"ISTORIJA ĆE MU SUDITI": Da li je Novak Đoković, Erik Lidel našeg vremena?

Novosti online

19. 02. 2022. u 09:37

Novak Đoković i dalje je u fokusu svetske javnosti posle Australijan opena i nakon što je za BBC potvrdio da nema nameru da se vakciniše čak i ako to znači da neće igrati na najvećim turnirima.

ИСТОРИЈА ЋЕ МУ СУДИТИ: Да ли је Новак Ђоковић, Ерик Лидел нашег времена?

Foto AP

Australijski portal "Spectator" objavio je tekst koji potpisuje Džejms Mekferson, a u njemu je najbolji teniser sveta upoređen sa škotskim sprinterom Erikom Lidelom.

Lidel je na Olimpijskim igrama u Parizu 1924. godine, kao veliki favorit odbio da učestvuje u trci na 100 metara. Razlog toj odluci bio je jer su kvalifikacije bile zakazane za nedelju, a on je kao veliki vernik smatrao da je nedelja dan za bogosluženja.

Lidel se uprkos velikim pritiscima od strane političara, kolega i drugih ljudi nije predomislio i isterao je svoje. Kasnije je učestvovao u trci na 400 metara, koja nije bila njegova specijalnost, ali je ipak došao do zlata uz svetski rekord tog vremena.

Foto: Tviter

 

- Još jedan šampion stavlja principe ispred slave, nešto što je retko. Postoje dva vrsta mišljenja, jedni mu se dive, a drugi ga smatraju prilično ludim. Cena koju je Novak spreman da plati uključuje propuštanje da osvoji milione dolara od nagrada, možda i sponzorske ugovore i šansu da postane najveći Grend slem šampion u istoriji", piše Australijanac i napominje da Novak sada dobija kritike odbijajući da se pokloni medicinskoj autokratiji i mnogi mu se podsmevaju njegovom stavu.

Na kraju je konstatovao da bi bila velika šteta da Đoković više ne udari tenisku lopticu u besu, ali i da je možda viđen njegov najbolji udarac. Ali ne reketom, već insistiranje, bez ozbira na posledice, da neće biti ničiji rob.

- Radije bi da bude slobodan čovek sa 20 Grend slem titula, nego da dva puta bude uboden iglom. Istorija će mu suditi. Možda će za 60 godina, nakon što kritičari budu zaboravljeni, snimiti film kao što je za Erika Lidela", zaključuje autor u tekstu.

Tanjug/AP

 

A cena koju je Đoković spreman da plati za svoje principe uključuje propuštanje miliona dolara u novcu od nagrade, desetine miliona dolara u sponzorskim ugovorima, ATP bodove potrebne da zadrži svoj status svetskog broja jedan i šansu da bude ovekovečen kao najveći grend slem šampion u istoriji.

Veliki rizik, složićete te se, ali da nije rizikovao u životu Đoković ne bi bio sada tu gde jeste, a to je na vrhu teniske piramide.

BONUS VIDEO: Novak Đoković peva "Pukni zoro" - snimak o kome priča Srbija

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri