LUDI VEČITI DERBI, KAO NIKADA PRE! Crvena zvezda nokautirala Partizan u istorijskom okršaju

Александар Илић
Aleksandar Ilić

08. 12. 2022. u 22:23 >> 22:36

KOŠARKAŠI Crvene zvezde upisali su petu pobedu u nizu u Evroligi, četa Duška Ivanovića" uzela je skalp i gradskom rivalu Partizanu i to u neverovatnom evroligaškom derbiju. Slavili su crveno-beli i to trojkom Nedovića u poslednjim sekundama 73:76

ЛУДИ ВЕЧИТИ ДЕРБИ, КАО НИКАДА ПРЕ! Црвена звезда нокаутирала Партизан у историјском окршају

FOTO: M. Vukadinović

Svedočila je Srbija prvom "večitom" derbiju u Evroligi, a navijači Zvezde i Partizana imali su priliku da gledaju neverovatan meč. Uspela je ekipa sa Malog Kalemegdana da savlada Asvel, Alba, Makabi i Virtus, a Beograd je danas gledao fantastičan derbi protiv Partizana, u kome je gost produžio seriju na pet pobeda.

Prvu četvrtinu otvorio je bolje Partizan, a to ponajviše zahvaljujući skokovima u napadu, kojih je samo u prvom poluvremenu imao sedam. Iako su se oba tima mučila na početku meča sa šutem, skokovi Francuza napravili su prevagu.

Partizan - Crvena zvezda 73:76 (20:11, 13:29, 19:14, 21:22)

Partizan: Vukčević 2, Lidej 4, Panter 15, Alen Smailagić 2, Janis Papapetru 13, Egzum 5, Brodžianski, Nunali, Lesor 11, Trifunović 2, Anđušić 5, Madar 14.

Crvena zvezda: Holand, Vildoza 14, Lazarević 2, Mitrović 4, Lazić 3, Martin 8, Dobrić 9, Nedović 20, Marković, Kuzmić, Petrušev 10, Bentil 6

Takođe, od presudne važnosti bila je i činjenica da je Zvezdi domaćin oduzeo najjače oružje, odnosno igru u odbrani, koja je četu Duška Ivanovića svela na svega 11 poena  u prvoj četvrtini.

Znatno drugačija slika viđena je u drugoj četvrtini kada je Partizan posustao u odbrani, rivalu je dozvolio da ubaci čak 29 poena, naspram 13 domaćina, a tome je dosta doprineo i Filip Petrušev koji je kao rezervista ubacio čak osam poena.

Treća četvrtina igrala se u visokom tempu. Smenjivali su udarce timovi, a Partizan sredinom deonice uspeo je da se spusti na dva poena zaostatka, ali ne i da se vrati u potpunosti u duel. Fantastičan je bio Jam Madar, koji je sa pet vazanih poena vratio domaćina u meč.  

Do 30. minuta Jam Madar i Kevin Panter držali su Partizan u košarkaškoj drami, na drugoj strani je Bentil uz pomoć Nemanje Nedovića napadao reket i donosio poene Zvezdi. Posebno se ovaj drugi istakao sa šest poena u nastavku.

U poslednjem periodu igre viđena je drama na terenu, oba tima pogađala su iz igre dovoljno dobro uz popravljen šut za tri, Janis Papapetru je tek posle pet minuta uspeo da odvoji Partizan na tri poena, ali je Luka Vildosa uspeo da smanji, a potom je trojkom pokušao da Zvezdi donese prednost, nije u tome uspeo.

Tri minuta do kraja poenima Kevina Pantera Partizan je došao do šest poena, a potom poenima Martina i Vildoze uspeo je tim Duška Ivanovića da duel uvede u kompletnu dramu. Gledali smo do poslednjeg minuta rezultatsku klackalicu, kada je u poslednjim sekundama Nemanja Nedović trojkom gostima doneo pobedu. Bio je bek gostiju usamljen u uglu, a trojkom je doneo Zvezdi petu pobedu u nizu u Evroligi.

Partizan - Crvena zvezda 73:76 (20:11, 13:29, 19:14, 21:22)

40' Loša komunikacija u odbrani gostiju, ali nije kaznio to Kevin Panter koji je promašio, isto je učinio na drugoj strani i Nedović. Promašio je Panter, Zvezda ima šut koji bi mogao da im donese pobedu, pogodio je Nedović - 73:76

39' Papapetru pogađa iz teške situacije, a potom još jedna trojka Luke Vildose za izjednačenje - 73:73

38' Odlična odbrana Kevina Pantera i njegov 15. poen, odgovorio je na drugoj strani Martin, 71:67, a nakon toga loša odbrana domaćina, koju je kaznio Luka Vildosa novom trojkom.

