najpopularnijih (pojedinačnih) sportova na svetu i nikako nije u grupi ekstremnih, može uzrokovati ozbiljne povrede. A istorija "belog sporta" pamti i jednu smrt uzrokovanu udarcem lopticom.

Niame, veliki Stefan Edberg (54), šesterostruki osvajač Grend slema, kao 17-godišnjak je u finalu juniorskog turnira 11. septembra 1983. prilikom servisa pogodio linijskog sudiju u preponu. Zbog toga, naravno, nije kažnjen diskvalifikacijom jer je to bilo za vreme poena.

Sudija Dik Verthajm (60) izgubio je ravnotežu i udario glavom o betonsku podlogu. Nesvesnog su ga prevezli u bolnicu gde je pet dana posle preminuo od krvarenja na mozgu. Ranije je imao dužu istoriju bolesti i problema sa srcem.

Edberg je bio šokiran. Do te mere da je ozbiljno razmišljao da napusti tenis! A još nije zagazio ni u dvadesete. Govorio je kako oseća veliku kricicu. Ipak to nije napravio i postao je jedan od najboljih tenisera druge polovice 1980-ih i početka 1990-ih godina prošlog veka.

A teniska organizacija promenila je pravilo po kojem linijske sudije sede na stolcima.

Verthajmova porodica tužila je organizatora Ju-Es opena, Američki teniski savez (USTA) i tražila 2,25 miliona dolara. Sud je utvrdio kako udarac lopticom nije bio uzrok Dikove smrti i odštetu smanjio na 165.000 dolara.

Edberg se naučio nositi s tragičnim posledicama svoga servisa i brzo je u svetu postao poznatiji po sjajnim rezultatima nego po nesrećnom događaju kojem je kumovao.

(24 sata.hr)

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Papi

07.09.2020. 16:03

Poučna prica koja nečemu sluzi... Pa eto prilike da se javnost ubedi da je tenis opasan po zivot samo zato da se neko bavi zaštitnom opremom i štitnicima od pleksiglasa oko sudija i skupljača lopti. Sve za potrebe bezbednog igranja tenisa a onda da taj pokupi 'vrhnje'. Isto kako ga je pokupio onaj koji je izmislio loptice i rekete ko rakete koji stvaraju toliku brzinu udarca puta masu kojom se proizvodi udarna sila loptice nalik metku, sa tako bolnim efektom po ljude. Da li taj snosi makar moralnu odgovornost za posledice svog nenamjernog dela ili sa umisljajem?