DA LI SPORT GUBI SMISAO? Ono što je uradila transrodna plivačica nije humano (VIDEO)

Novosti online

19. 02. 2022. u 10:02

Transrodna plivačica sa Univerziteta Pensilvania Lia Tomas je postavila novi rekord na trci 500 jardi (oko 460 metara) slobodnim stilom.

ДА ЛИ СПОРТ ГУБИ СМИСАО? Оно што је урадила трансродна пливачица није хумано (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Rezultat trke će sigurno zapaliti žestoku raspravu u SAD, pošto je Tomas svoju najbližu rivalku ostavila iza sebe za više od sekunde prednosti.

Tomas je bila dominantna u drugoj polovini trke kada je ostvarila ogromno vođstvo te je sa vremenom 4:37:32 oborila rekord olimpijke Kate Zigler.

Transrodna plivačica je već neko vreme u centru pažnje, pogotovo nakon što je ostvarila nekoliko lakih pobeda kako bi se plasirala na državno prvenstvo.

Mnogi zakoni u SAD-u pokušavaju da sprieče transrodne sportiste da se bore protiv rivalki rođenih kao žene. Sigurno da će ovaj rezultat dodatno podgrejati atmosferu.

Tomas koja ima 22 godine je sada vodeća u disciplinama 200, 500 i 1650 jardi, a dok se takmičila kao muškarac beležila je i više nego skromne rezultate sa 462. pozicijom u generalnom poretku.

Inače, nakon nove dominantne pobede Thomas nije davala izjave za medije. Saopšteno je da je dobila dozvolu za plivanje kao žena jer duže od dve godine prima hormonsku terapiju.

Foto: Printskrin

 

Uskoro se očekuje i konačna odluka američke plivačke asocijacije po pitanju transrodnih plivačica i da li imaju nefer prednost tokom trka protiv biološki rođenih žena čime sport gubi potpuni smisao. 

Lia Tomas je nekad bila Vil Tomas.

Bonus video: Najveći olimpijski skandal - Pendrekom prebijena klizačica da bi druga pobedila

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024