PARTIZAN JE NA OVO ČEKAO 12 GODINA: Crno-beli u neverovatom meču pobedili Budućnost za prvo mesto u ABA ligi

Novosti online

21. 04. 2023. u 18:25

KOŠARKAŠI Partizana pobedili su Budućnost u odloženoj utakmici 22. kola u Podgorici sa 82:83 (15:19, 16:22, 25:18, 26:24) i na taj način su osvojili prvo mesto u ligaškom delu ABA lige.

ПАРТИЗАН ЈЕ НА ОВО ЧЕКАО 12 ГОДИНА: Црно-бели у невероватом мечу победили Будућност за прво место у АБА лиги

FOTO: KK Budućnost/Filip Roganović/ABA liga

Neverovatna utakmica odigrana je u "Morači". Ovakve završnice se ne viđaju svaki dan. Nije delovalo da će biti ovako napeto, ali bilo je i te kako. Meč je rešen posle poena Kevina Pantera sa linije penala i to tako što je pogodio jedno od dva bacanja pri rezultatu 82:82 na 2,6 sekudi do kraja.

Nakon toga Petar Popović nije uspeo da svoje polovine da pogodi koš. Kad je sirena odvisvirala kraj počelo je radovanje gostujućih igrača, s razlogom. Tim iz Humske je 12 godina čekao da ligaški deo regionalnog takmičenja okonča na prvom mestu.

Partizan je dominirao u većem delu utakmice, posle prvog poluvremena imao je prednost od 10 razlike - 31:41.

Delovalo je da će razlika nastaviti da raste, ali izabranici Petra Mijovića su igrali sve bolje kako je vreme prolazilo i uspeli su da u poslednji kvartal uđu sa samo tri poena minusa - 56:59.

Velika borba vodila se u četvrtoj četvrtini. Partizan je imao sve u svojim rukama, a onda se sigurno navijačima gostujućeg tima pred očima pojavila slika Baskonije. Erik Grin je uzeo loptu pri rezultatu 78:82. Pretrčao je ceo napad i pogodio trojku pod faulom Joanisa Papapetrua. Potom je realizovao i dodatno bacanje.

Ipak, tim Željka Obradovića je posle tajm-auta do pobede došao preko Pantera koji je iznudio faul Tre Bel-Hejnsa. Pogodio je drugo bacanje koje je bilo dovoljno za pobedu.

Najefikasniji kod pobednika bio je Kevin Panter sa 14 poena, pratio ga je Matijas Lesor sa 13. Na drugoj strani najbolji je bio Erik Grin koji je brojao do 31 dok je Tre Bel-Hejns dodao 12.

Partizan je ligaški deo ABA lige okončao na prvom mestu sa učinkom 24-2, dok je Budućnost na trećem mestu sa 18-8.

Pre plej-ofa ostalo je da se odigraju odložene utakmice Mornar - Igokea i Cedevita Olimpija - Crvena zvezda.

Budućnost - Partizan 82:83 (15:19, 16:22, 25:18, 26:24)

Dvorana: "Morača". Gledalaca: 4.900. Sudije: Matej Boltauzer (Slovenija), Sašo Petek (Slovenija), Mario Majkić (Slovenija).

Budućnost: Rejnolds, Bel-Hejns 12, Šehović, Atić 8, Kaba 9, Lazić 1, O'Brajan 4, Jagodić Kuridža 5, Drobnjak 2, Popović 8, Grin 31, Kamenjaš 2.

Partizan: Vukčević, Ledej 12, Avramović 8, Panter 16, Smailagić 8, Papapetru 11, Egzum 5, Naneli 2, Lesor 13, Trifunović 6, Anđušić, Madar 4.

 

Četvrta četvrtina: Budućnost - Partizan 82:83

40' - Probao je Petar Popović sa svoje polovine, ali nije bio precizan.

40' - Izborio se Panter za faul i dva slobodna bacanja. Bel-Hejns je bespotrebno faulirao na centru kapitena Partizana. I on je iznenađujuće bio polovičan.

40' - Ledej je bio polovičan sa linije penala. Erik Grin je potom pogodio trojku pod faulom Papapetrua. Amerikanac je bio i precizan. Neverovatna utakmica u "Morači". Do kraja su ostale tri sekunde.

40' - Dobar napad je odigrao Partizan. Lesor je poentirao pod faulom Grina, ali nije iskoristio dodatno bacanje. Potom je u skoku Ledej faulirao O'Brajana koji je promašio oba penala.

40' - Izgubio je Panter loptu i omogućio kontru Grinu koga je Ledej faulirao prilikom polaganja. Posle gledanja snimka sudije su dosudile nesportski faul. Grin je bilo polovičan sa linije penala. Grin je brzo poentirao i smanjio na -1. Tajm-aut je zatražio Obradović.

FOTO: KK Budućnost/Filip Roganović/ABA liga

40' - Možda je ovo tačka na ovu utakmicu. Izbacio je Panter povratni pas za Ledeja koji je iskoristio asistenciju kapitena za novu trojku. Ipak, ne predaje se Budućnost, vratio je trojku Grin.

39' - Dobar napad domaćih i laki poeni "flouterom" Popovića. Panter je potom pogodio oba bacanja.

38' - Ukrao je Popović loptu, a onda je u kontri Bel-Hejns došao do lakih poena. Na drugoj strani Kevin Panter u ključnim trenucima postiže trojku. Tajm-aut je pozvao Mijović.

37' - Promašio je vođstvo Bel-Hejns, a onda je Panter podogio poludistancu. Domaći sada propuštaju još jedan napad da dodatno zakomplikuju stvari.

36' - Promašio je Ledej dvojku, ali je popravio Lesor. Za Budućnost je do novih poena došao je Bel-Hejns.

34' - Treći put zaredom Lesor promašuje drugo bacanje. Na drugoj strani Petar Popović je postigao drugu trojku na meču. Ipak, vratio je Ledej istom merom. Prava drama u "Morači".

34' - Budućnost je povela prvi put od prve četvrtine i to posle nove trojke Erika Grina koji danas igra sjajno. Opet je Lesor bio polivčan sa linije penala.

DUEL Erik Grin i Zek Ledej/FOTO: KK Budućnost/Filip Roganović/ABA liga

33' - Tri vezana faula je napravio Kamenjaš. Lesor je to delimično iskoristio, pošto je realizovao jedno bacanje.

32' - Neverovatnu trojku preko Avramovića je pogodio Erik Grin i Budućnost je samo na poen zaostatka.

31' - Osetio je Jagodić-Kuridža da ima prednost u odnosu na Papapetrua i uspeo je da se izbori reprezentativac Srbije za dva slobodna bacanja. Polovičan je bio bivši igrač Crvene zvezde - 57:59. Na drugoj strani oba puta je sa linije penala bio precizan Avramović.

Treća četvrtina: Budućnost - Partizan 56:59

30' - Jako težak šut van linije 6,75 je pogodio Popović. Na drugoj strani Jagodić-Kuridža je faulirao Papapetrua. Grk je oba puta bio precizan sa linije penala. Odličan potez Bel-Hejnsa koji se lepo oslobodio Lesora i poentirao.

30' - Sjajna solo akcija Avramovića i novi minut odmora domaćeg tima koji ima napad poena plejmejkera crno-belih.

29' - Neverovatan meč u "Morači". Promašio je Grin trojku za vođstvo Budućnost. Smailgaić je potom ukrao loptu i iznudio nesportski faul. Bacanja će izvesti posle tajm-auta Mijovića. Oba puta je neprecizan bio centar gostiju. U nastavku akcije Egzum se izborio za još dva penala. On je realizovao oba.

27' - Kakav šut je pogodio Panter. Muči se Partizan u napadu u poslednje vreme u napadu, ali je kapiten pogodio trojku. Na drugoj strani promašaj Popovića je O'Brajan pospremio u koš.

26' - Grin je nadmudrio Ledeja i naterao ga da ga faulira na šturu za tri poena. Odmah je Obradović regaovao tajm-autom kako bi pokušao da razmrda ekipu. Pogodio je svako bacanje Amerikanac u redovima crnogorskog šampiona.

25' - Sada je Budućnost ta koja igra bolje. Kaba je opet poentirao i to uz faul. Ponovo je bio precizan sa crte.

24' - Trifunović je to prekinuo drugom trojkom i na taj način je gostima vratio dvocifreno vođstvo. Strpljiv napad Podgoričana okončan je zakucavanjem Kabe.

Alfa Kaba/FOTO: KK Budućnost/Filip Roganović/ABA liga

23' - Vezali su domaći četiri poena iz jednog napada nakon nesportskog faula Lesora. Poentirali su Kaba i Drobnjak. Serija Budućnosti 6:0 posle poena Grina sa poludistance.

