PAMTE LI OVO ĐOKOVIĆI? Evo koga je to Novak pobedio u prvom profi-finalu (ne, nije Masu) i šta se potom desilo

Novosti online

27. 06. 2023. u 20:22

NOVAK Đoković je pre 20 godina osvojio prvu titulu u profesionalnoj karijeri, ali malo ko od njegovih navijača zna gde se to dogodilo i ko mu je bio rival u finalu.

ПАМТЕ ЛИ ОВО ЂОКОВИЋИ? Ево кога је то Новак победио у првом профи-финалу (не, није Масу) и шта се потом десило

Foto Tanjug

Kada je reč o onoj najvećoj teniskoj sceni, ATP turneji, skoro da i "vrapci na grani" znaju da je Đoković prvu titulu osvojio u Amersfortu 2006, pobedivši u finalu Nikolasa Masua sa 7:6(5), 6:4...

... ali, nije ATP turneja jedina u kojoj se zarađuju ATP bodovi i, naravno, novac.

Uslovno rečeno, "drugu ligu" profesionalnog tenisa za muškarce čine turniri iz Čelendžer turneje, a treću - fjučers turniri koje organizuje Međunarodna teniska federacija (ITF), a koji takođe mogu da donesu ATP bodove učesnicima.

I, upravo je na jednom fjučers turniru svoju prvu profesionalnu titulu osvojio i mladić koji je potom postao najbolji teniser sveta, Novak Đoković.

A uradio je to - u svom rodnom gradu.

"Novosti" vas vode kroz malu retrospektivu kako je to 16-godišnji Nole došao do prve profi-titule u bogatoj karijeri.

"F3 turnir - Beograd 2003." nije bio prvi veliki na kome je Đoković igrao, jer je već 2001. bio trostruki prvak Evrope za juniore - u pojedinačnoj konkurenciji, u paru sa Bojanom Božovićem i ekipno, kao član naše reprezentacije.

Ali, juniorska konkurencija je jedno, a ona "prava" nešto sasvim drugo. Uostalom, u profesionalnoj konkurenciji nije sve ni krenulo glatko za Noleta. Prvi meč - poraz. Drugi meč - poraz.

Ali, taj prvi poraz bio je protiv 13 godina starijeg Aleksa Raduleskua, naturalizovanog Nemca rođenog u Rumuniji (izgubio je Đoković sa 5:7, 6:7(5) u Minhenu), a drugi poraz bio je od devet godina starijeg Italijana Manuera Horkere, na F2 fjučersu u Srbiji (6:4, 6:7(2), 2:6).

E, onda je na red došlo da svet vidi kako to Novak Đoković igra kad "uhvati zalet".

Nole je najpre pobedio trojicu sunarodnika - Darka Mađarovskog sa 6:3, 6:7(2), 6:4, pa Danijela Sebešćena sa 6:2, 6:2, dok je bez borbe prebrodio prepreku koju je trebalo da predstavlja Goran Tošić.

U polufinalu je Novak Đoković napravio prvi preokret u karijeri, savladao je Čeha Jaroslava Pospišila sa 4:6, 7:5, 7:5, a potom je došao na red meč za titulu.

U finalu F3 fjučersa u Beogradu 2003. Đoković je pobedio Španca Sezara Ferera Viktoriju sa 6:4, 7:5 i tako osvojio prvu titulu u profesionalnoj karijeri.

A osvojio je i prve ATP bodove, njih 12, kao i nagradu od 1.300 američkih dolara.

"Zvanično", jer svi obično pričaju samo o trofejima sa ATP turneje, Novak Đoković ih ima 94, ali je zapravo nedavnim osvajanjem Rolan Garosa Nole došao do tačno 100 titula u pojedinačnoj profesionalnoj konkurenciji, jer je osvojio tri fjučersa (posle Beograda 2003, još i Solnok 2004. i Beograd 2005.) i tri čelendžera (Budimpešta 2004, Ahen 2004 i San Remo 2005.)

A šta je bilo sa rivalom iz prvog finala Novaka Đokovića?

Španac Sezar Ferer Viktorija nikada nije uspeo da se vine baš visoko u "belom sportu". 

Najviše što je dogurao ovaj levoruki teniser bilo je 381. mesto na ATP listi, i to 2006. godine.


Karijeru je završio 2011. posle dva poraza u nizu, i samo sedam pobeda u pojedinačnoj konkurenciji za celu 2010. godinu.


Tokom igranja "belog sporta" (sada je trener u Dubaiju) uspeo je da zaradi, u obe konkurencije, 60.876 dolara, ali je u tenisku penziju, tog marta 2011. otišao a da je mogao svima da kaže: "Evo, ja sam taj koji je prvi igrao u finalu sa ovim mladićem koji je upravo osvojio svoj prvi Australijan open".


Đoković je potom još devet puta osvojio AusOpen, a nagoveštaj i tih, i svih drugih uspeha, baš pre 20 godina mogao je da se vidi na onom F3 turniru iz Fjučers serije u Beogradu.

BONUS VIDEO: PARIZ JE NjEGOV: Novak Đoković "prošetao" pehar Rolan Garosa Parizom

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)