"ILUZIJA JE DA SMO MOĆNI": Žarko Paspalj razbio mit o silnoj Srbiji, pomenuo i otkaz Jokića

Novosti online

26. 07. 2023. u 08:24

"SAD si uzeo trofej Paspalje, Paspalje...", odjekivalo je 1995. godine centrom Beograda na prvom i originalnom dočeku kod Skupštine. Košarkaši su tada uzeli zlato u Atini na Evropskom prvenstvu, Hrvati pobegli sa postolja, ostalo je istorija o kojoj će se pričati godinama, decenijama i vekovima.

ИЛУЗИЈА ЈЕ ДА СМО МОЋНИ: Жарко Паспаљ разбио мит о силној Србији, поменуо и отказ Јокића

Foto: N.Paraušić

Srbija, odnosno Jugoslavija je bila sila, a jedna od najlepših priča iz tih vremena je Žarko Paspalj, prvi kapiten posleratne reprezentacije i čovek koji je bio omiljen u svakom društvu. 

Paspalj je bio poseban i da napravi atmosferu i da podvikne na Predraga Danilovića i mlađe kada ne slušaju, ali i da plati piće svima. Takav je bio kapiten, a takva i reprezentacija. Sada, skoro tri decenije posle, ne postoji ništa. Srbija ima šampiona NBA lige, dvostrukog MVP-ja, ali kao da ga i nema. Nikola Jokić i reprezentacija veza kao i Kambodža i Lebron Džejms.

Opet nas je Jokić ujeo za srce, a na to se dodao i izostanak Vasilija Micića i Nikole Kalinića, pa će Srbija biti potpuni autsajder na Mundobasketu. A svoje viđenje toga je dao i Žarko Paspalj.

- Neće da igraju, imaju svoje razloge koje su naveli. Šta reći na to, objektivno nemam šta da kažem. Verujem da nisam jedini. Pre svega ovoga, verovao sam da možemo da se kvalifikujemo za Olimpijske igre sledeće godine, ne kažem da i dalje ne verujem da će Srbija to ostvariti adekvatnim plasmanom u Manili. Sve se nadam da hoće. Znate, ništa se ne dešava preko noći, ali smo i dalje u oblacima da ima sistema, iluzijama kako smo moćni pod obručima, a vremena su se drastično promenila. Iskreno, ja to više ne razumem - izjavio je Paspalj za "Sportklub".

FOTO: FIBA.Basketball

 

Paspalj ističe da zaboravimo stara vremena...

- Otkazi nam se dešavaju iz godine u godinu, to je već pitanje vizije i plana kako i šta dalje. Da zaboravimo vreme Divca, Kukoča, onog Palje, kada nije bilo poštenog odmora, skoro celo leto sa reprezentacijom posle klupskih sezona. E, toga više neće da bude. Ovako funkcioniše i u drugim evropskim selekcijama, ali svoje najviše pogađa. Možda nije loše, kada je ovakva situacija, pa ljubitelji klađenja pikiraju od prvog do nekog 12. mesta, pa šta pogode - zaključio je Paspalj.

Podsećanja radi, Svetsko prvenstvo se igra od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, u Japanu i Indoneziji. "Orlovi" će takmičenje početi u grupi A sa Kinom, Portorikom i Južnim Sudanom.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)