ZAŠTO SE SVIMA PRAŠTAJU GREŠKE, SAMO ĐOKOVIĆU NE? Niko ovako nije stao uz Novaka! Uživaju kad se muči, prave od njega zlikovca

Novosti online

03. 08. 2021. u 08:50

NOVAK Đoković nije uspeo da osvoji zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju i samim tim je ostao bez prilike da kompletira "zlatni kalendarski slem" ove godine, što su svetski mediji jedva dočekali.

ЗАШТО СЕ СВИМА ПРАШТАЈУ ГРЕШКЕ, САМО ЂОКОВИЋУ НЕ? Нико овако није стао уз Новака! Уживају кад се мучи, праве од њега зликовца

Foto: AP

Odmah su počeli novi napadi i lažne vesti o Đokoviću, svetski mediji su se nepravedno obrušili na njega, ali sada je neko i stao u njegovu odbranu. Jedan teniski portal postavio je pitanje koje se dugo čekalo - zašto se svim sportskim velikanima praštaju greške, samo Đokoviću ne?

Popularni portal "TennisBuzz" objavio je u ponedeljak komentar na tu temu ispred kojeg je potpisana čitava redakcija. U njemu se Đoković brani pred svetskim medijima, koji su se utrkivali da što gnusnije napadaju najboljeg tenisera sveta.

"Novak Đoković je bio žestoko kritikovan za pokazivanje svojih frustracija na terenu na Olimpijskim igrama, ali zar ne bismo velikanima morali da oprostimo njihove mane?", postavlja se pitanje na samom početku teksta.

Đoković je u njemu bio komentarisan iz ugla mentalnog pritiska, naročito u poređenju sa Simon Bajls i Naomi Osakom, američkom gimnastičarkom i japanskom teniserkom koje su javno govorile o njihovim mentalnim problemima sa pritiskom u sportu.

"Ono što je posebno teško pomiriti je da isti mediji koji su pružali podršku sportistima u debati o mentalnom zdravlju takođe predvode klevetanje Đokovića. Osaka, Bajls i Ben Stouks su nedavno govorili o tim stresovima i njima se pridružio i fudbaler Tajron Mings. To je debata koja nam je potrebna, ali nije dobro kada mediji biraju prema kome će pokazati razumevanje. Kako bi Đoković mogao da ne bude pod ozbiljnim mentalnim pritiskom u ovom trenutku? Pokušao je da ostvari herkulovski podvig pisanja istorije sporta: prvo napad na "zlatni slem", a sada i na kalendarski slem. I sve to uz očekivanja nacije na Olimpijskim igrama, dok je bez porodice, u centru svetske pažnje i usred globalne pandemije", pitaju se autori teksta.

FOTO> AP

 

Potom postavljaju i ključni argument.

"I opet, ljudi zahtevaju perfektno mentalno stanje i onda, kada se takmiči, svi su srećni da uživaju u njegovim mukama, sve dok uzdižu druge sportiste koji odbijaju da se uopšte i takmiče pod sličnim pritiskom", brane autori Novaka i aludiraju na povlačenje Simon Bajls tokom Igara, kao i Naomi Osaku i njeno povlačenje sa Rolan Garosa.

U tekstu su se bavili i time što mediji od Đokovića hoće da stvore zlikovca zbog bacanja reketa na praznu tribinu, objašnjavajući da njegovo izvinjenje zbog toga nije bilo baš propraćeno, već samo ono što je medijima odgovaralo. U poslednjem delu teksta, Đoković se ističe kao neko ko nema isti tretman kao drugi sportisti.

"Suština priče nije da Đoković nije savršen, već pitanje zašto su mnogi tvrdoglavi da mu nikad ne oproste njegove mane? Pokažite nam bilo kog velikana iz bilo kog sporta ili dela društva i mi ćemo vam pokazati genija sa manama. Svaki superheroj ima svoj kriptonit. Zapravo, veličina nije veličina bez svih mana koje moraju da se savladaju na putu ka njenom dostizanju."

Foto: AP

 

"Đoković ima probleme kontrolisanja frustracija na terenu. Svi smo to videli i sam je to priznao. Razlika je ta što za druge sportske velikane odbacujemo mane i definišemo ih njihovom sportskom veličinom. Sa Đokovićem, mnogi bi da odbace veličinu i definišu ga njegovim manama."

"U tom smislu, dupli standardi se nastavljaju sa onim što se desilo na Olimpijskim igrama. Omalovažavajući ga zbog mentalne greške pod pritiskom, dok svi zagovaraju podizanje svesti o mentalnom zdravlju, ti dvostruki standardi su prerasli u potpuni smrad", navodi se na kraju teksta portala "TennisBuzz".

(Mondo)


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)