RODŽEROVO ČUDO: Federer odbio 10 miliona, pa zaradio čak 600

Novosti online

06. 10. 2021. u 14:02

RODžER Federer je jedan od najplaćenijih sportista sveta, a o njegovim najnovijim potezima van terena priča ceo svet.

РОЏЕРОВО ЧУДО: Федерер одбио 10 милиона, па зарадио чак 600

FOTO: AP/Tanjug

Pravo malo finansijsko čudo izveo je švajcarski teniser, a to otkriva Džo Pomplijano, novinar koji se bavi poslovnom stranom sporta.

Pomplijanova priča o Federerovom sjajnom potezu ide ovako:

- Rodžer Federer je jedan od šestoro sportista koji su dogurali do zarade od milijardu dolara dok su još aktivni. A deo koji niste znali? Odustao je od godišnjeg 10 miliona dolara vrednog sponzorskog ugovora s "Najkijem" i to pretvorio u zaradu veću od 600 miliona dolara.

Evo te lude priče:

Da počnemo s 2018. godinom. Rodžer Federer je s Najkijem bio više od dve decenije, postavši jedan od najtrofejnijih sportista sveta, sa 20 grend slem titula. Ali, kada je trebalo da se obnovi taj sponzorski ugovor od 10 miliona dolara, stvari su postale interesantne. Pomenuta kompanija je već imala brojne zvezde tenisa pod svojom kapom - Serenu Vilijams, Rafaela Nadala, Mariju Šarapovu, Nika Kirjosa. A postoji nepisano pravilo u svetu sponzora: ne trošite više od 10% godišnje zarade na sponzorske ugovore. I, šta je Najki uradio?

Ta firma je rešila da sačuva pomenuti trend, čime je dopustila da je 36-godišnja legenda napusti. Rezultat: Federer je šokirao svet potpisavši ogroman, 10-godišnji ugovor, vredan 300 miliona dolara, sa Uniklom, što je triput više na godišnjem nivou nego što mu je Najki davao. Ali, to je samo jedan deo priče.

Rodžer Federer je taj ugovor od 300 miliona potpisao uz dve zanimljivosti: najpre, sporazumom nije predviđen prekid saradnje u slučaju završetka teniske karijere, što znači da će Federer, recimo, u 46. godini života i dalje dobijati 30 miliona dolara godišnje, čak i ako se u 41. penzioniše. A šta je još bolje? Ugovor samo predviđa nošenje odeće pomenute firme, ne i patike.

FOTO: AP/Tanjug/Andy Brownbill

Rodžer Federer u Uniklo opremi

I tako je, bez ugovora o patikama, Rodžer Federer i dalje nosio Najkijeve, a da za to nije ni bio plaćen. Ali, kada je otkrio jednu firmu koja se upravo sportskom obućom bavi, "On Running", on je uradio sledeće: potpisao je ugovor po kome je postao globalni ambasador tog švajcarskog brenda.

Uključujući neka ulaganja, kao i marketinšku zaradu, Rodžer Federer je, prema nezvaničnim podacima, postao vlasnik tri odsto akcija pomenute kompanije. A najluđa stvar? Posle samo dve godine ta firma je izašla na berzu i procenjuje se da je vredna deset milijardi dolara. To znači da Federerov udeo u vlasništu trenutno iznosi oko 300 miliona dolara.

Da sumiramo: Rodžer Federer je dobijao deset miliona godišnje od Najkija, ali je odustao od tog sponzorskog ugovora 2018, a završio sa dva ugovora koja mu sada donose više od 600 miliona dolara. Nije loše za jednog 40-godišnjeg tenisera...

Rodžer Federer je sam postao jedan od najimpresivnijih brendova u istoriji sporta. Prošle godine je igrao samo na jednom turniru, ali je kući doneo 90 miliona dolara, što ga je svrstalo na sedmo mesto sportista sa najvećom zaradom na planeti. Ali, samo 300.000 dolara od tih 90 miliona bilo je od samog tenisa. E, to je ludo, zaključio je Džo Pomplijano.

BONUS VIDEO Novak Đoković peva "Pukni zoro" - snimak o kome priča Srbija

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a