ZA 11 GODINA - JEDAN PORAZ: Novak Đoković od 2010. do danas ima skor 26:1 u Dejvis kupu

Đ. SAMOILOVIĆ

04. 12. 2021. u 11:47

SRBIJA nije uspela da se plasira u finale Dejvis kupa, pošto je poražena od Hrvaske sa 2:1, a jedini poen za našu selekciju doneo je Novak Đoković.

ЗА 11 ГОДИНА - ЈЕДАН ПОРАЗ: Новак Ђоковић од 2010. до данас има скор 26:1 у Дејвис купу

Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Trijumf protiv Marina Čilića u polufinalu protiv Hrvatske bio je 19. u nizu u Dejvis kupu. Toliko je sakupio Endi Marej, kada su u pitanju aktivni igrači sa najdužim pobedničkim nizovima u nezvaničnom svetskom kupu "belog" sporta, s tim da ćemo Britanca teško ponovo gledati u elitnom reprezentativnom takmičenju.

Serija našeg asa počela je još 2013, kada je savladan malo poznati Olivije Rohus u okršaju "orlova" sa Belgijancima. Važno je napomenuti da je Đoković u svakoj od prethodnih osam godina nastupao za Dejvis kup reprezentaciju, ali još jedan podatak koji je ništa manje fascinantan je i onaj koji kazuje da aktuelni svetski broj jedan, u periodu između 2010. pa sve do danas ima 26 pobeda od 27 učešća u dresu reprezentacije Srbije.

Samo je Argentinac Huan Martin del Potro u 11-godišnjem periodu uspeo da uzme skalp vođi naše selekcije, mada treba istaći da je pomenuti okršaj 2011. između "orlova" i "gaučosa" Đoković morao da preda zbog povrede leđa posle izgubljenog prvog seta. Nekako je simptomatično da je baš Del Potro bio posebno insipirisan protiv Đokovića kada igra za Srbiju, budući da ga je dva puta dobio i na Olimpijskim igrama.

Međutim, srpski virtuoz "belog" sporta, daleko je od prvog mesta svih vremena po uzastopnim pobedama. Tu poziciju, neprikosnoveno drži Markos Bagdatis, koji je u periodu od 2003. do 2016. nastupajući pod bojama Kipra, vezao 36 trijumfa u nizu i prethodno srušio Bjorna Borga, legendarnog Šveđanina koji je do pre pet godina bio na čelu sa 33. Međutim, olakšica za Bagdatisa bila je to što Kiprani nisu često zalazili među svetsku elitu i uglavnom je igrao protiv reprezentacija iz drugog i trećeg ešelona Dejvis kupa.

Treću poziciju na večnoj listi drži Rafael Nadal (29), kojeg je povreda ove sezone odvojila od pomaganja reprezentaciji Španije, a ukoliko uspe da održi zdravstveni kontinuitet u godinama što dolaze, mogao bi da zapreti Bagdatisu i Borgu. Daleko iza njega su pomenuti Marej i Čileanac Marselo Rios sa po 19. 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega