NEBESKA ZVEZDA: Fantastična premijera crveno-belih u Evroligi nosi rizik da ne urone u fantaziju

V. Preradović

07. 10. 2023. u 11:32

POČETAK Crvene zvezde u Evroligi po holivudskom scenariju sa balkanskim primesama. Povratak u „Arenu“ nakon dve godine, više od 18.000 navijača u prazničnom raspoloženju, u prvom redu svetski sportski superstar Novak Đoković u crvenoj polo majici, kraj terena i Boriša Simanić, momak koga je jedna nesrećna okolnost umalo koštala života dok je nosio nacionalni dres na Svetskom prvenstvu.

НЕБЕСКА ЗВЕЗДА: Фантастична премијера црвено-белих у Евролиги носи ризик да не уроне у фантазију

M. Vukadinović

Na terenu tim neuporedivo kvalitetniji od onog koji je započeo prethodnu sezonu, bez alternative osim pobede u ovom filmu sa svim elementima blokbastera. Pritisak je uvećalo i to što je protivnik stalni rezident donjeg doma, mada je Asvel letnjim potezima pokazao nameru da promeni adresu. Sa aspekta težine koja im je pritiskala ramena na premijeri, crveno-beli su zaslužili čistu desetku iz predmeta kako se izboriti sa pritiskom i kanalisati ga u svoju korist.

Upili su energiju publike, pustili je da prostruji i probije sva moguća začepljenja.

Možda se samo Miloš Teodosić mučio sa tim teretom, ali je njegov bio i najteži. „Delije“ su ga prizivale duže od decenije, sada je tu u poznim godinama karijere, a želi da klubu koji nosi u srcu otkad zna za sebe pruži ono iz svojih najboljih dana. Prevelika želja sputala je Teovu magiju, ali ovo je tek početak te romanse. Drugi nisu imali tu vrstu (samo)nametnute obaveze, izvukli su iz sebe i onu zalihu samopouzdanja za crne dane i priredili navijačima veče posle kojeg će sanjati velike snove.

Njima je dozvoljeno da urone u svet u kome je sve moguće, igračima nije i Adam Hanga čvrsto veruje da će uspeti da neće upasti u fantaziju. Koliko god je ovaj tim Zvezde napadački i šuterski unapređen u odnosu na prošlu verziju, sedam pogođenih trojki iz devet šuteva u prvoj četvrtini nije film koji ćemo baš često gledati.

- Počeli smo zaista sjajno, nisam očekivao takav procenat šuta u prvoj utakmici - iskren je Hanga. - Naporno smo radili i ovo je nagrada za to, ali ništa više od toga. Ne smeš previše da letiš posle pobede, niti previše da padaš posle poraza.

NEJPIRU TUTNjI U UŠIMA

ŠABAZ Nejpir ima 32 godine, prošao je sito i rešeto u karijeri i ništa ne može da ga izbaci iz ravnoteže. Tako je bar mislio dok nije debitovao u Zvezdinom dresu u „Areni“ krcatoj navijačima koji testiraju tačku pucanja svojih glasnih žica.

- Svi su se isprsili, klub, navijači, ekipa. Svi su dali svoje da pobedimo. Velika pobeda, za mene je bilo uzbudljivo da budem deo ovoga. Prvi put igram u Beogradu, u Srbiji. Bio sam zapanjen od prvog minuta, nisam mogao da verujem. Nikada nisam igrao ovde, želeo sam samo da pokupim što više emocija, uživao sam što sam bio deo svega ovoga. Igrao sam koledž košarku za titule, pred 100.000 navijača, ali drugačije je kada imaš navijače koji su toliko u utakmici kao što su naši.

Duško Ivanović se trudio da trenerski proturi koju kritiku u trenutku kada kritici mesta nema. Nabacio je da je šut nepouzdan saveznik, da je potrebno više varijacija u napadu i pomenuo neke nedopustive odbrambene propuste. Verovatno bi bio eksplicitniji i glasniji, ali nije želeo da kvari raspoloženje ushićenom zvezdaškom navijačkom entitetu.

- Šut je glavni razlog pobede, ali moramo da pronađemo naš način da malo bolje funkcionišemo kao tim - saglasan je Hanga. - Početak je sezone, to su trenuci kada tražiš put, pet momaka se traži. Igrali smo sa toliko različitih postava, moramo bolje da se upoznamo. Korak po korak, najvažnije je da učimo iz grešaka.

Naredni evroligaški meč, 13. oktobra sa Žalgirisom u Kaunasu, biće verodostojniji test Zvezdinih ambicioznih planova za ovu sezonu. Tada će protivnik biti priključen na napajanje 18.000 svojih strastvenih navijača, tako da će na ispitu biti hladnokrvnost na jednom od najužarenijih terena.

- Nikad nisam pobedio tamo, nadam se da će se to prekinuti - kaže crveno-beli litvanski adut Rokas Gedraitis.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu