REMI U SOKOLU: Najbrži šah u najbržem vozu

Novosti online/I. Čolaković

20. 11. 2023. u 17:33

"U NAŠEM najbržem vozu imali smo meč između Beograda i Novog Sada, a to je još jedna prilika i za dobru priču o turizmu, ne samo iz šahovskog ugla. Da pokažemo da Beograd i Novi Sad nisu toliko udaljeni i da su mnogo bliži nego što mnogi misle, a Soko nam je "pomogao" da u svemu tome uspemo."

РЕМИ У СОКОЛУ: Најбржи шах у најбржем возу

Foto: I. Čolaković

Ekipe Šahovskog saveza Beograda i Šahovskog saveza Novog Sada odigrale su danas prijateljski meč u vozu "Soko" na redovnoj vožnji između Beograda i Novog Sada.

Rezultat je, naravno, bio u drugom planu, a sami učesnici kažu da je - bio remi.

Andrija Jorgić, predsednik Šahovkosg saveza Beograda, kaže da mu se ideja o "Najbržem šahu u najbržem vozu" isprva činila nemogućom, ali da ga je stvarnost razuverila.

- Do pre nekoliko meseci mi se činilo kao da je nemoguće sve ovo realizovati. Međutim, ono što mi imamo u šahu, brzopotezni šah, i što smo u Srbiji dobili od prošle godine našeg Sokola, najbrži voz, sve je promenilo. Meni je samo ostalo da sve realizujem. Sve ovo činimo da bismo poslali jasnu poruku da je šah jedna plemenita i viteška igra, da ne poznaje ni veru ni naciju i da šah igraju svi. U šahu kada izgubite partiju, kao pravi vitez, pružite ruku protivniku i razmišljate kako da mu se što pre revanširate. U našem najbržem vozu imali smo meč između Beograda i Novog Sada, a to je još jedna prilika i za dobru priču o turizmu, ne samo iz šahovskog ugla. Da pokažemo da Beograd i Novi Sad nisu toliko udaljeni i da su mnogo bliži nego što mnogi misle, a Soko nam je "pomogao" da u svemu tome uspemo. Ono što treba da radimo i u narednom periodu i što smo pokrenuli je da vratimo šah u škole. Danas ovde imamo mnogo mladih učesnika. To su pre svega naši kadetski prvaci, kako Novog Sada tako i Beograda, naše dame koje moramo malo više da ohrabrimo da ih bude više u šahu, jer je samo 10 odsto žena zastupljeno kako u srpskom, tako i u svetskom šahu - poručio je Jorgić i dodao koliko je šah bitan u vaspitanju dece:

- Šah je mnogo dobar za razvijanje dece, za razvijanje motorike, koncentracije, razvijanje vijuga, druželjubivosti, u tome je šah pokazao najbolje rezultate i pravo da vam kažem radujem se svakom susretu i svakoj pomoći koja ide u ovom pravcu. Pokušali smo čak i da izmerimo da li je taj brzopotezni šah u nekim fazama kada su partije pri kraju, da li to povlačenje figura možda iznosi 200 na sat, tako da smo tu možda negde i brzi kao naš Soko. Šah će nam pomoći da nam deca izrastaju ne samo u šahiste nego i u prave ljude - zaključio je Jorgić.

Prijateljstvo između dva saveza i samih šahista kao jedan od glavnih benefita ovog brzopoteznog duela navodi Svetlana Stojadinov, predsednica Šahovskog saveza Novog Sada.

- Ovo je zaista jako lep događaj koji čini mnogo za popularizaciju šaha.

Nama je došao predlog od šahovskog saveza Beograda za odigravanje ovog meča i mi smo naravno pristali. Smatram da je to jedan veliki zajednički uspeh za sada. Prijateljstvo raste. Rezultat je tu negde izjednačen. Učestvovalo je po 12 igrača iz obe ekipe, među kojima su i velemajstori, što je najveći rang u šahu, zatim omladinci i omladinke koji su osvojili medalje i pehare na državnim prvenstvima - najbolji u Srbiji. Takođe, imali smo i novinare, poznate ličnosti, seniore, žene, potrudili smo se da uključimo sve kategorije - izjavila je Stojadinov.

Nevena Đorđević, šahistkinja novosadskog kluba "Zmaj 2", navodi da nikada pre nije igrala šah u vozu.

- Ovo mi je prvi put da igram šah u vozu i mislim da je to sjajna ideja za promovisanje našeg sporta. Mislim da će bilo ko vidi ovako nešto, sigurno da pošalje i decu na šah, a i stariji će možda poželeti da ga zaigraju. Šah igram od četvrte godine, više puta sam bila prvak Srbije išla sam i na evropska i na svetska takmičenja. Čula sam od dosta prijatelja da su u inostranstvu igrali šah u vozu, ali ovako brz tempo u ovako brzom vozu, mogu sa sigurnošću reći da je prvi put organizovan - impresionirana je Đorđevićeva, a njena koleginica Ksenija Tomin iz šahovskog kluba Crvena zvezda Beograd je sličnog mišljenja:

- Mislim da je ovo jako dobra ideja, drago mi je što ljudi iz Saveza rade na popularizaciji šaha. Šah sam počela da igram kao jako mala, sa sedam godina, a u šahu me je zadržalo to što dosta putujem i upoznajem ljude po celom svetu i Evropi. Konkretno, u Novom Sadu imam dosta prijatelja koje sam tako upoznala - kaže Tomin.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)