TRAGIČNA PRIČA SRPSKE KOŠARKE: Navršilo se 28 godina od nesreće Bobana Jankovića (VIDEO)

Novosti online

28. 04. 2021. u 11:24

NA današnji dan pre 28 godina srpsku i grčku košarku zadesila je najpoznatija tragedija na parketima. Tog 28. aprila 1993. godine jedan nesmotren potez zauvek je promenio život Bobanu Jankoviću.

ТРАГИЧНА ПРИЧА СРПСКЕ КОШАРКЕ: Навршило се 28 година од несреће Бобана Јанковића (ВИДЕО)

Foto: Jutjub

Njegov Panionios igrao je polufinale sa moćnim Panatinaikosom. Bio je to četvrti meč u uzbudljivoj seriji. Na sedam minuta do kraja meča desio se trenutak koji će potpuno promeniti Bobanov život. Naime, Pri rezultatu 56:50 za Panatinaikos, napad je bio za domaću ekipu Panioniosa, i Boban je primio loptu u protivničkom reketu, postigao koš, ali sudija je svirao faul u napadu i tako Bobanu dosudio petu ličnu grešku.

Vidno iznerviran sudijskom odlukom, obrušio se ka konstrukciji koša, udario glavom u nju i srušio se na parket obliven krvlju.

Boban je u svesnom stanju tražio lekara Panioniosa i ličnog prijatelja Kacifarakisa, i rekao mu da ne oseća noge. Hitno je prebačen u bolnicu u Atini, gde su ustanovili ima prelom šestog pršljena. Lekari nisu smeli da ga operišu. Na insistiranje vlasnika Panatinaikosa Janakopulosa, vlasnika farmaceutske kompanije, iz Patre je došao najpoznatiji grčki neurohirurg dr Papadakis i odmah tražio operaciju, koja je bila izuzetno teška i komplikovana, trajala je tri i po sata. Kako jedan deo mozga nije funkcionisao, Boban je bio priključen na aparate.

14 dana je bio u komi, a zatim ga je zadesila nova nevolja. Dobio je upalu pluća pa je usledila borba za život. Otkazalo mu je plućno krilu, danima nisu mogli da spuste temperaturu. Zahvaljujući dr Bilanoviću, ličnom Bobanovom prijatelju, koji je tih dana bio pored njega, krišom, da ne vide kolege grčki lekari, rekao je mama Radmili za izmrvi andol pa su mu direktno ubrizgali u želudac, što ga je i spasilo.

Tri meseca pored njega je bila majka Radmila. Osim nje i supruge Dragane, još su samo tri osobe mogle da ulaze kod Bobana: Vlade Đurović, njegov trener, Isidor Kuvelos, član uprave Panioniosa, i Janis Fragulis, Bobanov veliki prijatelj i navijač Panioniosa.

Pošto je 13 godina proveo u invalidskim kolicima, dobio je na težini i imao probleme sa srcem, koje ga je izdalo 28. juna 2006.

Panionios je u čast Slobodana Jankovića povukao iz upotrebe dres sa brojem osam, koji je on nosio. Pre Panioniosa nastupao je više od decenije za Crvenu zvezdu, a proveo je jednu sezonu i u Vojvodini.

(Kurirsport.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju