SAD IDEM DO KRAJA! Đoković u meču sa dva lica pobedio Muzetija u osmini finala RG

Goran Čvorović, stalni dopisnik iz Pariza

08. 06. 2021. u 08:00

MUZETI ne može pobedu uzeti! Pobedio je Novak Đoković (1) Italijana Lorenca Muzetija (76. ATP), juče u osmini finala Rolan Garosa, u meču s dva seta zaostatka i dva potpuno različita lica, koji je Italijan predao u petom setu posle rezultata 6:7 (7), 6:7 (2), 6:1, 6:0, 4:0.

САД ИДЕМ ДО КРАЈА! Ђоковић у мечу са два лица победио Музетија у осмини финала РГ

FOTO: AP

Sledeći Novakov protivnik je takođe Italijan Mateo Beretini (9), koji je preskočio prethodno kolo zbog odustajanja Rodžera Federera.

- Prva stvar koju sam rekao treneru kada sam izašao s terena je da mi se sviđa to što sam izgubio dva seta i što sam morao da se vratim iz deficita! Obično u četvrtom kolu ili u četvrtfinalu na većini grend slemova koje sam osvojio imam težak meč u kome izgubim set ili dva. Tada, kao da se mentalno probije led - odgovorio je Novak na pitanje "Novosti" na konferenciji posle ovog neobičnog meča.

Dodaje da je posle izgubljena dva seta osetio veliko rasterećenje.

- Mečevi i protivnici će biti sve teži, ali sada je osećaj drugačiji. Nemam bojazni da ću da izgubim set ili dva, niti razmišljanje da li moram da dominiram, jer sve su to misli koje prolaze kroz glavu, ako igrate toliki niz godina i ako ste jedan od favorita. Sad sam zvanično "ušao" na turnir i spreman sam da idem do kraja!

Istovremeno je istakao da se u početku igrački nije najbolje osećao na terenu, da je dosta grešio, mada je imao svoje šanse, igrajući protiv mladog i perspektivnog igrača koji nema šta da izgubi, koji ga je napadao i kontrolisao igru u prva dva seta, kada je bio bolji u trenicima dok se lomio rezultat.

Novak ističe da je, čak, imao veći pritisak na početku meča, nego posle 0:2 u setovima:

- Malo sam bio nervozniji pred meč nego što je uobičajeno. Postoje takvi dani, kad ne kreneš onako kako bi želeo. Ne samo da se nisam uzrujao zbog izgubljena dva seta, nego kao da sam to priželjkivao, kao da mi je to trebalo, da bih se rasteretio i oslobodio i zaigrao kako i jesam u nastavku meča.

REZULTATI

TENISERI

OSMINA finala: Cicipas - Karenjo Busta 3:0, Garon - Medvedev 0:3, Davidovič Fokina - Delbonis 3:0, Zverev - Nišikori 3:0, Švarcman - Štruf 3:0, Đoković - Muzeti 2:2 (4:0 u 5. setu - predaja Muzetija), Nadal - Siner 3:0, Federer - Beretini (Federer odustao).

TENISERKE

OSMINA finala: Pavljučenkova - Azarenka 2:1, Zidanšek - S. Kirstea 2:0, Badosa - Vondroušova 2:1, S. Vilijams - Ribakina 0:2, Stivens - Krejčikova 0:2, Džabir - Gof 0:2, Kenin - Sakari 0:2.

Pokazao je mladi Italijan zube na samom početku. Videlo se da nije dovde došao slučajno. Srpski as je očišćenom linijom prvi napravio brejk. Odmah je, međutim, devetnaestogodišnjak rodom iz Karare vratio milo za drago.

Viđene su sjajne razmene na "Šatrijeu" na čijoj su ugrejanoj šljaci loptice ponovo visoko odskakale. Igralo se, s obe strane, čvrsto za svaki poen. Šačica gledalaca, kojoj je zbog pandemijskih mera bilo dozvoljeno da prisustvuje, uživala je u duelu Srbina i Italijana.

I u taj-breku Novak je prvi napravio razliku, poveo sa 4:1, opet ga je mlađahni Italijan sustigao i realizovao treću set-loptu. Prvi set trajao je čak sat i 13 minuta.

Mirno je, naoko, Novak primio vođstvo protivnika, ali je unutra sigurno kuvalo. Više je grešio, vraćao "balone", neke čiste lopte završile su u mreži ili pored linije.

Nedostajalo mu je dinamita u reketu. Nastavio je Muzeti u pobedničkom ritmu i u drugom setu. Skraćenim loptama i reakcijama kao mačka na mreži držao je prednost, udarao hrabro i jako. Kricima je Novak pokazivao koliko se muči da stigne loptu i uspevao da drži priključak. Italijan je prvi izborio novi taj-brek u kome je najboljem teniseru sveta dozvolio da uzme samo dva poena! Ovaj set odigran je u identičnom vremenu kao i prvi.

Novak je pred treći set izašao na kratko s terena i od tada se sve promenilo.

- Promenio sam donji veš i sve ostalo! Ako zaista želite da znate šta sam radio, uopšte nisam koristio toalet. Ponekad me samo nekoliko minuta odvajanja od terena, kada napustim to okruženje, mentalno resetuje. Vratio sam se kao novi čovek i igrač i završio meč baš u onom stilu koji želim da primenjujem u svakom trenutku i protiv svakog protivnika - odgovorio je Novak novinarima šta je radio u svlačionici.

Foto AP

Prohujao je posle toga kao tajfun do kraja meča. Konačno je držao sve konce u rukama. Treći set bio je gotov za svega 22 minuta! A tek četvrti! Nastavio je Novak silovito, pa je izjednačio u setovima posle svega 16 minuta! Bio je to neki sasvim drugi Nole.

Pred peti set, Italijan je tražio medicinsku pomoć, da bi je, ubrzo, zbog prsta na desnoj ruci, zatražio i Novak. Dobro ga je služila ruka, odmah je napravio brejk. Izduvao se Muzeti, nije više imao snage da podgreva čudo.

- Ne, nije bila povreda! Reč je samo o malo grčeva i malo bolova u leđima. Više nije bilo šanse da osvojim poen, tako da to ne bi baš bilo u redu prema publici, pa sam odlučio da je najbolje se povučem. Igrao sam svoj najbolji tenis do sada - poručio je Muzeti.

Dobro je Novak istrenirao živce svojim navijačima. Ostaje nada da je to bilo samo prolazno naoblačenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRIPREMA ZA OLIMPIJSKE IGRE: Legendarni teniser se vratio treninzima