DEBAKL SRBIJE NA EVROPSKOM PRVENSTVU: "Lavice" ponižene od Belgije u četvrtfinalu

Novosti online

22. 06. 2023. u 16:40

KOŠARKAŠICE Srbije neće odbraniti titulu na Evropskom prvenstvu koje se igra u Sloveniji i Izraelu. Od naše reprezentacije bolja je Bila Belgija koja je slavila 93:53

ДЕБАКЛ СРБИЈЕ НА ЕВРОПСКОМ ПРВЕНСТВУ: Лавице понижене од Белгије у четвртфиналу

FIBA. Basketball

Od podmlađenog tima Marine Maljković bolje su bile košarkašice Belgije koje su veliku prednost stekle u prvoj četvrtini, a potom je održavale do kraja meča. Koliko su nadmoćno večeras igrale Belgijanke najbolje govori podatak da je Ema Meseman napravila tripl-dabl.

Nisu dobro aktuelne šampionke Evrope otvorile meč. Belgija je napravila seriju 10:0 na startu i to nakon tri minuta igre. Imala je Srbija skok u napadu, ali ništa više od toga. Dobro su Belgijanke zatvorile reket i zadavale dosta problema Srpkinjama koje nisu pronalazile otvoreni šut. Posebno su se kod rivala istakle Ema Meseman, Čuli Maleman, kao i Kara Linskens.

FIBA. Basketball

"Lavice" su tek nakon pet minuta igre "otključale" obruč. Upisala je prve poene Ivon Anderson, ali je brzo odgovorila Antonija Deler za 17:2. Već pomenuta Linskens je za sedam minuta postala prva dvocifrena igračica na meču, a tim Marine Maljković nije pronašao rešenje za nju.

Iako je Srbija znatno podmlađena na ovom Evropskom prvenstvu može se reći da su košarkašice naše zemlje odigrale jednu od najgorih četvrtina u skorijem periodu, te je nakon 10 minuta prednost Belgije bila 28:8.

Arhivirale su prvu četvrtinu košarkašice Srbije, koje su znatno bolje otvorile drugi period igre, gde su serijom 8:0 (poenima Ivon Anderson i Mine Đorđević) smanjili zaostatak na 31:16. Usledila je nova serija Belgije koju je predvodila Kjara Linskens, a do poluvremena joj se i Ema Meseman priključila kao dvocifrena igračica, te ponajviše zahvaljujući pomenutom dvojcu rivalke naše reprezentacije imale su prednost 49:31.

Upitala je Marina Maljković igračice u poluvremenu čega se plaše, podsetila ih protiv koga igraju, odnosno da na drugoj strani nije Amerika, to ipak nije dalo rezultata. Dolaze nakon četiri minuta igre u trećem periodu rivalke do 57:31, a pet poena u seriji vezala je Džuli Alemand.

FIBA. Basketball

Zahuktala se Ivon Anderson u trećem periodu pogodila je osam od svojih 14 poena, ali šta god da su naše igračice uradile, odmah to na drugoj strani anulirale su Belgijanke. Dodatno je stvari srpkinjama otežavala Ema Esmeman koja je već u trećoj četvrtini ostvarila dabl-dabl - 15 poena i 12 skokova (71:45).

Iako je pred poslednjih 10 minuta utakmica bila već rešena, nisu igračice Belgije spuštale gas. Prva petorka bila je na startu deonice na terenu, te potpuno opravdano imale su vođstvo 79:45 šest minuta pred kraj meča. Dodatna glavobolja bio je podatak da su za sedam minuta košarkašice Srbije postigle svega dva poena, te su zasluženo poražene.

Belgija - Srbija 93:53 (28:8, 21:23, 22:14, 22:8)

Belgija: Geldof 3, Mbaka 8, Mejsi 2, Ramet, Resimont 9, Alemand 15, Delaer 9, Linskens 14,  Beki Mejsi 2, Ema Meseman 15, Munuga 2, Vanlu 14.

Srbija: Anderon 20, Čađo 9, Đorđević 8, Janković 4, Raca, Crvendakić 2, Jovanović 2, Katanić 2, Krajišnik, Nogić 6, Stanković, Topuzović.

Belgija - Srbija 87:48

40' Rutinski su košarkašice Belgije meč privele kraju.

39' Ema Meseman dolazi do istorijskog tripl-dabl učinka.

35' Srbija je bez koša do sada u četvrtoj četvrtini. Dok se u reprezentaciji Belgije upisuje sada i Maksuela Mbaka.

34' Motivisane su Belgijanke,te poenom Eme Mesej sa penala dolaze do velikih 79:45. Zanimljivo je da rivalke naše reprezentacije i dalje igraju sa prvom petorkom, odnosno igračaicama koje su postigle više od deset poena na meču.

32' Antonija Deler postigla je deveti poen na meču, a tokom celog prvenstva upisala je svega 10.  Belgijanke vode 75:45

FOTO: FIBA.Basketball

Treća četvrtina 22:14

30' Čini se da svaki put kada naše igračice pokušaju da uhvate korak sa rivalkama stigne odgovor Laura Resimont je ubacila pet poena po ulasku u igru, a potom trojku pogodila i Eseman za 71:45

28' Zahuktala se Ivon Anderson koja je pogodila još jednu trojku, a za Belgiju poene je upisala Meseman - 59:41

25' Prva trojka na meču Ivon Anderson za 57:36. Pogodila je potom i Nogić sa poludistance.

23' Džuli Alemand pogodila je pet vezanih poena, potom prve poene upisuje i Aleksandra Crvendakić 57:33.

22' Dva neuspešna napada Srbije. Ponovo do +21 dolazi Belgija.

21' Veseman gubi loptu, promašuje šut Crvendakić, a lopta se odbija Andersonovoj koja biva blokirana, ipak, ponovo dolazi do lopte, a Tina Krajišnik odlazi na liniju penala, gde je oba puta bila neprecizna.

FOTO: FIBA.Basketball

Druga četvrtina 21:23

20' Jovana Nogić se upisala u strelce, a Deler trojkom vraća Belgiju na 49:31

19' Ipak, još uvek Marinine "lavice" nisu pronašle odgovor za Emu Meseman koja sa 13 poena održava prednost svoje reprezentacije.

18' Saša Čađo sa dve trojke razbija ritam rivalki - 43:29

13' Vanlu nastavlja sa fantastičnom igrom. Pogodila je novu dvojku, a promašila je potom Maša Janković.

12' Nastavljaju Belgijanke da rešetaju. Džuli Olmand je pogodila trojku. Odgovorila je Maša Janković dvojkom, a potom Ivon Anderson uspeva da ukrade loptu  i poentira - 31:14

FOTO: FIBA.Basketball

Prva četvrtina 28:8

10' - Dvadeset poena prednosti imala je Belgija nakon 10 minuta igre. Džuli Vanlu pogodila je za 28:8, ono što brine jeste da su u Srbiji samo Ivon Anderson, Mina Đorđević, Nevena Jovanović i Maša Janković pogodile.

7' Belgijanke pogađaju sa svih pozicija i lako dolaze do otvorenih šuteva. Kjara Linskens

5' Nije dobro. Srbija ne uspeva da dođe do prilike za šut, a Belgijanke to koriste da dođu do 14 poena prednosti.

3' Tvrd početak meča. Nekoliko promašaja naših košarkašica, a potom Ema Meseman i Linskens uvećavaju prednost na 6:0. Pet skokova u napadu imala je Srbija, a Džuli Maleman tera novim poenima (8:0) Maljkovićevu da zatraži minut odmora.

1'  Kara Linskens postigla je prve poene na meču.

UOČI MEČA SRBIJA - BELGIJA

Belgija je izborila direktan plasman u četvrtfinale EP, pošto je osvojila prvo mesto u grupi sa tri pobede. Srbija je bila druga u grupi D, a u osmini finala je savladala Veliku Britaniju 66:60.

- U dosadašnjem toku prvenstva pokazala se kao najbolja ekipa. Pobeđivale su sa 35-40 razlike. Sjajna ekipa, predvođena Emom Meseman koja je najbolji stralac ovog prvenstva, imaju i najboljeg asistenta. To govori da igraju jako dobro. Znamo šta ta utakmica nosi, šta nam je bio cilj pre početka, ovo Evropsko prvenstvo vodi na Olimpijske igre i to stalno treba da nam bude u mislima, izjavila je srpska košarkašica Nevena Jovanović.

Pobednik meča Srbija - Belgija igraće u polufinalu sa boljim iz duela između Francuske i Crne Gore.

Košarkašice Srbije su aktuelni šampion Evrope, pošto su dve godine u finalu pobedile Francusku 63:54.

BONUS VIDEO: „KLASIĆI“ NIKOLE JOKIĆA: Gde su sada igrači koji su birani ispred Somborca 2014?

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!