SRBIJA, PA OSTATAK PLANETE: Nijedna država u sportu nije uradila ono što je naša

A. Ilić

24. 12. 2021. u 20:10

SRBIJA je zemlja sporta - ovu krilaticu nema ko od nas bar jednom u društvu nije izrekao. Nismo ni svesni koliko smo u pravu kada to kažemo. Srbija je stvarno zemlja sporta, ali pored tvrdnje navijača to pokazuju i rezultati.

СРБИЈА, ПА ОСТАТАК ПЛАНЕТЕ: Ниједна држава у спорту није урадила оно што је наша

FOTO: AP/Tanjug/EPA

Dosta je razloga za ponos dok gledamo naše predstavnike širom sveta. Od tenisa, košarke, vaterpola, sada i fudbala, lako je ponositi se našim, a svetskim sportistima, no krenimo redom.

Po prvi put možemo da se pohvalimo da je Srbin - najbolji teniser sveta svih vremena, najbolji košarkaš NBA lige i najbolji vaterpolista sveta i to sve u istoj godini.

Nema sumnje da bi nam na ovome pozavidele mnoge moćnije i veće zemlje od naše koja ima nešto više od sedam miliona stanovnika, a tako puno vrhunskih takmičara.

Novak Đoković najbolji je teniser, sa najviše nedelja provedenih na prvoj poziciji ATP liste. Osvojio je 20 grend slem titula, najviše mastersa i sa pravom je vladar teniskog kraljevstva.

Foto arhiva VN

Nikola Jokić najbolji je košarkaš u najjačoj ligi sveta (MVP NBA lige), a do trofeja je došao na impresivan način. Džoker je osvojio laskavo priznanje nakon što je odigrao 82 utakmice, uz impresivan učinak. Imao je u proseku 26,4 poena, uz 10,8 skokova i 8,3 asistencije po utakmici. Prosečno je pogađao 56,6 šuteva, 38,8 procenat uspešnosti u trojkama i 86,8 kada je reč o bacanjima.

Tanjug/AP

Dugogodišnji kapiten vatepolo reprezentacije Srbije Filip Filipović kompletirao je uspešnu godinu, a blaga je reč da je bila uspešna za srpske vaterpoliste koji su još jednom postali olimpijski šampioni. Najbolji na svetu u prethodnoj godini bio je Filip Filipović, a zajedno sa njim najbolji trener na svetu  je Dejan Savić.

Foto AP

U godini koja Dušana Vlahovića ispraća kao igrača koji je sa trona "skinuo" Kristijana Ronalda i sve boljih igara naše reprezentacije mnogi se nadaju da ćemo sledeće godine sa istim ovim ponosom govoriti - "Srbija ima najboljeg fudbalera sveta".

BONUS VIDEO

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?