GRČEVITO ĆEMO BRANITI VIZU ZA PARIZ: Igor Kolaković veruje da će odbojkaši igrati na Olimpijskim igrama

S. Krstović

26. 10. 2023. u 11:27

TOKIO ovog puta odbojkaši ne pamte po lepom. Nisu izborili olimpijsku vizu, nisu igrali onako kako su želeli, doživeli su teške poraze od Japana, SAD i Slovenije, ali nadu nisu izgubili. "Orlovi" i dalje sami odlučuju o svojoj sudbini, jer ako u Ligi nacija iduće godine sakupe dovoljno bodova da odbrane deveto mesto na svetskoj rang-listi, izvadiće kartu za Pariz.

ГРЧЕВИТО ЋЕМО БРАНИТИ ВИЗУ ЗА ПАРИЗ: Игор Колаковић верује да ће одбојкаши играти на Олимпијским играма

FOTO: EPA

- Mislim da nismo imali kapacitet da izdržimo pritisak kvalifikacionog turnira u takvom ritmu. Mislim na momke koji su izneli Ligu nacija i Evropsko prvenstvo, pre svega Kujundžić, Perić, Todorović, Krsmanović nisu bili na energetskom nivou kao recimo na šampionatu Starog kontinenta u Italiji ili tokom Lige nacija. Ima dosta razloga što nismo uspeli u Tokiju, a mislim da im je zapao prevelik zalogaj, tako da uz nedovoljno oporavljene Ivovića i naročito Kovačevića nisu dali doprinos koji inače daju reprezentaciji - objašnjava u razgovoru za "Novosti" selektor odbojkaša Igor Kolaković.

Trofejni strateg smatra da je šokantan poraz od Turske na početku kvalifikacionog turnira dosta poremetio ekipu:

- Napravili smo kiks protiv Turaka, koji je sigurno uticao na samopouzdanje i to nas je pratilo, naročito u mečevima protiv jačih protivnika, kao što su Japan, SAD i Slovenija. Mislim da nismo imali kapacitet da iznesemo ovo do kraja na način na koji smo predviđali, iako su treninzi pre turnira pokazivali da smo u dosta dobroj formi. Možda nas je poljuljala utakmica sa Turskom, koja nam je verovatno ubacila taj crv sumnje da li smo uopšte spremni za ovaj nivo u tom trenutku. I mnogo mi je žao zbog toga, jer mislim da su svi momci živeli za taj turnir, ali očigledno da nismo imali snage da to iznesemo onako kako smo želeli.

Kolaković naglašava da u LN i na EP nisu napravili nijedan kiks, da su čak pobeđivali ekipe koje su iznad njih. Podseća i da su u četvrtfinalu EP bili blizu podviga protiv Poljske - 1:3.

- Zahvaljujući tim igrama mi smo trenutno deveti na Svetskoj listi, a to mesto vodi na Olimpijske igre. Nažalost, posle kiksa protiv Turske pobede protiv Tunisa, Egipta i Finske nisu nam dale dovoljno vetra u leđa da možemo da igramo ravnopravnije sa Japanom, SAD i Slovenijom - naglašava Kolaković.

Čini se i da su navijači ostali zarobljeni u prošlosti, kada je "plava četa" bila moćna, pa sada porazi padaju veoma teško.

- Razumljivo je da javnost očekuje od reprezentacije velike rezultate. Objektivno, nije mi prijatno da to govorim, ali mi nismo, to sam rekao više puta, u krugu favorita. Zauzimamo deveto mesto i grčevito se borimo da sačuvamo tu poziciju na listi. Ispred nas su Poljska, SAD, Italija, Brazil, Japan, Argentina, Slovenija, Francuska, koji su u ovom trenutku jači - priznaje Kolaković.

Ipak, ne možemo da se ne otmemo utisku da smo i nerealni kada je reč o reprezentaciji.

- Ponekad i mi preterujemo se velikim izjavama, a moramo da znamo da imamo zastoj u razvoju reprezentacije, što se tiče novih igrača. Konačno smo ove godine promovisali neke mlade momke koji mogu da drže nivo reprezentacije u budućnosti. E, sad koji nivo, zavisiće i od njihovih igara u klubovima, njihovog razvoja - primećuje Kolaković.

Igrači, koji su bili nosioci ovog leta, ipak, ne mogu bez pomoći prvih zvezda srpske odbojke.

- Todorović, Kujundžić, Perić, Nedeljković, Krsmanović, Kapur su igrači koji iza sebe nemaju neke velike reprezentativne uloge, čak ni u svojim klubovima, a na EP i naročito LN pokazali su kvalitet pobedivši jake selekcije. Međutim, bez pravog Kovačevića, Ivovića, bez povređenog Lisinca mislim da je u ovom trenutku ovo realna slika reprezentacije Srbije. To je moje mišljenje. Javnost, ljubitelji sporta i odbojke sigurno više očekuju od ove reprezentacije - svestan je Kolaković.

Kormilar "orlova" je podvukao i da su se borili sa velikim problemima, da su igrači bili povređeni, bolesni, da njihovo fizičko stanje nije bilo ohrabrujuće...

- I na kraju smo imali fizionomiju tima koja nam je ulivala nadu pred sam turnir u Japanu. Imali smo u Tokiju tri treninga, posle kojih sam mislio da smo dostigli visok nivo. Nažalost, ta utakmica sa Turskom, nas je vratila mnogo, mnogo unazad - naglašava Kolaković.

Nekako se ponovila priča sa kvalifikacionih turnira 2016, 2019. (selektor Nikola Grbić) i 2020. (kormilar Slobodan Kovač). Zato se nameće dilema da li igrači, bez obzira na to ko ih vode, sagore u prevelikoj želji da odu na Igre.

- Mislim da nema reči o tome, u psihološkom smislu su svi bili našpanovani. Primetno je da ovi momci nemaju ni iskustvo da se na pravi način izbore sa nekim stvarima. Bez igrača kao što su Kovačević ili Ivović, koji imaju određenu reputaciju i kvalitet, mislim da je za momke koji su izneli najveći teret to bio prevelik zalogaj, a naročito protiv Japana i Amerike se videlo da smo u ovom trenutku baš daleko od nivoa igre koje oni imaju - teška srca priznaje Kolaković.

A na opasku da li su najiskusniji pali na psihološkom planu Igor uzvraća:

- Ne. Kovačević nije bio spreman, imao je operaciju leđa iz koje se nije izvukao dugo vremena, onda je došla ruptura ramena, pa se ponovo javio problem sa mišićem, dugo se lutalo u dijagnostici, nismo znali o čemu se radi, a on nije mogao da trenira. Tek je malo "progledao" u Japanu, ali to je bilo nedovoljno, to nije bio Uroš koji donosi prevagu u reprezentaciji. Ivović je dva puta bio bolestan za vreme u VNL i EP, a na Kopaoniku je imao povredu leđa zbog koje je propustio dobar deo priprema. Njih dvojica nisu bila spremna da igraju na najvišem nivou, ali tvrdim da su ostali bili psihološki spremni. Jednostavno nismo bili bolji od Japana, Amerike i Slovenije, a izgubili smo i od Turske tako da u ovom trenutku naš kvalitet nije bio adekvatan u tehničkom, taktičkom i fizičkom planu.

Važno je da mladi igraju

KOLAKOVIĆ se nada da su mlađi igrači izabrali prave klubove:

- Iskreno se radujem da je Pavle Perić konačno otišao u klub u kojem će da igra. U italijanskoj Ćisterni sa njim je Nedeljković. Tamo je otišao i Mašulović, Todorović je u Poljskoj, Kujundžić je izabarao sjajan klub, Galatasaraj, ali mislim da je mogao da ode u jaču ligu. Posle Tokija smo imali konstruktivan sastanak, gde smo se dogovorili da budemo fokusirani i na reprezentaciju, ne samo na klub. Važno je da kada se okupimo budemo koncentrisani, spremni na velike žrtve, odlučni da što bolje odigramo Ligu naciju, kako bismo sačuvali devetu poziju i konačno zaigrali na Igrama.

Mislim samo na Srbiju

IGOR ne razmišlja da preuzme neki klub.

- Sada to i nije logično. U suštini, razmišljam samo o reprezentaciji i svemu što smo pričali posle turnira, da što spremniji dočekamo maj, jer šest meseci će da prođe vrlo brzo - kaže Kolaković.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)