PEŠIĆU TORTU ZASLADILI: Srbija obezbedila plasman u narednu rundu na Mundobasketu, selektor oduvao 74 slavljeničke svećice

Od specijalnog izveštača za "Novosti" iz Manile - Grujica Kelić

29. 08. 2023. u 10:00

UKRASILI SU košarkaši Srbije rođendan selektoru Svetislavu Pešiću novim sigurnim trijumfom na Svetskom prvenstvu u Manili. "Orlovi" su posle Kine juče lako izašli na kraj i sa selekcijom Portorika (94:77), čime su obezbedili plasman u drugi krug planetarnog šampionata.

ПЕШИЋУ ТОРТУ ЗАСЛАДИЛИ: Србија обезбедила пласман у наредну рунду на Мундобаскету, селектор одувао 74 слављеничке свећице

FOTO: Profimeda

Zato je naš prekaljeni stručnjak mirno mogao da oduva 74 svećice sa slavljeničke torte i počne da razmišlja o željama koje želi da se njemu i njegovim pulenima ostvare na Filipinima.

Prva već jeste, a do kraja grupe B će još sutra (10.00) odigrati duel sa jednim od najprijatnijih iznenađenja ovogodišnjeg turnira Južnim Sudanom i tako pokušati da sa maksimalnim učinkom i sa prvog mesta odu dalje. Sve do sada prikazano je za čistu "desetku", mada treba biti pošten i reći da su dosadašnji zadaci bili na početnom nivou.

Ovaj jučerašnji bio je sličan onom prošlom. Odmah su naši momci postavili stvari na svoje mesto, dominantnom igrom munjevitom brzinom stigli do dvocifrene razlike, koja je na velikom odmoru iznosila čitavih plus 30 (57:27).

FOTO: Profimeda/Promo

Šut je najviše slušao mladog Nikolu Jovića, koji je smestio tri trojke za prvu deonicu, dok je ponovo glomazan doprinos u reketu stigao od Nikole Milutinova. Raznosio je naš centar sve u reketu, kupio lopte kao da je sam ispod koša i već za poluvreme bio nadomak dabl-dabla (10 p., 9 sk.).

Opet je Pešić imao slobode da šansu ukaže svima već u prvih 20 minuta i opet je povratnu informaciju dobio od svakog. Od rezervista najviše pohvala zaslužuju Aleksa Avramović i Dušan Ristić, koji se igrački naročito prijatno osećaju od dolaska u Manilu. Takva širina od presudnog je značaja za uspeh ovog tima.

Portorikanci, sa druge strane, u prvih 20 minuta nisu prikazali praktično nikakvo poboljšanje u odnosu na prijateljski okršaj u Beogradu, odigran sredinom avgusta. Štaviše, delovali su još smušenije i neorganizovanije. Gotovo kao "raspuštena banda", pa ne bi bilo preterno reći da bi "orlovima" veći otpor pružili lokalci sa obližnjeg uličnog terena u favelama Manile.

Do kraja susreta su se, ipak, digli i uspeli da na pet minuta do kraja spuste deficit na "samo" deset poena. Srbija je dopustila opuštanje, ali je svejedno uspela da održi rezultatsku distancu, uz minimum potrošnje i maksimum razigranosti, da bez poteškoća privede dvoboj kraju. Za radost nekoliko stotina navijača kojih je ovog puta bilo znatno više nego protiv Kine i koji su uz pesmu i skandiranje podsetili "orlove" da, iako su na drugom kraju sveta, nisu sami.

Najlepši poklon za selektora

NIKOLA Milutinov je upisao dabl-dabl učinak, a posle meča dodao je da je pobeda poklon selektoru za rođendan.

- Ovo je najlepši poklon koji smo mogli da pružimo selektoru za rođendan. Otvorili smo utakmicu kako je trebalo, igrali smo odlično prvih 20 minuta. Nažalost, u drugom poluvremenu smo pali, ali nam se to ovog puta nije obilo o glavu. Ovo ne sme da se ponavlja u narednim mečevima i nadam se da ćemo nešto izvući iz ovog duela - apostrofirao je naš startni centar.

Filip u civilu

ČISTO iz predostrožnosti, Filip Petrušev je jučerašnji meč gledao sa tribina, zajedno sa predsednikom KSS Predragom Danilovićem i generalnim sekretarom Zlatkom Bolićem. Selektor Pešić je još jednom ponovio da je sa njim sve u redu nakon blaže povrede levog zgloba, koju je doživeo u susretu sa Kinezima, i da bi trebalo da bude spreman za naredni okršaj.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (1)

ŠOK PRED OLIMPIJSKE IGRE: Najbolja srpska košarkašica u 28. godini završila karijeru! (VIDEO)