BRAĆO RUSI, HVALA! Čudo se desilo, Srbija opstala u Dejvis kupu, igra četvrtfinale!

D. N.

28. 11. 2021. u 19:31 >> 00:42

TENISKA reprezentacija Srbije opstala je u Dejvis kupu 2021 i igraće u četvrtfinalu (protiv Kazahstana u sredu), rezultat je neverovtne sportske drame koja se u ovom takmičenju odvijala tokom celog nedeljnog dana. A i malo posle ponoći.

БРАЋО РУСИ, ХВАЛА! Чудо се десило, Србија опстала у Дејвис купу, игра четвртфинале!

FOTO: AP/Tanjug

Podsetimo, takmičenje u grupi naša nacionalna selekcija je okončala uz pobedu nad Austrijom od 3:0, a onda je usledio poraz od Nemačke (1:2, za ukupnih 4:2 kada se o pobedama radi, a 9:6 u osvojenim i izgubljenim setovima, što je na kraju i bilo presudno).

Sistem takmičenja je predviđao da u četvrtfinale prolaze pobednici šest grupa, kao i dve najbolje drugoplasirane selekcije, a Srbija se našla u situaciji da ima dva načina da prođe dalje.

Prva varijanta bila je da Austrijanci iznenade Nemce, pa bi ta senzacionalna pobeda dovela do toga da Srbija završi na prvom mestu u grupi (zbog odnosa pobeda i poraza), ali...

Nemci su opravdali ulogu favorita, osvojili prvo mesto, pa su "orlove" u četvrtfinale mogli da "poguraju" samo povoljni rezultati u drugim grupama. I, na kraju, dramatičan okršaj Španaca i Rusa doveo je do toga da ruska reprezentacija pobedi tačno onim rezultatom koji je Srbiji odgovarao, usled čega je Španija, kao branilac trona, eliminisana.

Evo i kako su se stvari odvijale u izuzetno napetom teniskom danu.

Austrija - Nemačka 1:2, Srbija ostala bez prvog mesta u grupi

Da je senzacija koja odgovara Srbiji možda moguća, najavio je 139. igrač sveta, Jurij Rodionov, Austrijanac koji je 54. sa ATP liste, Dominika Kepfera, pobedio sa 6:1, 5:7. Međutim, ta radost je bila kratkog daha.

Austrijski reprezentativac Denis Novak (118. na svetu) je izgubio od Nemca Jan-Lenarda Štrufa sa 7:6, 6:4, a onda je nemački tandem Kevin Kravic - Tim Puc sa 6:4, 6:4 savladao par Oliver Marah - Filip Osvald, čime je postalo definitivno jasno da od prvog mesta u grupi za Srbiju nema ništa.

FOTO: AP/Tanjug

Šta je potom trebalo Srbiji?

Kako je Nemačka savladala Austriju, Srbija je kao druga u grupi mogla u četvrtfinale samo kao druga na listi drugoplasiranih selekcija (Švedska je tu obezbedila čelnu poziciju zbog impresivnog set količnika od 9:4), odnosno bilo je potrebno da se dogode sledeće stvari:

Velika Britanija je "morala" da pobedi Čehe (što je i učinila)

Hrvatska je "morala" da trijumfuje nad Mađarskom (što je i učinila)
Meč Rusija - Španija je morao ili da se završi rezultatom 3:0, za bilo koju od ekipa, ili da Rusi pobede sa 2:1, ali uz određeni rezultat kada se o ukupno osvojenim setovima radi
Kalkulakcije koje je pratio ceo svet i epilog koji nama nije odgovarao

Španac Felisijano Lopez je najpre pobedio Andreja Rubljova sa 2:1 u setovima, a Danil Medvedev savladao Pabla Karenja Bustu, i to sa 2:0.

To je značilo da konačan rezultat svakako neće biti 3:0 ni za koga, ali je ceo tenski svet pratio ko će proći dalje, jer je Srbija ipak nekako mogla u nokaut fazu:

1) Mogla je u slučaju pobede ruskog para nad Špancima, što bi Srbiju odvelo u četvrtfinale kao drugu najbolju drugoplasiranu selekciju.

(Ovo stoga što bi i Srbija i Španija na kraju grupne faze imali učinak od po 4:2 u pobedama, ali "orlovi" uz set-količnik 9:6, a Španci, koji su u meč dublova ušli sa 8:5, imali bi imali lošiji set-količnik, 8:7 ili 9:7.)

2) Dve preostale mogućnosti su bile u stilu "jedna dobra ili jedna loša vest". Znalo se, posle ishoda mečeva u pojedinačnoj konkurenciji, da ako španski dubl pobedi Ruse sa 2:1, prolaze dalje Španija (kao prva u grupi) i Rusija (koja bi imala set-količnik 10:6, što je bolje od srpskih 9:6).

Dodatna drama bi usledila ako bi španski par pobedio sa 2:0, jer bi onda Španci sigurno išli dalje, Rusija došla do set-količnika 9:6, koliko su imali i "orlovi", pa bi se onda gledao gem-količnik Rusije i gem-količnih Srbije. I, ko je ostvario bolji, prošao bi dalje.

Međutim, kada je u meču Marsel Granoljers / Felisijano Lopez - Andrej Rubljov / Aslan Karacev semafor pokazao 6:4, 3:6, postalo je jasno da će se igrati treći set.

U njemu je sve bilo jasno: ako pobedi Rusija (koja je već obezbedila prolazak u tom trenutku, pa je mogla da "bira" konačan ishod), Srbija ide s njom dalje jer je bolja od Španije, odnosno ako Španci pobede, Srbija ispada, a Španija i Rusija prolaze u četvrtfinale.

Na sreću po naše, odlučujući set su Rubljov i Karacev rešili u svoju korist sa 6:4 uz brejk u poslednjem gemu, pa je Srbija prošla dalje.

Predvođena Novakom Đokovićem, naša reprezentaacija će u Madridu protiv Kazahstana (u sastavu Aleksander Bublik, Mikhail Kukuškin, Dmitrij Popko, Aleksandr Nedovjesov, Andrej Golubjev) odlučivati ko će na polufinalni megdan pobedniku meča Italija - Hrvatska.

Parovi četvrtfinala Dejvis kupa:

Rusija - Švedska

Velika Britanija - Nemačka

Italija - Hrvatska

Kazahstan - Srbija

BONUS VIDEO: Novak Đoković - pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (3)

SVETSKI DAN BUDUĆNOSTI: Kako da stvorimo bolji svet za sve