PONOSNO DRŽIMO POPOV NIVO: Lena i Luka, naslednici "oca" profesionalnog boksa u Srbiji, Miroslava Popovića, nastavili njegov rad

G. KELIĆ

06. 11. 2023. u 13:44

TAMO gde je zastao Miroslav Popović, hodom nastavljaju ćerka Lena i sin Luka. Da profesionalni boks u Srbiji drže na najvišim standardima, kako zbog svog oca, tako i zbog sebe samih, jer taj sport vide kao zajedničku životnu misiju. Čuveni trener, koji je na noge podigao nebrojano asova šampionskog kova, preminuo je pre dve godine, a "Novosti" su upravo na godišnjicu smrti razgovarale sa njegovim naslednicima o svemu šta je on u amanet ostavio borilačkoj zajednici, ali i svojoj porodici.

ПОНОСНО ДРЖИМО ПОПОВ НИВО: Лена и Лука, наследници оца професионалног бокса у Србији, Мирослава Поповића, наставили његов рад

FOTO: M. Vukadinović

- Od kada sam se rodio, otac me je vodio sa sobom na treninge, takmičenja, pripreme kako reprezentacije Jugoslavije, tako i beogradskog Radničkog. Provodio sam vreme sa svima njima, gledao šta rade, pa sam tako nasledio ljubav prema boksu i do danas ostao u ovom sportu, evo već 30 godina - ističe na početku razgovora Luka, inače glavni menadžer i čovek koji se najviše brine o profesionalnim bokserima.

Dok nam pogled šeta po maloj kancelariji u sklopu novobeogradske Hale sportova "Ranko Žeravica", gde je trenutni dom Saveza, u oči upadaju brojne diplome, medalje, trofeji, pohvalnice i zahvalnice.

- Specifična osoba je bio, sve što je radio u boksu gledao je da bude najbolje. Da njegovi bokseri pobeđuju i uzimaju medalje. Jednostavno, voleo je da bude prvi u svemu. Nikako nije moglo da se desi da neko bude ispred njega i to ne samo kod nas, nego i u inostranstvu - dodaje Luka.

Memorijalni turnir u očevu čast

U SREDU od 19.00 se u Kristalnoj dvorani hotela "Majdan" u Beogradu održava drugi memorijalni turnir "Profesor Miroslav Popović", koji će okupiti mnogo dobrih boraca, ali ujedno biti i pravi organizacijski spektakl.

- Naša zajednička ideja je bila da pokrenemo ovaj turnir, gde bismo svake godine, iz revije u reviju, podizali organizacijski nivo. Kada je reč o ovogodišnjem izdanju, na njemu će biti sve ono najkvalitetnije što imamo u našem profi boksu. Imaćemo dva meča za titulu, prvi za šampiona profesionalnog prvaka Srbije u poluteškoj kategoriji između Marka Nikolića i Darka Stevanovića, dok će drugi meč biti rezervisan za dame gde će se naša najbolja bokserka Nina Radovanović protiv Francuskinje Sue Masmudi boriti za VBC Frankofon titulu i gde bi pobedom ušla u uži izbor izazivača za šampionku sveta u polumuva kategoriji. Biće to pravo gala veče sa hranom i pićem, gde će ljudi moći dobro da se provedu - naglašava Lena.

Lena, koja je predsednica Saveza, sećajući se oca, najpre naglašava njegovu ljudsku stranu.

- Pored toga bio je strašno šarmantan, bio je i čovek koga su svi obožavali. Sa jedne strane je bio surovi profesionalac, a sa druge strane jedan duhovit čovek kojem su se vrata svugde otvarala. Imao je tu neverovatnu harizmu i dan-danas je ostao upamćen.

O tome svedoče i broja poznanstva sa velikim bokserskim ikonama poput Muhameda Alija, Majka Tajsona, Don Kinga i Ivandera Holifilda, ali i sa svetom izvan ringa.

- Voleo je da se druži i sa književnicima, glumcima, stalno su ga prepoznavali na ulici. Meni je najdraža anegdota kada smo sreli Boru Todorovića koji mu viče: "Pope, Pope, gde si legendo?". Družio se i sa Draganom Nikolićem i Ivanom Bekjarevim, koji su često dolazili na bokserske mečeve - napominje Lena.

Konstantno je bio "gladan" novih znanja, cenio je školu i isto tražio od svojih boksera.

- Ulagao je u svoje obrazovanje i do toga mu je posebno bilo stalo. U pedesetim godinama je doktorirao u Sofiji na bugarskom jeziku, kod čuvenog profesora Emila Zečeva, da bi kasnije otišao na usavršavanje u Rusiju da gleda kako se tamošnji bokseri spremaju za velika takmičenja, pa potom isto to radio i u Americi. Uzimao je ponešto iz oba sveta i tako je pravio olimpijske i svetske šampione za Srbiju. Sve je to nešto po čemu se izdvajao od drugih - ističe Luka.

FOTO: M. Vukadinović

Tekst potpisa

Za svoju porodicu je bio spreman da "skine zvezde sa neba", jer mu je ona bila nešto najvažnije i najvrednije u životu.

- Bio je strog kod kuće, plašili smo se mi njega, nisi mogao da radiš šta si hteo, ali smo zato izrasli u prave i poštene ljude. Bio je osetljiviji na mene kao i svaki otac na ćerku, ali su se znala pravila. Bio je autoritet i jedan klasičan Crnogorac koji je bio ponosan na svoje poreklo. Vaspitao nas je da budemo slobodni ljudi, a slobodan čovek je onaj koji ne zavisi ni od koga i koji radi ono što želi. Trudimo se da ispoštujemo sve čemu nas je naučio, ali su, nažalost, došla neka malo teža vremena u odnosu na vreme kada je on radio - kazuje Lena.

Biografija puna uspeha

PROF. dr Miroslav Popović uspešno je vodio reprezentaciju Jugoslavije u olimpijskom boksu celu jednu deceniju, najpre kao savezni trener, a zatim i na dužnosti saveznog selektora. U dva navrata bio je selektor reprezentacije Evrope. Pod njegovim stručnim vođstvom, naši tadašnji najbolji bokseri osvojili su preko 200 medalja, od toga dve olimpijske, a ostale na svetskim, evropskim, mediteranskim, balkanskim i državnim prvenstvima. Savez profesionalnog boksa Srbije osnovao je 1992. i bio predsednik do kraja svog života. Dobitnik je Majske nagrade za životno delo Sportskog saveza Srbije i Ordena sa zlatnim vencem Republike Jugoslavije.

U Miroslavljevo vreme je boks meču prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi, punile su se hale, dvorane, pravili spektakli u "Hajatu" i drugim hotelima. Bilo je to mesto gde ideš da vidiš i budeš viđen.

- Problem su danas finansije, profesionalni boks nije na budžetu države i mi opstajemo zahvaljujući našim prijateljima koji nam pomažu u vidu sponzorstava. Imamo toliko mogućnosti, ali nas finansije ometaju. I dalje ima talenata u Srbiji, imamo tri do četiri imena koji bi mogli da naprave uspeh, ali je potrebno ulagati u njih. Sa druge strane u amaterskom boksu ne vidim nekoga ko bi skorije mogao da bude ozbiljan profesionalni bokser. Pogrešno je da ovo što se radi sa angažovanjem brojnih Rusa da boksuju pod našom zastavom, jer na taj način zanemarujemo svoju decu. Zato mi mnogo više boraca uzimamo iz kik-boksa, nego iz amaterskog - otkriva Luka.

Ipak, i pored toga, oni ne očajavaju i ne predaju se, jer tako nešto nije u porodičnom DNK. I dobro znaju da ovo ne rade zbog novca, već iskrene ljubavi.

- Otac je nama dao nešto što ne može da se kupi novcem. Učio nas je da uživamo u životu, živimo ga punim plućima, da se ne vezujemo za materijalno. Ne poznajem čoveka koji je lepše proživeo svoj život, radio baš ono što je želeo i bio toliko dobar u tome. To mi je bila neka uteha kada je preminuo, a ogromna satisfakcija je to što je sahranjen u Aleji velikana - zaključuje predsednica Saveza.

FOTO: M. Vukadinović

Tekst potpisa

Na sestrine reči se nadovezuje i Luka, koji očevu zaostavštinu, takođe, gleda kroz one "neopipljive" stvari, zbog kojih vredi živeti.

- Ono što meni mnogo znači jeste to da sada kada odem u Italiju, Francusku, Englesku ili Ameriku, svi mi prilaze i pozdravljaju zbog njega, često i ispričaju neku zajedničku anegdotu. Zbog njega smo poštovani u Svetskoj i Evropskoj profesionalnoj bokserskoj federaciji, a naš najveći ponos je to što smo uspeli da održimo njegov nivo i hrabro koračamo stazom kojom nas je on uputio.

Potrebno napraviti dva saveza

LENA ističe da je potrebno da se u Srbiji amaterski i profesionalni sport odvoje.

- Godinama radimo na tome da se naprave dva saveza u boksu. Jedan za profi, drugi za amaterski, kako to, između ostalog, i jeste u svetu. Nosili smo u Ministarstvo sporta celokupnu dokumentaciju, međutim to zasada nije prepoznato sa njihove strane. Neverovatno mi je bilo kada sam saznala da galopski i kasački konjički sport imaju saveze za sebe, a slična je situacija u skijanju - podvlači Lena.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini