DRAMA NA VRHUNCU: Žreb za Australijan open iznenadno pomeren

Novosti online

13. 01. 2022. u 05:27 >> 05:48

NOVAK Đoković još uvek iščekuje odluku australijskih vlasti o eventualnoj deportaciji, a ta dramatična situacija dobila je novo poglavlje.

ДРАМА НА ВРХУНЦУ: Жреб за Аустралијан опен изненадно померен

Tanjug/AP

Naime, u poslednji čas, pred neposredni zakazani početak, zvaničnici turnira su novinarima saopštili: "do daljeg je otkazana svečana ceremonija žreba".

Žreb za prvi teniski grend slem turnir u ovoj godini trebalo je da počne u 15 časova po lokalnom vremenu u Melburnu, odnosno u 5 po našem, srednjoevropskom.

Ali, neposredno pred početak, okupljenim novinarima je rečeno da "malo sačekaju ispred sale", i... ništa drugo im, bar u tom trenutku, nije otkriveno.

Paralelno s tim, australijski mediji su najavili da će se u 15.45 javnosti obratiti predsednik tamošnje Vlade, što bi, vrlo moguće, moglo da ima veze sa situacijom u kojoj se nalazi Novak Đoković, kome preti deportacija.

Nedugo zatim, novinari koji sa lica mesta prate Australijan open su saznali da je žreb pomeren na 16.15 po lokalnom vremenu, odnosno 6.15 po srednjoevropskom. Dakle, posle obraćanja australijskog premijera.

Premijer - ni reč o Đokoviću

Ispostavilo se da je konferencija predsednika australijske Vlade Skota Morisona bila "samo" zbog ogromnog skoka inficiranih novim sojem koronavirusa. Samo u australijskoj državi Novi Južni Vels registrovano je 90.000 novih slučajeva, a premijer Morison je tim povodom obelodanio i neke nove mere, poput deljenja besplatnih brzih testova, ali i obelodanio neke ozbiljne ekonomske parametre, poput činjenice da je "oko 10 odsto radnika odsutno s posla zbog inficiranja, ili bliskog kontakta sa inficiranima".

Morison je ovom prilikom pozvao roditelje dece od 12 do 15 godina da dovedu mališane i na primanje druge doze vakcine. A samo u jučerašnjem danu vakcinisano je nešto preko 346.000 ljudi u Australiji, od čega su preko 254.000 bili "busteri".


I... ispostavilo se da Skot Morison nije sazvao vanrednu konferenciju za štampu zbog Novaka Đokovića, kao što su to mnogi pomislili da je slučaj posle pomeranja početka žreba za Australijan open.

Šta je australijska vlast juče uradila?

Podsetimo, to da li će najbolji teniser sveta ostati u Australiji zavisi od odluke ministra za imigraciju, koji ima diskreciono pravo da Noletu oduzme vizu i pored toga što je Đoković na sudu dobio postupak protiv australijskog ministarstva unutrašnjih poslova koje mu je vizu na aerodromu ukinulo.

A dok se Novak uveliko sprema za odbranu tri uzastopne titule na AusOpenu, lokalni mediji javili su da je protiv njega proširena istraga. I, ona može čak da dovede i do višegodišnje zatvorske kazne.

Redakcija "Novosti" vam je ovako u utorak predstavila saznanja do kojih su došli "Sidnej morning herald" i "Ejdž".

"U obzir se sada uzimaju i stvari kao što su kršenje obavezne izolacije u Srbiji (posle pozitivnog rezultata testa na SARS-CoV-2 tip korona virusa), netačne tvrdnje u putničkoj deklaraciji, ali i detalji vezani za datume njegovog testiranja.

Uz to, ministar za imigracije Aleks Hok i dalje razmišlja da li da ukine Đokoviću vizu jer ranija infekcija kovidom 19 nije validno izuzeće za nevakcinisanje. Ali, ministar Hok bi mogao da vizu oduzme i na osnovu uočenog ponašanja najboljeg tenisera sveta, o čemu će ga izvestiti Ministarstvo unutrašnjih poslova kada okonča svoju istragu", piše "Ejdž".

Tanjug/AP

Ovaj medij je otkrio i da su Novakovi advokati dostavili dokaze po kojima je prethodno ificiranje dovoljno za medicinsko izuzeće od vakcinacije, kao i novinske članke koji potvrđuju njihove ostale tvrdnje. 

"Zabrinuti što se ova saga nastavlja, neki poslanici koji su članovi izvršne vlasti traže od ministra Hoka da što pre donese odluku. Ali, naši izvori, koji su hteli da ostanu anonimni, tvrde da gospodin Hok želi da vrlo detaljno prođe kroz ceo proces, pa makar on trajao i danima", dodaje "Ejdž", i zaključuje sledećom tvrdnjom:

"Đoković je objavio da je saznao 17. decembra da je njegov test, obavljen dan ranije, bio pozitivan. Ali, u izjavi koju je dao pod zakletvom, a koja je korišćena i na sudu, tvrdio je da je 'testiran i dijagnostikovan' 16. decembra.

Ministarstvo unutrašnjih poslova sada analizira ove različite podatke. Maksimalna kazna za davanje lažne izjave je, po Krivičnom zakonu, zatvor u trajanju od pet godina."

Ostanite i dalje uz portal "Novosti" i prvi saznajte najnovije vesti o tome šta se dešava na teme vezane za Australijan open, a, naravno, i one u kojima je glavni junak Novak Đoković.

BONUS VIDEO: Novak Đoković nije među troje tenisera s najvećom zaradom u 2021.

 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili