TOTALNI KRAH MVP SRBIJE: "Orlovi" psihološki potpuno nespremni za nokaut utakmicu

V. PRERADOVIĆ

12. 09. 2022. u 22:55

DEBAKL je možda preteška reč, ali je teško pronaći prikladniju za krah zlatnih snova na Evrobasketu već na prvom stepeniku eliminacione runde. Drugo leto zaredom, dželat Srbije je Italija, koja je u meču osmine finala u Berlinu strateški i psihološki dezintegrisala Pešićevu obezglavljenu selekciju - 86:94.

ТОТАЛНИ КРАХ МВП СРБИЈЕ: Орлови психолошки потпуно неспремни за нокаут утакмицу

FOTO: FIBA.Basketball

Ako je prošlogodišnji olimpijski nokaut ozbiljno uzdrmao srpsku košarku, ovaj na kontinentalnom šampionatu preti da je pošalje u zapećak uprkos neospornim individualnim kvalitetima, oličenim u MVP nagradama Jokića, Micića, Kalinića... Realnost je da zlatni post traje 20 godina i da mu se kraj ne nazire.

Svesni razlike u klasnom kategorisanju, "azuri" su primenili jedinu strategiju koja bi donekle mogla da ublaži tu disproporciju. Agresivnost na gornjoj granici faula, često i iznad, posebno usmerena na Jokića. Naš superstar je ćutke trpeo batine, somborski hladnokrvno pogodio svih devet slobodnih bacanja u prvom poluvremenu. Inteligentno je koristio manjak centarske visine u protivničkom reketu, marljivo skupljao svoje promašaje i provlačio loptu kroz obruč iz drugog, nekad i iz trećeg puta.

Ipak, utisak iz prvog dela je da Srbija nije u dovoljnoj meri naplatila skakačku superiornost (20:11). Možda je naše reprezentativce zarazio nervozom temperamentni selektor Italije Poceko, koji je izveo opasan ples na ivici isključenja. Njegovi puleni igrali su shodno njegovom karakteru - kao uključeni u struju, ne prezajući od (ne)potrebnih grubosti i najčešće završavajući napade trojkama - 8/18 u prvih 20 minuta.

Kada se činilo da smo uspostavili igru kojom smo se prošetali kroz grupnu fazu u Pragu, neoprezno smo ušli u italijansku košnicu. Haotična jurnjava išla je na vodenicu "azura", razbili su tečnu koncepciju našeg napada i primakli se na samo tri poena zaostatka. Točak je odglavio evropski MVP u srpskom timu. Micić je trojkom i asistencijom za Milutinova terapeutski delovao na uznemirene saigrače, koji su dalekometnim hicem Jokića početkom treće četvrtine ponovo umakli na dvocifrenu razdaljinu.

Ispostavilo se da je blagotvorno dejstvo terapije bilo kratkotrajno. Očigledno pod psihološkim teretom meča koji "ne sme da izgubi", Srbija je izgubila svoj identitet. Pre nego što nam je omaleni Spisu sasuo u lice tri vezane trojke za vođstvo Italije, Poceko je od druge i ujedno isključujuće tehničke greške napravio mali šou. Ljubio se i grlio sa svojim igračima, pozdravljao sa našim i suznih očiju otišao u svlačionicu.

Melodramatična scena dodatno je inspirisala "azure", Spisu i Polonara predvodili su streljački vod koji je izrešetao naš koš, istovremeno i samopouzdanje naših reprezentativaca, preplašenih od preuranjenog kraha zlatnih ambicija. Četiri minuta pre kraja, Jokićeva srećna trojka sa centra uz faul mogla je da bude injekcija adrenalina umrtvljenom Pešićevom timu. Umesto na odbranu, Srbija se oslonila na spasilačku misiju najboljeg igrača na svetu. Jokić jeste igrao po MVP standardima, ali su saigrači ostali šćućureni u njegovoj senci.

Raspored

Utorak

1. Španija - Finnska 17.15
2. Nemačka - Grčka 20.30
 

Sreda

3. Francuska - Italija 17.15
4. Slovenija - Poljska 20.30

POLUFINALE 16. 9.

Pobednik 1 -  Pobednik 2
Pobednik 3 - Pobednik 4
Nedelja (18. septembar)

Za 3. mesto

Finale

BONUS VIDEO: Poslednje pripreme "orlova" pred meč Srbija - Italija na Evropskom prvenstvu u košarci

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024