PARTIZAN PREKINUO DOMINACIJU ZVEZDE: Crno-beli posle 10 godina osvojili ABA ligu (FOTO)

Novosti online

22. 06. 2023. u 18:18 >> 20:57

PARTIZAN je prekinuo dominaciju Zvezde na Jadranu. Crno-beli su u majstorici finala ABA lige pobedili večitog rivala sa 96:85 (30:18, 24:16, 21:34, 21:17) i na taj način osvojili titulu u regionalnom takmičenju posle 10 godina.

ПАРТИЗАН ПРЕКИНУО ДОМИНАЦИЈУ ЗВЕЗДЕ: Црно-бели после 10 година освојили АБА лигу (ФОТО)

ABA liga/ Emilija Jovanović

Zasluženo je "parni valjak" došao do trofeja. Izborio se za prednost domaćeg terena u velikom finalu i to je iskoristio. U ovoj finalnoj seriji nije viđen nijedan brejk, pa su izabranici Željka Obradovića slavili sa 3:2.

Crvena zvezda je na ovaj način ostala bez pehara u ABA ligi posle tri uzastopne titule. Partizan je takođe opet tim sa najviše trofeja na Jadranu, ima ih sedam naspram šest koliko ima večiti rival.

Što se meča tiče, bila ovo praktično repriza prvog duela u kome su crno-beli nestvarno otvorili susret, a onda u jednom momentu došli u situaciju da strepe za poraz. Ipak, uspeli su da odbiju nalet rivala i trijumfuju.

Blistao je cele sezone Kevin Panter, ali najbolji je bio onda kada je najviše trebalo. Kapiten Partizana je u ovoj majstorici postigao 32 poena i bio je nerešiva enigma za odbranu crveno-belih. Smenjivali su se čuvari na njemu, no to je bilo bezuspešno.

Ekipa iz Humske je imala velikih 20 poena prednosti na poluvremenu - 54:34, uz izvrstan šut za tri poena 9/16. Ipak, odbila je Zvezda da se preda, pa je postepeno topila razliku.

U jednom momentu četvrte četvrtine Petrušev je imao otvoren šut za tri poena za minus jedan. No, nije uspeo da ga pogodi i od tog momenta je Partizan ponovo krenuo da podiže ralziku koja je na kraju bila nedostižna za ekipu Duška Ivanovića.

Pored Pantera odličnu utakmicu za crno-bele odigrao je Zek Ledej koji je brojao do 15. Na drugoj strani Ognjen Dobrić se zaustavio na 18 poena, dok je Ben Bentil postigao 15.

"Parni valjak" je na kraju uspeo da dođe do trofeja u sezoni u kojoj su oba tima igrala Evroligu. Ostaje da se vidi da li ćemo večite i naredne sezone gledati u elitnom takmičenju.

Partizan - Crvena zvezda 96:85 (30:18, 24:16, 21:34, 21:17)

Dvorana: "Arena". Gledalaca: 22.198. Sudije: Saša Pukl, Damir Javor, Tomislav Hordov.

Paritzan: Vukčević, Ledej 15, Avramović, Koprivica, Panter 32, Smailagić 8, Egzum 10, Naneli 12, Lesor 10, Trifunović 5, Anđušić, Madar 4.

Crvena zvezda: Holand, Vildoza 6, Lazarević, Kampaco 10, Mitrović 8, Lazić, Martin 9, Dobrić 18, Nedović 12, Marković, Petrušev 7, Bentil 15.

Četvrta četvrtina: Partizan - Crvena zvezda 96:85

40' - Pogađa Trifunović i praktično stavlja tačku na ovu sezonu ABA lige. Kraj utakmice i sezone na Jadranu.

39' - Promašio je Nedović polaganje, ali Panter nastavlja da zatrpava koš Zvezde. Bentil je na drugoj strani pogodio trojku. Egzum pogađa dva penala, a onda Vildoza pogađa trojku.

38' - Nedović je uspeo da poentira posle tajm-auta. Panter je bio polovičan sa linije penala, što nije njemu svojstveno.

38' - Ima velikih +12 Partizan na nešto više od dva minuta i na dobrom je putu da osvoji titulu. Još jednom je minut odmora uzeo crnogorski stručnjak na klupi Zvezde.

37' - Martin je pogodio jedno od dva bacanja. Neverovatan koš Pantera. Praktično nije video koš od Bentila, ali je uspeo da pogodi.

37' - Kakvo zakucavanje Egzuma. Ponudio se Smailagiću, ovaj ga je video što je Australijanac završio na sebi svojstven način. Tajm-aut je zatražio Ivanović.

36' - Egzum je pogodio sa penala. Sada obe ekipe do poena dolaze na taj način. Uspeo je Partizan da se odbrani.

36' - Nedović opet nije poentirao nakon prodora. Petrušev je uhvatio loptu i iznudio dva bacanja nakon faula Egzuma. Ipak, bio je polovičan sa crte - 81:76.

35' - Promašio je Petrušev otvorenu trojku za minus jedan. Potom je Naneli uspeo da iznudi faul za dva bacanja. Amerikanac je oba realizovao.

35' - Od koša do koša je krenuo Nedović i poentirao je pod faulom Lesora. Dodatno bacanje izvešće nakon tajm-auta Željka Obradovića. Nije pogodio dodatno bacanje.

ABA liga/ Emilija Jovanović

34' - Dugo je trajao napad crveno-belih koji je završen desetom izgubljenom loptom. Jednu manju imaju crno-beli. Daleku trojku je pogodio Vildoza i to su mu bili prvi poeni na ovom meču.

32' - Nastavlja Panter da zatrpava koš rivala, došao je do 27 poena. Zvezda je vezala nekoliko grešaka na startu četvrtog kvartala.

31' - Dobar prvi napad Partizana u poslednjoj četvrtini. Pogodio je Smailagić, dok na drugoj strani promašaj Kampaca popravlja Dobrić.

Treća četvrtina: Partizan - Crvena zvezda 75:68

Pročitajte još: Sjajnu poruku poslali su navijači Partizana za uhapšene na Kosovu i Metohiji.

30' - Uspeo je Kampaco uz zvuk sirene da pogodi trojku za kraj trećeg kvartala i gosti su na jednocifrenom zaostatku.

30' - Novi ofanzivan skok Martina i laki poeni. Napao je Smailagić pod košem rivala Vildozu i došao je do lakih poena. Panter je bio siguran sa linije penala. Igra sjajnu utakmicu kapiten Partizana.

29' - Evo Zvezde na jednocifrenom zaostatku nakon poena Martina. Uspeo je Madar nekako da izudi faul Vildoze za dva bacanja. Izraelac je bio polovičan.

29' - Ukrao je Kampaco loptu Egzumu, Bentil je istrčao u kontru i uspeo je da iznudi faul Ledeja. Košarkaš iz Gane je oba puta bio precizan sa linije slobodnih bacanja.

28' - Ekstra pas Bentila za Dobrića u levi korner koji uspeva da pogodi šut van linije 6,75. On i Ledej imaju po 4/4 za tri. Tajm-aut je zatražio Obradović.

ABA liga/ Emilija Jovanović

27' - Zvezda je u velikom problemu. Mitrović je zbog dve tehničke zaradio pet faulova i završio je utakmicu. A Ledej nastavlja da pogađa trojke. Uzvraća mu ipak Bentil. Skoro sa zemlje je uspeo da pogodi koš Lesor.

26' - U dobrom ritmu je Bentil. Sada je pogodio i trojku. Ali, Panter je nezaustavljiv. Opet je pogodio sa poludistance. Promašio je Kampaco trojku, što je popravio Martin iz ofanzivnog skoka.

25' - Probio je Nedović odbranu domaćeg tima u uspeo da poentira. Potom do novih poena dolazi Bentil iz ne baš dobre situacije - 61:47.

24' - Još jedan težak šut uzima i pogađa Panter. Na drugoj strani Nedović je promašio zicer, a ni Mitrović nije uspeo da popravi to. Još jedan težak šut pogađaju domaći. Ovog puta Naneli uprkos dobroj odbrani Nedovića.

