ZVEZDA PALA U NEVIĐENOM MEČU! Monako na NBA pogon utišao crveno-belu Arenu

Александар Илић
Aleksandar Ilić

18. 10. 2023. u 21:57 >> 22:05

FANTASTIČNU utakmicu odigrali su Crvena zvezda i Monako u trećem kolu Evrolige. U sjajnoj atmosferi Beogradske arene bolje se snašao Monako koji je uspeo da nadoknadi zaostatak od devet poena i slavi 76:82

ЗВЕЗДА ПАЛА У НЕВИЂЕНОМ МЕЧУ! Монако на НБА погон утишао црвено-белу Арену

FOTO: M. Vukadinović

Crveno-beli su još jednom u meč ušli odlično šuterski raspoloženi, te u prvoj četvrtini su došli do devet poena razlike, iako je u uvodna dva minuta nervoza učinila svoje, te nijedan, a ni drugi tim nisu uspeli da se upišu na semafor.

Ipak, kako je vreme teklo igra se otvorila, a posebno je u Crvenoj zvezdi bio raspoložen Rokas Gedraitis koji je prvu deonicu završio sa četiri ubačene trojke iz isto toliko pokušaja uz ukupno 14 poena.

FOTO: M. Vukadinović

Nejpir na polaganju

U drugoj četvrtini Zvezda je igrala "toplo-hladno", te su oba tima pravila svoje serije. Uspeo je Monako na krilima Majka Džejmsa i Jakube Outara da stigne devet poena deficita.

Pri rezultatu 37:38 "uvacio je u petu" Džoel Bolomboj, koji je uz Nemanju Nedovića i Gedraitisa vratio prednost na poluvremenu - 44:38.

Serijom 7:0 gostiju počela je treća deonica. Odličan je bio Braun sa četiri poena uz trojku Okoba (44:47). Igralo se u nastavku perioda koš za koš, stegli su odbranu igrači Crvene zvezde, ali nisu uspeli da odgovore na isti način na drugoj strani.

FOTO: M. Vukadinović

Košarkaši Crvene zvezde pred meč sa Monakom

Tri minuta do kraja četvrtine ponovo serija Kneževa 6:0 (53:58) Kada je bilo najteže pogodio je trojku Miloš Teodosić. Smanjili su gosti broj izgubljenih lopti i uspeli da u poslednjih 10 minuta da uđu uz prednost od 63:64.

Velikom borbenošću nakon promašaja Bolomboja došla je Zvezda do prilike da povede. Nedović je proigrao Adama Hangu, a on pogodio trojku za oduševljenje domaćih navijača, nadovezao se potom i Nedović iz nemoguće situacije za 70:66.

Ipak, do kraja su gosti na pogon NBA igrača uspeli da preokrenu i ponajviše zahvaljujući Majku Džejmsu slave 74:81. Upisali su "kneževi" prvu pobedu u Evroligi ove sezone, a do nje su došli odličnom odbranom u drugom poluvremenu.

CRVENA ZVEZDA - MONAKO 76:82 (23:14, 21:24, 19:26, 13:18)

Crvena zvezda: Lazarević, Teodosić 3, Hanga 5, Davidovac 3, Mitrović 6, Simonović 6, Nejpir 7, Tobi, Bolomboj 11, Ilić, Nedović 15, Geidraitis 20

Monako: Okobo 11, Blosomgejm, Braun 11, Dialo 12, Korneli 5, Jajteh, Voker 2, Motejunas 9, Tarpej, Outara 6, Hol 8, Džejms 18.

CRVENA ZVEZDA - MONAKO 76:82 (23:14, 21:24, 19:26, 13:18)

40' Previše prostora imali su gosti, Džejms je proigrao Daloa, a on novom trojkom utišao je dvoranu. Pogodio je dva penala Mitrović za domaće.

38' Pogađa Džejms nakon dugo vremena, na drugoj strani sa penala Gedraitis - 72:74

37'  Nejpir u ovim trenucima mnogo želi, a malo pruža ponovo je krenuo sam protiv svih, neslavno se završilo.