36' Izgubio je Egzum loptu kada je mogao da pomogne crno-belima da se još odlepe, odlično je Lazić reagovao, a potom sa penala spustio zaostatak na dva poena, bio je polovičan. Iskupio se u narednom napedu Australijanac, nakon skoka došao je do petog poena, 69:65.

Koliko je luda ova utakmica, najbolje svedoči ova grafika Evroliga TV-a, koja pokazuje ko je i kada imao koliku prednost:

Printskrin: EuroleageTV

35' - Vildoza smanjuje zaostatak, ali u nastavku uspeva još jednom Vukčević da poentira iz druge šanse - 67:64. Veliki posao obavio je Matijas Lesor, preuzeo je Nedovića i naterao ga na izgubljenu loptu.

34' Luka Mitrović i Matijas Lesor, obojica su bili precizni  za svoje timove, niko se ne oddvaja, , promašio je Anđušić, ali ne i Papapetru, nova trojka crno-belih.

33' Iz trećeg pokušaja Danilo Anđušić pogodio je trojku, a potom blokirao uz faul Nemanju Nedovića na drugoj strani. Košarkaš zvezde bio je precizan - 58:58

32 - Trojka Dante Egzuma otvorila je četvrtinu, a snažno zakucavanje Petruševa razgalilo je gostujuće navijače

31' Partizan je na parket poslao petorku Anđušić, Egzum, Vukčević, Papapetru, Lesor, a Crvena zvezda je ušla u poslednju deoniciu sa petorkom Marković, Nedović, Dobrić, Petrušev, Martin

KRAJ TREĆE ČETVRTINE 19:14

U trećoj četvrtini, Partizan je bolje šutirao iz igre (58,3% naspram 46,2%), ali oba tima su se mučila sa distance (crno-beli 1/4, crveno-beli 0/3). Ipak, uz raspoloženog Nedovića (15 poena), Zvezda je uspela da zadrži prednost, iako je Partizan i u pretposlednjoj deonici imao značajno više skokova (8:4, a ukupno na utakmici 29:21).

FOTO: M. Vukadinović

30' Pomalo naivno je Matijas Lesor napravio korake, krenuo je da napada bez prave ideje, poklonio je loptu rivalu. Uzeo je potom Nedović stvari u svoje ruke i vratio gostima vođstvo, a Anđušić usamljen u korneru, pokušava da kazni, promašio je otvorni šut. Nemanja Nedović postao je najefikasniji igrač na terenu, ubacio je 15 poena, od toga šest u trećoj četvrtini

28'  Bentil pokušava na snagu, ali se još jednom dobro brani Partizan.

26'  Bentil je igrao na iskustvo protiv Vukčevića i došao je do poena, 46:46. Usledio je jedan neorganizovani napad crno-belih, ali su se nakon toga i odbranili od post iggre Bentlija.

25' Svojim 14. poenom Madar vraća domaćina u meč. Zanimljivo je da za pet minuta igre crveno-beli su uspeli da upišu samo četiri poena, a Lesor sa penala vraća vođstvo Partizanu - 46:44

FOTO: M. Vukadinović

24' Zahuktao se Madar, pogodio je i trojku, vratio Zvezdu na dva poena zaostatka, Lesor je imao priliku da izjednači, ali je "er-bol" poslao iz reketa. Novi poeni Izraelca, ovoga puta sa penala, postigao je svoj 12. poen, čime je u ovom trenutku najefikasniji igrač na terenu do sada.

23' Janis Papapetru je bio takođe precizan. Gledamo fantastičnu košarku u ovim trenucima, visok tempo igre i jako brza realizacija na terenu.

22' Kevin Panter je bio prvi dvocifreni igrač u svom timu pogodio je dvojku za 35:40. Vildoza potom promašuje dvojku, a Bentil pogađa.

FOTO: M. Vukadinović

21' Kratak je bio Madar sa trojke, veoma loše organizovan napad domaćina. Za Zvezdu je Luka Mitrović iznudio faul. Neprecizan je nakon toga bio Dobrić.

DRUGA ČETVRTINA 13:29

Utisci aktera na poluvremenu:

Petrušev (osam poena za Zvezdu kao rezervista):

- U drugoj četvrtini smo uveli kontrolu skoka. Počeli smo utakmicu nervozno, ali popravili se kako je ona odmicala.

FOTO: M. Vukadinović

Matijas Lesor: (deset skokova i sedam poena za Partizan):

- Ne znam šta se desilo! Pali smo u odbrani, primili za poluvreme 40 poena. Treba da popravimo odbranu i donosimo bolje odluke u napadu.

20' Sada je Partizan u istoj situaciji kao Zvezda u prvoj četvrtini. Zatvorili su gosti reket, pokušavaju sa distance i poludistance domaći da probiju. Smailagić je postigao dva poena, a potom fantastičan nedović za 33:40 na poluvremenu.

FOTO: M. Vukadinović

19' Pokušao je Smailavić da ugura loptu u koš, nije uspeo, a nakon toga Martin je izgubio loptu. Nije pomogo ni šut za tri nakon toga, novi promašaj Smailagića.

17' Magija Luke Vildoze, a nakon toga i odgovor Pantera, američki bek postiže deveti poen. Crveno-bele je snažnim zakucavanjem uz faul Petrušev podigao na 31:36. Interesantno, iako je Zvezda preokrenula i vodi, Partizan dominira u skokovima. I to sa 21:12. Crno-beli su ostvarili čak 11 ofanzivnih skokova, samo jedan manje od ukupnog učinka crveno-belih. Ipak, domaćini gube u ovim trenucima.

FOTO: M. Vukadinović

16' Madar vezuje svoj četvrti poen, a na drugoj strani Dobrić je pogodio trojku i dvojku.  Martin u narednom napadu odlično proigrava Lazića, a Ledej snažnim zakucavanjem podiže dvoranu - 29:33.

15 U prvoj četvrtini Partizan je šutirao sa 40% uspešnosti, Zvezda sa samo 28,6& (istini za volju, i jedni i drugi su bili vrlo loši s distance, crno-beli 1/9, a crveno-beli 0/7). U drugoj deonici Partizan je sveden na samo 16,7% uspešnosti šuta iz igre, a Zvezda pogađa sa čak 83,3% preciznosti. Otuda i ovaj preokret.

FOTO: M. Vukadinović

14' Novi pokušaj Madara i novi skok Lesora, na kraju lopta za Zvezdu, a odlična odbrana crno-belih usledila je potom. Oprobao je po treći put šut za tri Ledej, ponovo je bio neprecizan, a Petrušev potom pogađa.

13' Hvata priključak Zvezda, sada je horog pogodio Mitrović, te goste spustio na 22:17. Potom Brodžijanski pravi faul iako Panter nije ubacio loptu u igru i seli se na klupu. Fantastičan je potom bio Nedović - 22:19

12' Ponovo promašuje Egzum, a Brodžijanski pravi nesportski faul nad Nedovićem. Pogodio je dva penala Nedović - 22:15

11' Egzum je promašio, a Petrušev brzo na drugoj strani došao je do lakih poena. Revanširao se Trifunović - 22:13.

FOTO: M. Vukadinović

KRAJ PRVE ČETVRTINE 20:11

10' Sada se muči Partizan sa šutem, ali je tu Matijas Lesor koji je tri skoka u jednom napadu imao. Završio je sve Madar promašenom trojkom. Dodeljena je lopta ponovo crno-belima, a Ivanović je tražio čelendž. Sa dva poena Nedovića vraćaju se crveno-beli na jednocifrenu prednost, a Lazarević poenima ipak postavlja 20:11.

9' Fauliran je bio Petrušev pred košem rivala, promašio je oba bacanja.

8' Odlična odbrana Vildoze koji krade loptu Madaru, na drugoj strani do četvrtog skoka dolazi Lesor koji potom snažno zakucava, a Zvezda pravi grešku u koracima.

FOTO: M. Vukadinović

7' Partizan je u ovom trenutku u potpunosti neutralisao odbranu rivala, a svojom ne dozvoljava rivalu da dođe do koša.

PROČITAJTE JOŠ: DOSAD NEVIĐENO! Košarkaške sudije ostale u neverici zbog navijača na meču Evrolige Partizan - Zvezda i uradile ovo (VIDEO)

6' Hasan Martin je pokušao da uđe u koš, nije to uspeo, a odgovorio je na drugoj strani Panter koji Partizan vodi prvi put na dvocifrenu razliku 16:4.

