UKRAJINA TUGUJE: Umro Mihail Fomenko

Novosti online

29. 04. 2024. u 14:24

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu - rat koji je u toku je doveo da se zbivanja iz tih država prate iz minuta u minut, uživo, a na svakih pet minuta pojavi se nova informacija koja izazove veliku pažnju. Sport je neodvojiv deo života, pa i tokom ratnih zbivanja, a upravo je jedna sportska vest rastužila ovog ponedeljka Ukrajince.

УКРАЈИНА ТУГУЈЕ: Умро Михаил Фоменко

FOTO: Tanjug/AP

Naime, kako javljaju ukrajinski mediji, preminuo je legendarni fudbaler a potom i selektor Ukrajine, Mihail Fomenko, i to u 75. godini.

Kao defanzivac, osvojio je titulu prvaka i osvajača Kupa Sovjetskog saveza nastupajući za moskovski Dinamo 1974, sledeće godine je iznova bio šampion SSSR-a, ali i osvajač Kupa pobednika Kupova i Superkupa UEFA. Titulu je osvojio i 1977, a Kup 1978.

Za reprezentatciju, čiji je bio i kapiten, odigrao je 24 utakmice -  bio je deo tima koji je 1972. postao vicešampion Evrope, dok je 1976. osvojio olimpijsku bronzu.

Kao trener je radio mahom u Ukrajini, vodivši i kijevksi Dinamo i tamošnji CSKA, uspevao je da bude i šampion i osvajač Kupa, a selektor Ukrajine bio je od 2012. do 2016. godine.

Ukrajina - površina i broj stanovnika

Podsetimo, prema popisu iz 2001. godine, u Ukrajini, čija je površina 603.628 kvadratnih kilometara,  živelo je 48.457.102 stanovnika, od čega se 77,8 njih izjasnilo kao Ukrajinici, 17,3 kao Rusi, a 4,9 su bili ostali.

Prema procenama za januar 2022, pred početak rata, odnosno "specijalne vojne operacije" kako to Rusija naziva, u Ukrajini je živelo oko 41,6 miliona ljudi.

Najnovije vesti vezane za rat u Ukrajini možete uživo, iz minuta u minut, da pratite u blogu na portalu "Novosti" - na kome vas čeka sve što se danas dešava u ovom sukobu.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

CELA SRBIJA ĆE TOG DANA BITI UZ SVOG PREDSEDNIKA: Ključan datum za naš narod - svi će biti uz Vučića tokom rasprave o Srebrenici