35' Vratio je Braun vođstvo gostima. A da izjednači je imao priliku Nejpir koji je krenuo na polaganje, a potom poslao loptu nikome.

34' Nedović je na sjajan način proigrao Hangu koji je hladnokrvno pogodio trojku, te naterao Obradovića na minut odmora 67:66. Nakon minuta odmora upisao je trojku i Nedović, a prekinuo je Montejunas seriju domaćina 70:68.

33' Polovičan je sa penala bio Nedović - 64:66

31' Novi poeni za goste, precizan je bio Dialo, a potom greši Teodosić 63:66

TREĆA ČETVRTINA 19:26

30' Deli odličan pas Teodosić za Bolomboja - 63:64.

29' Pogodio je Hol, odgovorio Bolomboj na drugoj strani.Odmah Hol zakucava - 61:64.

27' Pogodio je odmah nakon ulaska u igru Teodosić za tri, potom na drugoj strani Džejms, pa Nedović za 58:60.

26' Majk Džejms iz nemoguće situacije pogađa za 53:58, pre njega Donatas Montejunas bio je zaboravljen pod košem Zvezde. Nova serija gostiju 6:0.

25' Stegla je odbranu Zvezda, ali na drugoj strani stegla se ruka Hangi iz teško izrađenog napada. Promašio je flouter, a potom i usamljen pod košem pogađa prvi obruč.

FOTO: M. Vukadinović

Duško Ivanović i Saša Obradović pred meč Crvena zvezda - Monako

24' Prava rezultatska klackalica u ovim trenucima. Šabaz Nejpir pogađa, odmah stiže odgovor - Okobo precizan uz faul - 50:52. Zaboravili su gosti na Davidovca koji pogađa trojku.

23' Nema ritma domaćih na početku, uz učestale prekide prve poene postigao je Simonović. Odmah je odgovorio Džejms, ali još jednom nakon toga siguran je bio Simonović - 48:47

22' Nova mini serija gostiju. Pogodio je Braun za tri. Nije uspeo iz ugla da odgovori Simonović. Novim poenima Brauna Ivanović je primoran da traži minut odmora.

21' Loš napad Crvene zvezde, morao je da ga privede kraju Adam Hanga šutem sa velike udaljenosti, neprecizno. Bio je Džejms na ivici koraka, pravo niotkuda izvukao je asistenciju za usamljenog Okoba koji pogađa trojku - 44:41.

FOTO: M. Vukadinović

Miloš Teodosić / Crvena zvezda - Monako

- Izgubili smo nekoliko lopti, to je bio problem. Potrebno je da kontrolišemo protivničku tranziciju. To je ključ za nastavak meča, poručio je Saša Obradović.  

- Zadovoljan sam, strpljivi smo i u odbrani i u napadu, to je ključno, rekao je Duško Ivanović na poluvremenu.

- Moramo u drugom poluvremenu da pripazimo na izgubljene lopte, jer je Monako ekipa koja jako voli da trči (kontranapade) i postiže lake koševe - rekao je pred kratkotrajni odlazak u svlačionicu Rokas Giadraitis, koji je u prvih 20 minuta postigao 18 poena, uz 4/5 kada se o šutiranju trojki radi.

KRAJ DRUGE ČETVRTINE 21:24

20' Sada serija Zvezde 7:0, pogodio je trojku Nedović, a potom sjajno zakucao Bolomboj.

19' Napravili su gosti seriju 5:0 nakon minuta odmora. Pogodio je trojku Outara, a nakon jeftino izgubljene lopte Nejpira, pogodio je Kornel za 37:38. Fauliran je bio Bolomboj, pogodio je dva puta sa penala - 39:38

FOTO: M. Vukadinović

Šabaz Nejpir i nekadašnji saigrač Kemba Voker tokom evroligaškog duela

18' Popio je "blokadu" Okobo, a na drugoj strani usledila je kontra koju je Gedraitis svojim 18. poenom rešio u korist domaćih.

17' Sa penala je potom Rokas Gedraitis zaustavio seriju gostiju 31:31. Novi poeni Hala za Monako, a onda majstorija Nejpira koji pronalazi Bolomboja. Probudila se Zvezda, pogodio je iz druge šanse i Marko SImonović - 35:33

16' Outara Jakuba pogodio je trojku, a potom Teodosić gubi loptu i pravi nesportski faul nad Dialoom. Imala je domaća ekipa 9 poena prednosti, a nakon dva uspešna penala sada gosti vode 29:31.

FOTO: M. Vukadinović

Miloš Teodosić - prodor preko Džona Brauna

15' Alfa Dalo i Majk Džejms vratili su u život goste. Pogodio je četvrtu trojku Džejms za 29:26.

14' Precizan je dva puta bio Nedović, na drugoj strani sa penala takođe siguran bio je Donta Hal - 25:18. Kaznio je na drugoj strani promašaj Dalibora Ilića Majk Džejms novom trojkom.

13' Promašio je Nejpir za tri, potom do lopte uspeva da dođe Mitrović koji je bio neprecizan u reketu.

12' Pokušao je Eli Okobo da pređe Nejpira, a košarkaš Zvezde lako je došao do lopte. Na drugoj strani Braun ga je faulirao. Ivanović je smatrao da je to nesportski faul - tražio je čelendž, ali je bio neuspešan.

11' Kemba Voker odlično pronalazi Džona Brauna koji sa poludistance prekida seriju domaćina - 23:16.

FOTO: M. Vukadinović

Saša Obradović tokom duela Crvena zvezda - Monako

PRVA ČETVRTINA 23:14

10' Sjajna igra Zvezde. Četiri trojke pogodio je Gedraitis, jednu je dodao Nejpir i to iz devet pokušaja. Završio je laganim polaganjem Nejpir prvu deonicu.

9' Poigrava se u reketu Nedović, sjajnim floterom razbio je odbranu. Daleko je potom od trojke bio Voker. Na drugoj strani njegov kolega sa koledža pokazao mu je kako se to radi, pogodio je trojku sa velike udaljenosti - 21:14

8' Ne namerava da stane Rokas Gedraitis. Čiuni se da može sa svake pozicije da pogodi, već je ubacio četiri trojke. Debitovao je za goste i Kemba Voker.

6' Spavao je u reketu Tobi, došli gosti do lakih poena, a onda na drugoj strani drugu trojku pogodio je Rokas Gedraitis - 10:11

5' Najraspoložćeniji je na strani Monaka Džejms koji je pogodio trojku, na drugoj strani odlična odbrana "kneževa", a potom na sreću domaćina promašaj Džejmsa sa distance.

4' Inteligentno je Montejunas napravio prostor Okobu koji je kaznio lošiju odbranu.  Brzo je došao do petog poena Rokas Gedraitis, odličnom odbranom došao je do tranzicije i laganog zakucavanja - 7:6.

3' Adam Hanga otvara meč za domaće. Došao je do nešto lakših poena. Potom promašuje Okobo trojku. Na drugoj strani iz ugla Gedraitis pogađa za 5:4

2' Tek prvi poen na meču postigao je Montejunas. Dosta nervozna igra na obe strane. ističu se odbrane. Pogodio je ipak trojku Majk Džejms - 0:4

1'  Pritisak je učinio svoje, meč je počeo izgubljenom loptom gostiju, promašio je trojku Simonović. Koji potom pravi i dve lične.

UOČI MEČA

19.55 - Ponovno okupljanje Šabaza Nejpira i Kembe Vokera.

18.28 - Košarkaši Monaka stigli su u Beogradsku arenu, a među njima je i NBA zvezda Kemba Voker.

Crveno-beli su u drugom kolu poraženi nakon preokreta od Žalgirisa sa 79:74 na gostovanju u Kaunasu, a sezonu su počeli ubedljivom pobedom nad Asvelom sa 93:74 pred punom "Beogradskom arenom".

