FORBSOVA LISTA NAJPLAĆENIJIH: Ronaldo prednjači, Federer zarađuje i u "penziji"

Novosti online

08. 10. 2023. u 13:51

AMERIČKI magazin Forbs objavio je novu listu deset najplaćenijih sportista u 2023. godini. Na prvom mestu nalazi se Kristijano Ronaldo, a na listi je i Rodžer Federer koji se već više od godinu dana ne bavi aktivno tenisom.

ФОРБСОВА ЛИСТА НАЈПЛАЋЕНИЈИХ: Роналдо предњачи, Федерер зарађује и у пензији

FOTO: Tanjug/AP

Ugovori o medijskim pravima u sportskim ligama širom sveta i konstantan priliv novca na račune popularnih sportista doveli su do povećanja plata igračima poslednjih godina, a stvari dodatno potpaljuje i bliskoistočni novac koji je uplivao u sport.

Procenjuje se da su deset najplaćenijih sportista na svetu zaradili oko 1,11 milijardi dolara u poslednjih 12 meseci, pre oporezivanja i naknada menadžerima, što je 12% više u odnosu na prošlogodišnjih 990 miliona dolara i 5% u odnosu na pređašnji rekord od 1,06 milijardi dolara iz 2018. godine.

Ronaldo je najplaćeniji sportista sa procenjenim prihodom od 136 miliona dolara, uključujući 46 miliona od plate i bonusa, ali i 90 miliona dolara od raznih makretinških i poslovnih poduhvata. Svetski brendovi su zainteresovani za promociju proizvoda zbog Ronaldove baze obožavatelja na društvenim mrežama koja ukupno broji 850 miliona pratilaca na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru, što ga čini i najpopularnijim sportistom na svetu.

Lionel Mesi od plate na godišnjem nivou zarađuje 65 miliona dolara, a isti priliv novca ima i od raznih vanigračkih akvitnosti.

Njegova ukupna zarada sačinjena u najvećoj meri od ugovora sa raznim sponzorima, donosi mu prihod od oko 20 miliona dolara godišnje. Ujedno Mesi je u oktobru pokrenuo investicionu firmu pod nazivom Play time.

Federer zarađuje od imena i na račun teniske slave

Nekadašnji teniski as Rodžer Federer nalazi se na devetom mestu na ovogodišnjoj listi najvećih zarada sa procenjenih 95,1 milion dolara, od kojih je gotovo sve inkasirao van terena, tačnije od sponzorskih ugovora, budući da je pre godinu dana objavio kraj karijere.

Rodžer Federer

Njegova lista partnera ostala je ista i u 2023. godini. Pored toga, nedavno je najavio licencni ugovor sa proizvođačem naočara za njegov brend sa inicijalima imena i prezimena RF. Federer, kako ističe Forbs ima značajan udeo u brzorastućoj švajcarskoj kompaniji za obuću.

Kevin Durant zaokružuje listu deset najplaćenijih sportista u 2023. godini sa 89,1 milion dolara, što je povećanje od 10% u odnosu na rekordnih 80,9 miliona dolara iz prošle godine.

Na listi 10 najplaćenijih sportista sveta iz NBA lige je i košarkaš Lejkersa Lebron Džejms koji zauzima četvrto mesto sa 44,5 miliona dolara od plate i 75 miliona dolara od sponzorskih ugovora, a pored njega je i Stef Kari na osmoj poziciji sa 48,4 miliona od ugovora na godišnjem nivou sa Golden stejtom i 52 miliona dolara na račun promocije brendova.

Iz sveta golfa nalaze se Dastin Džonson i Fil Mikelson, a oni su na šestom, odnosno sedmom mestu. Džonson prihoduje 102 miliona od nastupa na turnirima i pet miliona od sponzorstava, situacija sa Mikelsonom je slična, on zarađuje 104 miliona od turnira i dva miliona od različitih vidova promocije.

Bokser Saul Alvarez, poznatiji kao Kanelo zarađuje ukupno 110 miliona dolara, od toga 100 miliona u ringu, a ostatak od sponzorstava.

Fudbalska zvezda Kilijan Mbape ostvaruje prihod od 120 miliona dolara i jedini je sportista mlađi od 30 godina koji se nalazi na listi od 10 najplaćenijih. Na račun je inkasirao 100 miliona od ugovora sa Par Sen Žermenom i 20 od ugovora sa sponozorima.

BONUS VIDEO: Aleks Koreča za Novosti o "velikoj trojci": Ono što su uradili ravno je čudu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!