FERŠTAPEN POKORIO PLANETU: Šampionski geni na mamu

S. RAJIĆ

13. 12. 2021. u 21:43

NIKADA nije bilo dileme hoće li biti prvak, jedino je bilo pitanje kada će se to desiti. Maks Ferštapen je u nedelju ušao u elitni krug osvajača Formule 1, jer je postao 34. šampion "najbržeg cirkusa na točkovima" u istoriji.

ФЕРШТАПЕН ПОКОРИО ПЛАНЕТУ: Шампионски гени на маму

FOTO: AP

Rođen je pre 24 godine u belgijskom gradiću Haslt, koji ima manje od 100.000 stanovnika. Kada je trebalo da odabere zastavu pod kojom će se takmičiti, Maks nije imao nikakvu dilemu.

- Više se osećam Holanđaninom, odgajan sam na taj način. U Belgiji sam samo živeo, jer mi je kuća bila tamo, a tokom dana bih putovao u Holandiju, gde mi je celo društvo - ističe Ferštapen.

Ipak, uspeh nije došao slučajno, jer Maks potiče iz trkačke porodice, pa mu je miris benzina i guma dobro poznat od malih nogu. Naime, tata Jos Ferštapen, Holanđanin, takmičio se u Formuli 1 od 1994. do 2003. i za to vreme ostvario je tek dva pobednička postolja i 17 bodova. Iako se u javnosti malo prisutna, Maksova majka, Belgijanka Sofija Kumpen, bila je karting vozač, i to sa dosta uspeha. Trkala se, između ostalih, sa Džensonom Batonom i Đankarlom Fizikelom, koje je pobeđivala. Zato je mali Maks već sa četiri godine stavio kacigu na glavu i počeo da juri svoje snove.

ODBIJENE DVE ŽALBE MERCEDESA

DVE pritužbe Mercedesa na konačan ishod trke na stazi "Jas Marina" u Abu Dabiju sudije su odbile. Nemački tim iskoristiće pravo na još jednu, koju će upititi Međunarodnoj automobilskoj federaciji (FIA).

Sa poznatim prezimenom, koje privlačilo pažnju ekipa u Formuli 1, i brzinom koju prikazivao kroz najniže kategorije, brzo se peo na lestvici. To nije promaklo oštrom oku Helmuta Marka, prvog operativca Red bula. Holanđanin ubrzo postaje deo Akademije mladih vozača austrijskog tima. Priliku da se okuša sa najbržima na svetu dobija već kao maloletnik, u sezoni 2015. u timu Toro Roso.

RADOST Maks Ferštapen slavi/FOTO: AP

Vrlo brzo kroz veštine i brzinu koju je prikazao donosile su prefiks najmlađeg u istoriji. Proglašen za "vunderkinda" i generacijskog talenta, mnogobrojni poklonici "najbržeg cirkusa" videli su u njemu dašak velikog Ajrtona Sene, zbog beskompromisne vožnje na stazi. Sa 17 godina i 166 dana započeo je prvu trku, a prve bodove je osvojio na narednoj. Prva pobeda u karavanu došla je u prvom startu za Red bul, godinu kasnije. Zato su svi u austrijskom timu bili "na misiji" da ga učine i najmlađim šampionom u istoriji. Nisu uspeli, ali je sa 24 godine i 73 dana na četvrtom mestu (ispred su samo Fetel, Hamilton i Alonso).

ZANIMLjIVOSTI

- Rođen u Belgiji, nastupa za Holandiju.

- Sa četiri godine počeo da vozi karting.
- Najmlađi pobednik F1 trke, sa 18 godina 228 dan.
- Četvrti najmlađi prvak istoriji sa 24 godine i 73 dana.
- Prvi šampion Red bula još od Sebastijana Fetela 2013.
- Doneo Hondi prvu titulu posle Ajrtona Sene 1991.

Pehar osvojen u "ludoj" završnici i pored kontroverznih odluka direkcije trke, teško se može osporiti. Brojke koje je postavio tokom osam meseci trkanja nemilosrdno idu u njegovu korist. Skoro polovina pobeda u čitavoj sezoni deluje nestvarno (10 pobeda u 22 trke). Vozač Red bula oborio je još rekord u godini sa 18 podijuma. Nestvarno zvuči podatak da svaku trku koju je završio uvek se nalazio na dva najviša stepenika pobedničkog postolja.

BONUS VIDEO: MAKS FERŠTAPEN: Prva titula u spektakularnom finišu sezone F1

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)