Posle pobede u Čačku nad Borcem 93:87 u trećem kolu ABA lige nameravaju da se na svom terenu vrate na pobedničku stazu i u evropskom nadmetanju.

Večerašnji rivali su do sada tri puta odmetavali snage na terenu, a Monako vodi u pobedama sa 2:1.

Tokom prošle godine ekipa iz Kneževine slavila je najpre u prijateljskom pripremnom meču, a potom i u utakmici Evrolige sa 85:77, ali su im se crveno-beli na početku godine ubedljivo revanširali nadigravši ih sa 92:68.

BITKA BEKOVA KAKVU EVROPA NE PAMTI

Crvena zvezda je dovela mađioničara, Miloša Teodosića u svoje redove. Pored nekadašnjeg MVP Evrolige tim sa Malog Kalemegdana pojačali su i Šabaz Nejpir, nekadašnji NCAA šampion sa bogatim iskustvom u NBA ligi. Bekovsku liniju dopunjuju Jago dos Santos, uz Nemanju Nedovića.

Monako je u svoje redove doveo NBA zvezdu za koju se očekuje da uskoro debituje. Kembu Vokera muče povrede, ali bi trebalo da večeras u sastavu bude i četvorostruki NBA ol-star igrač. Zanimljivo je da su Nejpir i Voker 2011. godine zajedno nastupali za univerzitet Konektikat, sa kojim su osvojili NCAA titulu.

Povreda muči i nekadašnjeg košarkaša Crvene zvezde, Džordana Lojda.

Sa druge strane, (usamljena) zvezda Monaka prethodne sezone bio je Majk Džejms, kome nedostaje 42 poena da postane četvrti igrač u Evroligi sa 4.000 ili više poena, a pre njega to su uspeli Vasilis Spanulis, Nando de Kolo i Huan Karlos Navaro.

REČ TRENERA ZVEZDE - Ivanović: Košarka se igra 40 minuta

- Svaka utakmica Evrolige je bitna, naročito ova, nakon poraza u Kaunasu. Biće teško, protiv odlične ekipe koja je prema svim prognozama pre početka važila za favorita da ide na Fajnal for, koja ima izvanredan kvalitet. Nisu počeli baš dobro, ali zato će biti još opasniji. Moramo da budemo fokusirani i spremni za težak meč i verovatno 40 minuta ujednačene igre. Sigurno će igrati koncentrisano i snažno, pa i mi moramo tako. Košarka je sport gde 40 minuta mora da se igra, ne 35 ili 39. Moramo biti spremni, da igramo sa mnogo strpljenja. Monako igra izuzetno čvrsto u odbrani i kvalitetno u napadu. Ključ će biti naše strpljenje u napadu i odbrani, rekao je Ivanović.

REČ TRENERA MONAKA - Obradović: Utakmica sa Zvezdom pravi izazov

-Iskreno, još uvek tražimo našu najbolju hemiju, posebno u napadu. Moramo da poboljšamo neke sitne stvari koje pravu razliku. Igraćemo sa timom koji cilja da bude u prva četiri, u verovatno najtežoj dvorani u Evropi. Igranje protiv Crvene zvezde na gostovanju je uvek teška utakmica. Oni su još jači tim nego prošle godine. Utakmica sa Zvezdom u ovoj fazi je pravi izazov. Naravno, analiziramo naše protivnike i spremamo se. Ali, u ovoj fazi sezone, prvi fokus mora biti na nama samima. Moramo da se koncentrišemo pre svega na našu igru, naše odluke na terenu, da bismo ravnotežu usmerili u pravom smeru, poručio je Obradović.

Zanimljivo će biti i na klupama. Zvezdu predvodi Duško Ivanović, a na klupi "kneževa" je veliki zvezdaš Saša Obradović.

BONUS VIDEO: Top 10 najboljih poentera u NBA

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)