22' - Bentil je iskoristio mis meč i lako pogodio preko Nanelija. Usledila su dva otvorena promašaja Partizana za tri poena, što je Mitrović kaznio lakim poenima.

ABA liga/ Emilija Jovanović

21' - Dobar napad Zvezde na startu drugog poluvremena. Njega je poenima sa crte okončao Mitrović. Kakva trojka Pantera. Iz velike daljine je pogodio, ali to je njegov šut. Istom merom je uzvratio Nedović.

Druga četvrtina: Partizan - Crvena zvezda 54:34

Što se tiče statistike u prvom poluvremenu i tu je skoro sve na strani crno-belih. Kada je šut za dva u pitanju Partizan je na 10/16 (62,5%), za tri 9/16 (56,3), sa linije penala ima dva promašaja - 7/9 (77,8%). Zvezda sa druge strani za dva šutira 8/18 (44,4%), za tri 5/13 (38,5%), sa penala 3/4 (75%). Što se skokova tiče domaćin i tu dominira 17:10, gosti su bolji u asistencijama - 10:12. Partizan je ukrao tri, a izgubio četiri lopte, dok je Zvezda osvojila dve, a prodala pet.

Sve trojke Partizana u prvom poluvremenu pogledajte na videu ispod:

 

Pročitajte još: Navijači Partizana oborili su ponovo rekord po posećenosti u ABA ligi.

20' - Nestvarno prvo poluvreme za Pantera. Pogodio je sa poludistance. Kampaco poslednji napad gostiju nije realizovao.

19' - Nova trojka za Pantera, a onda i poeni Lesora iz ofanzivnog skoka. Kampaco sada pogađa van linije 6,75.

ABA liga/ Emilija Jovanović

18' - Lesor je iskoristio visinsku prednost u odnosu na Kampaca. Argentinac ga je faulirao, a centar domaćeg tima je bio polovičan. Na drugoj strani opet Dobrić pogađa.

17' - Faulirao je Mitrović bez lopte Lesora. Francuz je poklon oberučke prihvatio i poentirao je sa penala - 46:26. Jedini raspoložen kog gostiju u šutu je Dobrić. On je pogodio treću trojku iz isto toliko pokušaja. Odmah je tajm-autom reagovao Željko Obradović.

16' - Panter se podigao na šut sa poludistance i lako je pogodio. Veoma loše izgledaju crveno-beli na oba kraja terena u ovim trenucima.

14' - Razbijena je Zvezda u dosadašnjem toku meča. Zakucao je Smailagić, ali važnu trojku je postigao Dobrić. Ipak, Egzum je poentirao pod faulom Markovića, no nije iskoristio dodatno bacanje.

13' - Drugi napad je dobio Partizan posle ofanzivnog skoka. Njega je Egzum završio poenima posle prodora. Petrušev je bio polovičan sa crte.

12' - Nestvaran šut domaćeg tima. Opet je Ledej bio precizan van linije 6,75 i on je na 3/3. Potom je Mitrović zakucao.

ABA liga/ Emilija Jovanović

11' - Nastavlja Partizan da rešeta koš Zvezde. Novu trojku je pogodio Ledej. Na drugoj strani je Petrušev snažno zakucao posel asistencije Kampaca.

Poslednju utakmicu u sezoni uživo iz "Arene" prati 22.198 gledalaca.

Prva četvrtina: Partizan - Crvena zvezda 30:18

10' - Odlična odbrana Partizana posle drugog tajm-auta gostujuće klupe. Zvezda nije iskoritila poslednji napad. Nedović je posle ukradene lopte krenuo u kontru, ali zasmetao mu je Ledej i nije uspeo da poentira. Ipak, ostale su još tri stotinke do kraja. Petrušev je uspeo da pogodi, ali mu je dosuđen faul u napadu zbog guranja Ledeja.

9' - Neverovatan pogodak Kampaca. Prebacio je Lesora i pogodio od tablu. Na drugoj strani Uroš Trifunović iz desnog kornera pogađa trojku, potom i Zek Ledej za prvu dvocifrenu prednost. Domaćin šutira nestvarnih 6/8 van linije 6,75.

ABA liga/Emilija Jovanović

8' - Opet Dobrić poentira. Ostao je sam pod košem, video je to Kampaco i uposlio ga. Potom Naneli pogađa drugi šut za tri poena. Sada je tajm-autom reagovao trener Zvezde Duško Ivanović.

7' - Sada Lesor popravlja promašaj Pantera i na sjajan način se uvodi meč. Na drugoj strani Ognjen Dobrić pogađa van linije 6,75. Još jedan ofanzivan skok crno-belih je Ledej pretvorio u poene i to pod faulom Petruševa. Realizvao je i dodatno bacanje.

6' - Naneli je pogodio ne baš lak šut preko Nedovića. Posle fuala Pantera nad Kampacom igrači će na prvi mini odmor zbog televizijskog tajm-auta. Lepo je Argentinac uposlio Hasana Martina koji je uspeo da poentira pored Lesora.

5' - Trojka na trojku. Najpre je pogodio Naneli, a onda je vratio Nedović - 14:9. Početak utakmice je neverovatan. Igra se u veoma brzom tempu.

4' - Pokupio je Smailagić promašaj Pantera i snažno je zakucao. Za sada bolje otvaranje meča Partizana. Na drugoj strani Fakundo Kampaco je odmah poentirao čim je kročio na teren.

ABA liga/Emilija Jovanović

3' - Domaćin šuterski fantastično otvara meč. Sada je van linije 6,75 precizan bio Jam Madar iz desnog kornera. Na drugoj strani se upisao i Petrušev pogocima sa linije penala.

2' - Prve poene za goste postiga je Luka Mitrović. Dobro je izpivotirao i uspeo da pogodi tako što se oslobodio Alena Smailagića.

2' - Potom je kapiten crno-belih uspeo da iznudi tri slobodna bacanja posle faula Petruševa. Sva tri puta je bio precizan. Zvezda svoj prvi napad nije realziovala, Petrušev nije bio precizan nakon prodora.

1' - Prvi napad imala je ekipa Partizana koji je Kevin Panter završio ludom trojkom na isteku napada preko Filipa Petruševa.

Partizan će poslednji meč u sezoni početi u sastavu: Jam Madar, Kevin Panter, Džejms Naneli, Zek Ledej i Alen Smailagić. Zvezda duel kreće sa petorkom: Luka Vildoza, Nemanja Nedović, Branko Lazić, Filip Petrušev i Luka Mitrović.

19.40 - Nije bilo prijatno igraču Zvezde Filipu Petruševu kada je izašao na parket "Arene". "Vruć" doček je imao od strane navijača Paritzana.

19.28 - Partizan će oslabljen ući u peti meč finala ABA lige. Crno-beli će bez važnog igrača odigrati majstoricu.

18.57 - Košarkaši Crvene zvezde nisu imali prijatan doček prilikom ulaska u "Arenu". Kad su izlazili iz autobusa bačena su dva topovska udara.

Uoči meča:

Biće ovo 10. okršaj večitih rivala ove sezone. Crveno-beli su ostvarili trijumf više (5:4), ali to pred ovaj meč apsolutno ne mora ništa da znači.

Zvezda će pokušati da ispiše istoriju ABA lige. Otkako se finalna serija igra na tri trijumfa, a to je od sezone 2014/15, niko nije uspeo da se vrati iz zaostatka od 0:2.

Sa druge strane Partizan bi mogao da osvoji prvi trofej na Jadranu posle 10 godina. Takođe, oba tima trenutno imaju po šest titula u regionalnom takmičenju, pa bi pobednik došao do rekordne sedme.

Prednost za izabranike Željka Obradovića je svakako domaći teren, pošto je goste sačekati 20.000 protivničkih navijača.

Ono što je zanimljivo ekipe su u ABA ligi i tokom ligaškog dela i finale serije odbranile domaći teren, dok su Evroligi napravljeni brejkovi. Jedini duel odigran na neutralnom terenu, polufinale Kupa Radivoja Koraća u Nišu dobila je Zvezde.

BONUS VIDEO: Oduševljenje na somborskom hipodromu kada je stigao Nikola Jokić

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost