SVE JE U SENCI KORONE: U Tokiju zvanično otvoreno Olimpijsko selo

N. Iljukić

13. 07. 2021. u 21:53

TOKIO će za deset dana i zvanično postati domaćin Olimpijskih igara, a danas je svečano otvoreno Olimpijsko selo koje će od 23. jula do 8. avgusta biti druga kuća za sportiste i delegacije iz svih krajeva sveta.

СВЕ ЈЕ У СЕНЦИ КОРОНЕ: У Токију званично отворено Олимпијско село

Olimpijsko selo u Tokiju Foto AP

Selo se prostire na 44 hektara u tokijskom zalivu, a izgrađena je 21 zgrada za stanovanje. Međutim, jučerašnja ceremonija otvaranja sela je, takođe, pala u senku priča i virusu korona i predstojećim Igrama koje će prvi put u istoriji biti održane bez publike na tribinama bilo kog borilišta.

Osim toga, lokalno stanovništvo je više nego zabrinuto zbog činjenice da sa svih strana sveta u prestonicu Japana dolaze sportisti i delegacije koje sa sobom, neminovno, donose i razne sojeve virusa korona, pa zato i ne prestaju protesti protiv organizacije Igara.

Kako su ranije najavile japanske vlasti, mera vanrednog stanja će biti na snazi u celoj zemlji čak do 22. avgusta, po završetku Paraolimpijskih igara.

Očekuje se da će se do predstojećeg vikenda u Olimpijsko selo smestiti čak 2.000 sportista, a posle srpskih veslača, izolovano je još nekoliko slučajeva virusa korona kod članova delegacija Ugande i Izraela. Organizator na svakom koraku opominje goste Olimpijskog sela da je nošenje zaštitnih maski obavezno odmah po napuštanju soba, da je duže zadržavanje u razgovoru i bilo kakav fizički kontakt apsolutno nedozvoljen tokom boravka na javnim površinama.

Inače, očekuje se da u Olimpijskom selu, koje je danas svečano otvoreno, tokom trajanja Igara, u punom kapacitetu boravi čak 11.000 olimpijaca, kasnije i 4.400 paraolimpijaca, uz dolazak nekoliko desetina hiljada zvaničnika, sudija, administratora, sponzora i emitera.

Sportisti iz Srbije već dolaze u Olimpijsko selo. Tamo će prvi da uđu basketaši, očekuje se i dolazak veslača koji izađu iz izolacije zbog Miloša Vasića koji ima virus korona. Na put će sutra da krenu odbojkaši, vaterpolisti i tekvondisti. Za njima će, u petak, strelci, u subotu džudisti, plivači, kajakaši i teniseri, a sledećeg ponedeljka i košarkašice. Krajem jula na put u Tokio kreću atletičari, bokseri i karatisti.

BAH NAPRAVIO VELIKI GAF

PREDSEDNIK Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah napravio je neviđeni gaf i lapsus kada je japanske domaćine u Tokiju nazvao - Kinezima?!

- Naš zajednički cilj su bezbedne Igre za sve, za sportiste, za sve delegacije i što je najvažnije za kineski narod... Japanski narod - rekao je, pa se brzo korigovao Bah, koji je prethodna tri dana proveo u izolaciju u hotelu u Tokiju, iz mera predostrožnosti.

Japanski mediji su Bahovu izjavu, uz prevod sa engleskog na japanski jezik, preneli bez ovog lapsusa, ali je ona vrlo brzo postala deo javnih osuda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)