ŠOK! Srbija ostaje bez olimpijske šampionke?

Novosti online

21. 02. 2022. u 13:07

Olimpijska prvakinja u karateu Jovana Preković mogla bi da završi karijeru već ove godine.

ШОК! Србија остаје без олимпијске шампионке?

Foto: RTS/Pritnskrin

Trener šampionke iz Tokija Roksanda Atanasov najavila je takvu mogućnost i obrazložila je nedostatkom motiva jer karatea neće biti na narednim Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine i verovatno četiri godine kasnije u Los Anđelesu.

- Tužna realnost je da karate neće biti u programu Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine. Izvesno je da ga neće biti ni u Los Anđelesu 2028. Zbog svega toga, jednostavno ne vidimo budućnost, jer nećemo moći da radimo kao što smo to činile do sada. Iz tog razloga postoji mogućnost da se moja trenerska i Jovanina takmičarska karijera završe ove godine. Jer, vraćamo se u sistem u kome nećemo imati podršku i slobodu koju smo imale dok je karate bio u programu Olimpijskih igara. Nema sumnje da je to težak udarac za naš sport. Karate apsolutno zaslužuje da bude u programu Olimpijskih igara, po svom kvalitetu, masovnosti i svim ostalim parametrima, ali jednostvno mi nemamo nikakav uticaj na te odluke koje se donose - rekla je Atanasov gostujući na Fakultetu za sport Univerziteta "Union – Nikola Tesla".

Sjajni trener ističe da brojni aspekti koji su potrebni za vrhunski rezultat neće moći da budu pokriveni i da je to ono što može da odredi budućnost u radu jednog od najuspešnijih tandema u istoriji srpskog sporta.

- Na pitanje da li želimo da nastavimo nešto da radimo, a da to nije maksimalno iz srca i duše, odgovor je ne. Da bismo radile na pravi način, minimum pet-šest ljudi mora svakodnevno da bude posvećeno tom jednom cilju. Ne samo deo dana, nego od ujutru do uveče. Tako smo radili sve vreme do Tokija. Sada je nemoguće da to nastavimo. Mi više nemamo status olimpijskog sporta, ne možemo finansijski to da ispratimo da bismo mogli tome maksimalno da se posvetimo. Jasno je da nećemo imati podršku i slobodu koju nam je davalo učešće na Olimpijskim igrama, a sa druge strane ne želimo da stvari radimo polovično.  Želimo da ovi uspesi ostanu upamćeni, da uživamo u onome što smo postigli i da taj osećaj što duže traje.

Podsećanja radi, Jovana Preković je osvojila zlatnu medalju u Japanu u kategoriji do 61 kilograma.

Takođe, u istoj godini se popela i na svetski i evropski tron.

BONUS VIDEO - Beogradska Arena poprima novi izgled pred SP u atletici

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)