21' - Prvi napad počeo je faulom nad Lesorom.Francuz je oba puta bio precizan sa linije penala.

Druga četvrtina: Budućnost - Partizan 31:41

20' - Poslednji napad u prvom poluvremenu imao je Partizan, ali ga je Madar odigrao loše, tako da crno-beli sa +10 idu na pauzu - 31:41.

20' - Lako je probio Bel-Hejns odbranu rivala i došao do novih poena. Ipak, na drugoj uzvraća Naneli. Podigao se Grin na šut za tri poena i pogodio je i to uz faul Smailagića. Potom je realizovao i dodatno bacanje.

19' - Sjajno zakucavanje Smailagića je nateralo Petra Mijovića da zatraži tajm-aut. Gosti u ovim momentima imaju ubedljivu prednost.

18' - Drugu trojku postigao je Papapetru. Crno-beli polako ali sigurno lome otpor rivala. Iako ima još dosta da se igra, vidi se da Partizan bolje izgleda.

17' - Crno-beli su nakon poena Madara prvi put stigli do dvocifrenog vođstva na ovoj utakmici. Na drugoj strani sa linije penala precizan je bio Bel-Hejns - 24:32.

16' - Dobar protok lopte u napadu gostiju. Panter je preskočio šut i uposlio Papapetrua koji je bio u boljoj poziciji. Grk je to iskoristio i bio precizan van linije 6,75.

FOTO: KK Budućnost/Filip Roganović/ABA liga

15' - Napao je Atić prodorom i uspeo je da poentira pod faulom. Reprezentativac BiH je bio precizan i sa crte.

13' - Teško domaći u ovim trenucima dolaze dok poena, dok je za Partizan Alen Smailagić vezao četiri poena. Odmah je tajm-autom reagovao novi trener Budućnosti Petar Mijović - 17:25.

12' - Upisao se u strelce i Marko Jagodić-Kuridža. Veoma borbeno se igra na obe strane i za sada je +6 bila najveća prednost.

Prva četvrtina: Budućnost - Partizan 15:19

10' - Prva četvrtina je okončana poenima Kamenjaša sa linije penala. Naneli je na drugoj strani promašio ceo koš u poslednjoj sekundi.

10' - Partizan je zategao odbranu i počeo da pogađa pod košem i gosti su se malo odlepili u finišu prvog kvartala.

8' - Egzum je odmah po ulasku u igru postigao trojku. Crno-beli za sada uglavom poentiraju sa distance.

7' - Izrabranici Željka Obradovića su prvi put poveli trojkom Ledeja, ali je na drugoj strani istom merom uzvratio Atić.

6' - Drugi šut van linije 6,75 za Partizan u poene je pretvorio Panter kome su to bili prvi poena na utakmici.

5' - Prvu trojku za goste postigao je Uroš Trifunović, a u strelce se upisao i Tre Bel-Hejns plejmejker Budućnosti.

3' - Gosti nisu iskoristili prva dva napada, dok je do poena za domaće stigao je i Edin Atić posle dobrog prodora po desnoj strani. Seriju bez poena za crno-bele prekinuo je Avramović košem uz faul. On nije realizovao dodatno bacanje.

1' - Počela je utakmica u "Morači", a prve poene postigao je Erik Grin jedno od najvećih pojačanja tima iz Podgorice ove sezone.

Uoči meča:

Izabranici Željka Obradovića proći će prvi kroz cilj na Jadranu ukoliko trijumfuju u "Morači". Bio bi to prvi put posle 12 godina da "parni valjak" završava prvi ligaški deo regionalnog takmičenja.

Poslednji put Partizan je sezonu okončao kao lider 2011. godine sa učinkom 18-8. Potom je došao i do titulu pobedom nad Cedevita Olimpijom.

Budućnost u ovaj meč ulazi bez rezultatskog značaja, ali sa novim trenerom. Posle poraza Podgoričana od Borca sa klupe je otišao Vlada Jovanović, a na njegovo mesto je stigao Petar Mijović.

U prvom meču ovih rivala Partizan je ubedljivo pobedio u "Areni" sa 106:77.

Podsetimo, crno-beli su lideri na tabeli sa učinkom 23-2, dok je Budućnost zabeležila 18 trijumfa i sedam poraza.

BONUS VIDEO: JOKIĆEVA „STOTKA“: Koga Srbin juri po broju trpl-dablova

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)