"ORLOVI" LETELI GORE-DOLE: Kako su Bogdanović i Gudurić zadali završni udarac Grcima

V. Preradović

08. 08. 2023. u 21:56

ŠESNAEST dana pre početka Svetskog prvenstva, košarkaši Srbije su prvi put izašli iz „ilegale“ i predstavili se trijumfom u pripremnom meču sa Grčkom na Akropolis kupu u Atini (67:64).

ОРЛОВИ ЛЕТЕЛИ ГОРЕ-ДОЛЕ: Како су Богдановић и Гудурић задали завршни ударац Грцима

FOTO: KSS

Ostavili su solidan utisak koji će, nadamo se, biti bolji u narednim duelu sa Italijom na terenu „OAKA arene“ (sreda, 18.45).

U prvom poluvremenu videli smo pregršt kombinovanih petorki, tipično za proces traženja optimalnog sistema u trening utakmicama. Na startu Gudurića kao plejmejkera, Bogdanovića i Marinkovića kao bekove, Petruševa na „četvorci“ i Milutinova na „petici“. Videli smo i bazičnu Pešićevu ideju tranzicione igre i ranih napadačkih rešenja, nekad i ne baš racionalnih.

Agresivnost u odbrani na spoljnim pozicijama dobili smo sa Avramovićem na terenu, čini se i bolju kreaciju u pozicionom napadu. Taj segment je podložan drastičnom poboljšanju, takođe i šut sa trojkaške distance (7/32, 22 odsto), ali u prvom redu bolja selekcija šuta. U jednom periodu dobili smo čvrstinu u reketu sa mladim Jovićem na mestu krilnog centra, početkom druge četvrtine i poene iz reketa Milutinova za kontrolu rezultata. Nismo kontrolisali ofanzivni skok, domaćin se preko Rogavopulosa i Tanasisa Adetokumba jeftinim poenima nekako držao u meču.

PEŠIĆ: JOŠ NISMO SPREMNI

SELEKTOR Srbije Svetislav Pešić:

- Prva zvanična utakmica, veoma važna za nas. Momci su bili veoma motivisani posle deset dana treninga, naravno, bilo je uspona i padova. Vidi se da još nismo spremni da kontrolišemo dešavanja na terenu. Igrali smo dobro u odbrani od tranzicije, što vam uvek daje priliku da imate kontrolu. Na tome smo radili od prvog dana, dozvolili smo Grčkoj da postigne samo šest poena iz tranzicije, što je odlično. To iziskuje fizički i mentalni napor, zbog čega nismo uvek donosili dobre odluke u napadu i izgubili previše lopti. Ne govorimo o pobedi, samo o tome kako smo igrali. Vidi se da Bogdanoviću treba vremena da se adaptira na evropsku košarku, dugo je u drugom sistemu.

Ti propusti su ispravljeni u nastavku, odbrana je ograničila konfuzne Grke na tek dva poena za šest i po minuta, dok je napad ponovo dobio onu NBA brzinu s početka meča. Posledice su koja izgubljena lopta više, neki promašaji iz otvorenih pozicija u šutu za tri, ali i ritam koji nikako ne odgovara Grcima, posebno kada su bez Janisa Adetokumba. „Orlovi“ su u brišućem letu stigli do 15 poena prednosti u trećoj četvrtini, ali su u poslednju uneli samo osam. Delom zbog problema kada nas protivnik uvede u igru „pet na pet“, delom zbog očekivanog pretumbavanja postava.

Kada se na teren vratio Bogdanović, Grci su uveliko bili u naletu nošeni talentom mladog Rogavopulosa i odličnom rolom Papapetrua. Međutim, to je bio kratkotrajni energetski udar reprezentacije skromnog kvaliteta u ovom sastavu, bez Adetokumba, Slukasa i Papanikolaua. U završnoj deonici videli smo prilično negledljivu košarku, ali i prednost Srbije u individualnom kvalitetu. Trojke Bogdanovića i Gudurića iz neizgrađenih pozicija bile su dovoljne da se spreči neizvesna završnica i ostvari pobeda bez Stefana Jovića, čije bi prisustvo sigurno doprinelo raznovrsnijoj igri u pozicionom napadu.

GRČKA - SRBIJA 64:71 (13:16, 22:23, 14:18, 15:14)

DVORANA „OAKA“. Gledalaca: 8.000.

GRČKA: Vokap, Rogavopulos 19, Luncis 5, Larencakis, Moraitis 2, Agravanis 1, Kalaicakis, Bohoridis 2, Papajanis 6, Papapetru 11, Toliopulos, T. Adetokumbo 7, Mitoglu 9, Hacidakis 2.

SRBIJA: Petrušev 5 (5 sk), N. Jović (8 sk), Bogdanović 15 (7 sk, 5 as), Marinković, Radanov, Dobrić 6, Ristić 11, Gudurić 14 (7 sk, 3 as), Nedović, Davidovac, Simanić, Avramović 6, Milutinov 14 (12 sk, 4 as).

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja