MLADA GARDA: Srpski treneri marširaju ka trofeju u Evrokupu

V. P.

14. 03. 2024. u 13:55

MLAĐA srpska trenerska garda stoji na braniku zaostavštine starijih kolega. Petar Božić sa svojim londonskim „lavovima“ i Dušan Alimpijević sa Bešiktašem probili su se među četiri najbolja tima u Evrokupu, i to pobedama na gostujućim terenima u četvrtfinalnom formatu jedne eliminacione utakmice.

МЛАДА ГАРДА: Српски тренери марширају ка трофеју у Еврокупу

FOTO: Profimedia

Ne može se reći da je turski tim igrao protiv Hapoela iz Tel Aviva u domaćinskom ambijentu, jer je izraelski predstavnik izabrao Viljnus kao iznuđeno rešenje u ovim okolnostima. Na tribinama je bilo samo 750 gledalaca, ali nisu zažalili što su došli da isprate duel ovih timova na neutralnom terenu. Bešiktaš je jednim od najvećih preokreta u istoriji takmičenja ušao u polufinale (94:89), u kojem će se u plej-of seriji na dve pobede sastati sa francuskim Burgom.

Verovatno ni najvatreniji navijači ne bi stavili ni tursku liru na svoj tim u trenutku kada je zaostajao 21 poen u drugoj četvrtini. Međutim, Alimpijevićeve grupe, do ove sezone Bursa a od ove Bešiktaš, imaju karakternu crtu pobednika kada igraju eliminacione mečeve. U osmini finala savladan je aktuelni šampion Gran Kanarija u Las Palmasu, u četvrtfinalu drugoplasirani tim A grupe Hapoel, koji je u poslednjem kolu grupne faze deklasirao Bešiktaš (94:73).

Većini je izgledalo da će se ta priča ponoviti i u Viljnusu, ne i košarkaškom Dušanu silnom, treneru koji u momentima očaja od iskre može da napravi vatromet.

Igrači Bešiktaša uzjahali su taj talas Alimpijevićeve energije, uporedive sa onom koju Đanmarko Poceko unosi u igru italijanske reprezentacije. Džona Metjuz (28 poena) i Metju Mičel (22) bili su vesnici i nosioci neverovatnog kambeka, započetog serijom 14-1 za prilazak na 53:58. Odličnu epizodnu rolu imao je i Marko Simonović, centar Crvene zvezde na pozajmici u Bešiktašu do kraja sezone, koji je za 24 minuta postigao osam poena, uz šest skokova i dve asistencije. Hapoel je imao poslednji napad i devet sekundi da odvede meč u produžetak, ali je Metjuz ukradenom loptom i pogođenim slobodnim bacanjem osigurao pobedu Bešiktaša, inače trenutno trećeplasiranog tima turskog prvenstva.

FOTO: N. Paraušić

Ni izbliza nije bilo tako dramatično u meču London Lajonsa i rumunskog Kluža. Božićeva ekipa je kontrolisala dešavanja na terenu od početka do kraja i ubedljivim trijumfom (91:79) prvi put u klupskoj istoriji izborila plasman među top 4 tima nekog kontinentalnog takmičenja. Utakmicu sezone odigrao je bivši NBA igrač Sem Deker sa 21 poenom i šest skokova. Perini „lavovi“ sastaće se u polufinalnoj seriji sa pobednikom duela Pariza i španskog Huventuda, odigranog sinoć u „Adidas areni“ u franucskoj prestonici.

Francuski Burg je u prvom četvrtfinalnom meču kao domaćin ubedljivo savladao ukrajinski Prometej (95:82), predvođen Kanađaninom Ajzejom Majkom (17 poena, sedam skokova, tri asistencije).

U centru pažnje bio je mladi krilni igrač Zakari Risašer, koga mnogi video kao prvog pika na predstojećem NBA draftu. Nije se proslavio u ovoj utakmici, promašio je svih sedam šuteva iz igre i postigao tri poena sa linije slobodnih bacanja.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)