FOTO: M. Vukadinović

5' Dobrić je pokušao da otvori dobru odbranu crno-belih, šutirao je iz teške pozicije, nije bio precizan, a na drugoj strani faul u napadu dosuđen je Zeku Ledeju. Nedović je pokušao iz velike udaljenosti, bio je neprecizan. Odlična odbrana potom Madara koji ubacuje nove poene za 13:4.

4' Lesor je igrao u reketu protiv Hasana Martina, pogodio je uz Faul - 7:2. Ognjen Dobrić je potom pogodio za Crvenu Zvezdu, odgovorio je Ledej, a potom Panter krade loptu uz faul Lazića - 9:4.

FOTO: M. Vukadinović

PROČITAJTE JOŠ: GRMLjAVINA, A NE NAVIJANjE: Ovako su "grobari" i "delije" reagovali na izlazak košarkaša na istorijski večiti derbi (VIDEO)

3' Ledej je pokušao novu trojku, ništa od toga. Novi napad omogućio je Matijas Lesor. Dosta tvrda utakmica na početku. Ulog je veliki, a to se vidi po igračima. Ipak, Janis Papapetru je uspeo varkom da izbaci čuvara i dođe do lakih poena. Promašio je na drugoj strani Marković - 4:2

Pogledajte atmosferu na tribinama.

2' Neverovatan Partizan u skoku, šutirali su Madar i Panter za tri, a Lesor dva puta hvata loptu u napadu i crno-belima daje novi napad. Francuz u trećem pokušaju promašuje polaganje. Luka Vildosa pokušao je za tri, nije bio precizan, nakon toga u pokušaju da dođe do lopte na sredini terena faulirao ga je Lesor.

PROČITAJTE JOŠ: A KAD JE ALEKSANDAR MITROVIĆ DOŠAO NA ISTORIJSKI DERBI... "Grobari" se raspametili pred početak meča Partizan - Zvezda (VIDEO)

1' Minutom ćutanja Miodragu Ješiću otpočeo je meč. Prvi napad imala je Zvezda, dobro je odbranu odigrao Panter, koji je potom pogodio za dva laganim polaganjem. Promašio je trojku Lazić, a potom Bentil uz faul pogađa - 2:2, ali promašuje dodatno bacanje.

Na tribinama Beogradske Arene nalazi se i Aleksandar Mitrović, napadač Srbije.

Startne postave! Partizan: Madar, Panter, Papapetru, Ledej, Lesor; Crvena zvezda: Vildoza, Lazić, Dobrić, Bentil, Kuzmić

UOČI MEČA

20.17 - I košarkaši Partizana izašli su na zagrevanje, uz ovacije domaćih navijača.

20.16 -  Oči Evrope uprte su u Beograd, a da to nije slučajnost pokazuje atmosfera koju prave navijači oba tima sa tribina.

20.10 - Igrači Crvene zvezde izašli su na zagrevanje pred navijačima crno-belih.

20.00 - Pogledajte kakvo je stanje ispred Beogradske arene sat vremena pred početak meča.

FOTO: V. N.

19.41 - Oglasila se pred derbi i Evroliga.

19.34 - Nešto manje od sat vremena pred početak derbija, ovoliko je "delija" u Areni

PROČITAJTE JOŠ: "DELIJE" SU OVAKO STIGLE NA VEČITI DERBI: Navijači Crvene zvezde nisu došli sami na istorijski duel s Partizanom

19.24 - Podsetimo, tabela Evrolige izgleda ovako:

19.04 - Navijači Crvene zvezde već se nalaze u Areni gde čekaju početak meča.

18.40 - Željko Obradović i Duško Ivanović jedan protiv drugog igrali su u karijeri do sada 19 puta, a Obradović trenutno vodi 14:5.

17.07 - Ratko Varda, nekadašnji košarkaš crno-belih oglasio se pred meč koji crno-beli igraju protiv Zvezde. Dotakao se teme stranaca koji imaju primat u "parnom valjku".

16.03 - Crvena zvezda se oglasila saopštenjem za javnost u kojem apeluje na navijače crveno-belih da ne nasedaju na eventualne provokacije iz redova domaćina tokom meča.

16.00 - Košarkaši Crvene zvezde dobili su vetar u leđa i od fudbalske selekcije crveno-belih.

Istorija Evrolige piše se večeras u Beogradu. Nakon 77 godina postojanja Partizan i Crvena zvezda odigraće prvi večiti derbi u Evropi. Evroliga željno isčekuje duel crno i crveno-belih.

Partizan i Crvena zvezda su samo jednom igrali u Evroligi, bila je to sezona 2013/14, tada se Zvezda vratila nakon 13 godina u Evroligu, a sada je Partizan povratnik u evropsku elitu. Ono što je tada bilo različito jeste da elita igrala po grupama, te "večiti" nisu igrali jedni protiv drugih.

Evroliga se igrala u drugačijem sistemu u odnosu na današnji - učestvovale su 24 ekipe podeljene u četiri grupe po šest timova. Partizan je u svojoj grupi imao učinak od tri pobede i sedam poraza i kao četvrtoplasirani je izborio plasman u TOP 16 fazu takmičenja, dok je Zvezda ispala posle grupne faze, iako je u svojoj grupi imala pobedu više od Partizana.

Crno-beli su kroz istoriju imali bolje rezultate u Evropi, čak su i osvojili trofej 1992. godine u Istanbulu. Zauzeli su treće mesti u Ganu 1988. godine, da bi deset godina kasnije u Barseloni i 2010. u Parizu ostali četvrtoplasirani na fajnal-foru.

Najbolji rezultat Crvene zvezde je polufinale tada Kupa evropskih šampiona 1973. i četvrtfinale Evrolige 2016. godine.

Zvezdaši ipak na derbiju

Prvobitno, odlučeno je da će samo navijači Partizana prisustvovati meču u Areni, a nakon nekoliko razmena saopštenja ipak je doneta odluka da jedan sektor bude otvoren za navijače Crvene zvezde.

Reč trenera - Željko Obradović: Da pošaljemo lepu sliku u Evropu

- Izuzetno smo srećni i zadovoljni što ćemo u Beogradu moći da odigramo takvu utakmicu, između Partizana i Crvene zvezde. Prva u istoriji… Igramo protiv ekipe s kojom smo igrali i pre desetak dana, analizirali smo tu utakmicu, znamo da je Crvena zvezda u sjajnoj seriji rezultata i igara, pa nam samim tim neće biti nimalo lako. Naravno, verujemo u svoje mogućnosti, možemo da odigramo na nivou iz većeg dela tog prvog derbija. Očekujemo da Arena bude puna, zato pozivam navijače da podrže ekipu kao što to čine cele sezone, zaista nas čine veoma ponosnim. Imali smo prilike, gde god da smo igrali ove sezone, da imamo podršku naših pristalica. Ovo u Areni je nešto posebno. Zaista bih želeo da apelujem na navijače da urade sve da ta utakmica prođe na najbolji mogući način, da posle utakmice svi pričamo samo i isključivo o košarci. Navijajte za naš tim, pomozite nam, ali i poštujte rivala. Svi koji dolaze sa strane, iz cele Evrope, treba da vide utakmicu koja će se prepričavati dugo, da pošaljemo najlepšu sliku u svet, rekao je Obradović.

Reč trenera Zvezde - Duško Ivanović: Gledamo na duel kao još jedan susret sa Partizanom

- Sve će se promeniti u odnosu na prethodni duel sa crno-belima. Druga utakmica, druga atmosfera, drugačiji Partizan... Svaka utakmica je različita. Nadamo se da će atmosfera uticati pozitivno na nas. Svakom igraču bi trebalo da bude zadovoljstvo da igra pred 20.000 ljudi. Za nas to što je prvi derbi u Evroligi nije interesantno, gledamo ovu utakmicu kao još jedan susret sa Partizanom. I mi i Partizan ćemo se potruditi da izvučemo pouke iz prethodnog duela, a videćemo ko će u tome biti bolji, Rekao sam i pre prvog međusobnog susreta da je Partizan ekipa koja ima fantastičan napad. Videli smo iz njihovih duela protiv Budućnosti i Valensije da je neophodno igrati dobru odbranu. Imaju igrače veoma dobre u igri jedan na jedan, imaju dobar šut, trče dobro.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (6)

ZDRAVLJE JE NAJVEĆE BOGATSTVO: Možemo da izgradimo zdraviji, pravedniji i održiviji svet