PRVI SRPSKI OLIMPIJAC: Dragutin se trkao sa vozom 40 km i stigao pre njega, gurnuli ga u šanac kako ne bi pobedio!

Novosti online

07. 06. 2021. u 16:56

DRAGUTIN Tomašević bio je naš prvi učesnik na Olimpijskim igrama 1912. godine u Stokholmu i prvi je nosio zastavu Srbije na otvaranju. Desetostruki je pobednik maratonske trke Obrenovac – Beograd.

ПРВИ СРПСКИ ОЛИМПИЈАЦ: Драгутин се тркао са возом 40 км и стигао пре њега, гурнули га у шанац како не би победио!

FOTO: Olimpijski muzej

Rođen je 20. aprila 1890. godine u Bistrici, selu u blizini Petrovca na Mlavi. U Bistrici je završio osnovnu školu, a u Petrovcu trgovačku školu. U Beograd se seli 1905. godine kod ujaka gde nastavlja da uči trgovački zanat.

U Beogradu postaje član sokolskog društva ,,Dušan Silni’’ i vrlo brzo ispoljava talenat za gimnastiku i atletiku.

Godine 1909. trkao se sa vozom ,,Ćira’’ koji je tada išao na relaciji Požarevac – Petrovac, pretrčao je 40 km i stigao par minuta pre voza. Dve godine kasnije učestvovao je u kvalifikacionoj trci Obrenovac – Košutnjak sa dužinom staze od 33km i pobedom je obezbedio učešće na V Olimpijskim igrama koje su se naredne godine održavale u Stokholmu. Osim Dragutina, na Igrama je učestvovao i Dušan Milošević. Njihov stručni vođa bio je Andra Jović, inženjer, ljubitelj sporta i član Olimpijskog komiteta Srbije.

U Stokholmu, 01. jula 1912. godine održana je trka u kojoj je od 92 prijavljena maratonca startovalo njih 62. Što se tiče Tomaševićevog plasmana, on je i dalje pod velom tajne kako zapisnik sa ove trke nije sačuvan. Prema nekim izvorima on je zauzeo 37. mesto i to zato jer je bio sabotiran. Naime, Tomašević je vodio u trci, međutim u jednom trenutku je gurnut u šanac i držan dok ne prođu favoriti trke.

Nakon ove trke, Dragutin počinje da se sprema za Igre u Berlinu koje su bile u planu za 1916. godinu. Međutim, oktobra 1915. godine je mobilisan kao naredik, ubrzo biva ranjen u borbi sa nemačkom vojskom na brdu Bubanj kod Požarevca. Preminuo je u selu Rašanac u blizini Bistrice gde je sahranjen.

Danas postoji muzej posvećen slavnom sportisti koji je otvorio i održava njegov potomak Radiša Rajković. Takođe, u znak sećnja na prvog učesnika Olimpijskih igara naše zemlje u njegovoj rodnoj Bistrici i Petrovcu na Mlavi održava se ,,Memorijalna trka Dragutin Tomašević’’ pod pokroviteljstvom SO Petrovca na Mlavi i Olimpijskog komiteta Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KIŠNI ČOVEK: Lando Noris startuje sa prve pozicije