"ORLOVI" U ITALIJI MISLE NA JAPAN: Odbojkašima je EP uvertira za kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Parizu

S. K.

30. 08. 2023. u 13:51

EVROPSKO prvenstvo kao uvertira za kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu 2024. Tako barem doživljavaju naši odbojkaši šampionat Starog kontinenta u Italiji, Bugarskoj, Severnoj Makedoniji i Izraelu. "Orlovi" večeras (21.00) u Peruđi protiv Švajcarske startuju u grupi A. Već sutra (18.00) ih očekuje duel sa neugodnom Belgijom, a u petak (21.00) okršaj se evropskim i svetskim prvakom Italijom. Potom se sele u Ankonu, gde 4. i 5. septembra igraju sa Estonijom i Nemačkom. Prve četiri selekcije izboriće osminu finala.

ОРЛОВИ У ИТАЛИЈИ МИСЛЕ НА ЈАПАН: Одбојкашима је ЕП увертира за квалификациони турнир за Олимпијске игре у Паризу

FOTO: OSS

- Sigurno je da nam je primarni cilj da odemo na Olimpijske igre 2024. u Parizu. EP će nam na neki način pomoći da podignemo formu za kvalifikacioni turnir u Japanu. Ova generacija zaslužuje da bude deo tako velelepnog događaja kao što su Olimpijske igre. Ne zaboravimo da smo propustili Rio 2016. i Tokio 2021. Mislim da je uz rad koji smo dosada pokazali to dostižno - ističe kapiten Uroš Kovačević.

Trofejnom primaču biće ovo sedmo evropsko prvenstvo. Do sada je osvojio dva zlata i dve bronze. Zbog neugodne povrede verovatno će preskočiti startne duele...

- Mislim da smo možda u najtežoj grupi na Šampionatu. I kostur žreba nam je veoma težak. U Peruđi igramo sa Italijom, a posle u nokaut fazi mogući rival nam je pobednik Lige nacija Poljska. Ne bi trebalo izgubiti iz vida da smo na poslednjih 14 šampionata, 12 puta igrali u polufinalu. Probaćemo da damo sve od sebe, da ostvarimo najbolji mogući rezultat, ali ponavaljam da je naš primaran cilj da na kvalifikacionom turniru u Tokiju izvadimo olimpijsku vizu - jasan je Kovačević.

Na opasku da je dosta promena kod primača Uroš primećuje:

- Godine idu, samo Podraščanin ostaje. Šalu na stranu, svi ćemo jednog dana da se oprostimo od reprezentacije. Žao mi je što Petrić nije sa nama, jedan od najboljih saigrača u reprezentaciji i klupskoj odbojci. Ali život ide dalje.

Libero Milorad Kapur je dokazao da je moguće debitovati u reprezentaciji u 32. godini. Lane je u dresu Partizana osvojio triplu krunu.

- Konačno sam dobio šansu da se dokazujem u A timu. Prošao sam sve reprezentativne kategorije do mlađe seniorske selekcije, ali nikad u najboljem timu. Ta šansa je konačno stigla, nadam se da ću da opravdam očekivanja, da ćemo da igramo što bolje, samim tim cela ekipa i ja - kaže Kapur.

Posle duela sa Švajcarskom, Srbe večeras očekuju Belgijanci, koji su došli u najjačem sastavu i moćni Italijani.

- Trebalo bi da gledamo samo sebe. Belgijanci su nezgodni, kompletni su i neće biti nimalo lako. Potom sledi derbi sa Italijom i verovatno borba za prvo mesto. Igraćemo pred punim tribinama, biće to uživanje i nadam se najboljem - naglašava Kapur.

"Orlovi" su uvek imali najviše ciljeve, a šampionat će pokazati koliko mogu.

- Znamo da neće biti lako, tim pre ako ne pobedimo Italiju, verovatno nas u četvrtfinalu, ako sve bude u redu, očekuje duel sa Poljskom. Zato idemo meč po meč, pa ćemo videti - kaže Kapur.

I Milorad podseća da je najvažnije da izbore plasman na Olimpijske igre, jer se na najvećem takmičenju nisu pojavili od 2012. godine.

- Još pre početka Lige nacija smo zacrtali cilj da ostvarimo što bolji plasman na svetskoj rang-listi. Jer ako ne uspemo u Tokiju da izvadimo vizu za Francusku, onda bi nas najverovatnije deveto mesto na listi odvelo u Pariz - podvlači Kapur.

Krsmanović: Nadam se dobrom rezultatu

BLOKER Petar Krsmanović je umereni optimista:

- Nadam se našoj najboljoj igri i da ćemo pokazati koliko zaista vredimo. Očekujem da ćemo zadovoljiti naciju i sebe, da ćemo ostvariti dobar rezultat i da ćemo spremni otići u Japan na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre. Na EP ćemo u svaki meč ući s namerom da pobedimo, tome ćemo uvek težiti, mada smo svesni da nema lakih rivala.

Kovačević: Privilegovan sam

UROŠ Kovačević je od ove godine kapiten Srbije:

- Privilegovan sam, svestan sam da je veća odgovornost. Sigurno da mi imponuje, da mi je drago što sam u društvu velikana koji su bili kapiteni. Ali teren je isti, devet puta devet, tako da se ništa specijalno nije promenilo. Ništa me neće omesti da radim isto kao proteklih godina, da budem kao i Atanasijević, Podraščanin, Lisinac, lider na terenu.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona