BERLIN DOMAĆIN OI 2036? Glavni grad Nemačke želi da obeleži stogodišnjicu "nacističkih" Igara, Rusi se suprotstavljaju

Novosti online

28. 12. 2021. u 16:19

IAKO Međunarodni olimpijski komitet još nije raspisao zvanični konkurs za domaćinstvo Igara 2036, u javnost je procurelo nekoliko gradova koji spremaju kandidaturu ili bar razmišljaju o njoj. Među njima je i Berlin, koji je 1936. organizovao Igre pod pokroviteljstvom nacističkog režima na čelu sa Adolfom Hitlerom.

БЕРЛИН ДОМАЋИН ОИ 2036? Главни град Немачке жели да обележи стогодишњицу нацистичких Игара, Руси се супротстављају

FOTO: EPA

Berlinci navodno žele da pokažu koliko se Nemačka promenila na bolje u odnosu na mračni nacistički period. Ta želja Nemaca ide čak toliko daleko da se razmišlja i o zajedničkoj kandidaturi sa Tel Avivom.

Na ovu inicijativu momentalno je odgovorila Rusija!

- Moramo se takmičiti za domaćinstvo Igara 2036, cela zemlja mora imenovati dostojnog kandidata - izjavio je u utorak zamenik ruskog premijera Dmitrij Černišenko.

Izborni proces će voditi Olimpijki komitet Rusije i ministarstvo sporta. Još pre najave Berlina da će se kandidovati - samostalno ili u paru sa Tel Avivom - ruski gradovi Sankt Peterburg i Kazanj pominjali su se kao mogući ruski kandidati.

U međuvremenu, interesovanje su pokazali i Vladivostok, Rostov na Donu, ali i Soči, domaćin Zimskih olimpijskih igara 2014. godine.

Rusija je do sada bila domaćin jednih letnjih (Moskva 1980) igara i već pomenutih zimskih 2014. u Sočiju.

Domaćin letnjih olimpijskih igara 2024. godine je Pariz, četiri godine kasnije najbolje sportiste sveta ugostiće Los Anđeles, a 2032. Brizbejn. Austrlaijski grad postao je prvi koji je domaćinstvo dobio po novom sistemu koji je MOK uveo kako bi se izbegle malverzacije tokom glasanja - kojih je bilo i previše u prethodnim ciklusima.

Kandidature za domaćinsto LOI 2036 najavili su, ili se očekuje da to urade, Istanbul, Džakarta, Odesa, indijski Ahmedabad, Kaosijung iz Kineskog Tajpeha, Peking i još 11 gradova u Kini (?), a očekuje se i više udurženih kandidatura: Firenca-Bolonja, London-Birmingem-Liverpul-Mančester, Hongkong-Makau-Guandong, šest gradova Kanade (Montreal, Toronto, Otava, Vankuver, Viktorija, Kvebek siti), četiri najveća grada Meksika (Meksiko siti, Gvadalahara, Tihuana i Monterej)...

BONUS VIDEO - Novak Đoković na ulici u Beogradu igrao tenis po kiši

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna