PEŠIĆEV PEČAT NA PEHARU: Košaraška reprezentacija stiže u Srbiju sa trofejom iz Hamburga

N. ILjUKIĆ

21. 08. 2022. u 15:37

KOŠARKAŠKA Srbija je jedva svarila vest meseca da je selektor Svetislav Pešić "precrtao" kapitena Miloša Teodosića. Dok su navijači, profesionalni mediji, a pogotovo oni koji se kriju iza paravana tabloida, shvatili da postoji i vest godine, već je svima bilo jasno da ova selekcija ima i dalje i glavi i rep.

ПЕШИЋЕВ ПЕЧАТ НА ПЕХАРУ: Кошарашка репрезентација стиже у Србију са трофејом из Хамбурга

FOTO: ItaBasket

"Orlovi" zadovoljili na mini turneji

Bilo bi možda pametnije da se svi osvrnemo na vest godine: da jePešić uspeo da na terenu spoji Jokića i Micića, MVP igrača NBA lige sa MVP igračem Evrolige i njenog poslednjeg Fajnal-fora. Tu je možda negde i odgovor na pitanje svima: volite li više loše ili dobre vesti? Ako volite dobre vesti, onda vas sigurno raduje informacija da je novi kapiten Srbije Vladimir Lučić letom iz Hamburga za Beograd u riznicu KSS poneo veliki kristalni pehar, dar pobedniku letnjeg Superkupa u čijem polufinalu smo prvu u subotu posle velikog preokreta savladali Italiju (90:86), a onda u finalu preslišali Nemačku (83:56).

Logično, publika je u ovoj utakmici navijala za svoje, ali pomalo je njihov i Svetislav Pešić koji je Nemačkoj 1993. godine doneo prvo i do sada jedino zlato na Prvenstvima Evrope. Te iste Nemce tokom godine u dresu Bajerna znaju da impersioniraju Lučić i Jaramaz, pa je sasvim logično što je Srbija sa parketa ispraćena nešto glasnijim aplauzom...

- Prijao nam je boravak u Nečakoj. Tokom polufinalnog duela sa Italijom smo pokazali pobednički karakter. Potpuno atipično za njih, ušli su veoma jako u meč i vrlo brzo došli do velike prednosti , a mi smo se u drugom poluvremenu vratili u meč. Finale protiv Nemačke je posebna priča, jer je ova utakmica na vrlo poseban način zbližila celu ekipu. Presrećan sam što smo dominirali svih 40 minuta - kaže novi kapiten Srbije Vladimir Lučić.

FOTO: ItaBasket

OLAKŠANjE Vladimir Lučić

Ko malo duže "od juče ili prekjuče" prati košarku na ovim prostorima, pa i trenerski opus Svetislava Pešića, mogao je u pobedama protiv Italije i Nemačke, pa čak i u onom tesnom porazu posle produžetka od Slovenijom da prepozna obrise toliko tipične filozofije pirotskog stručnjaka koji je u karijeri osvojio pet zlatnih medalja na Evropskim i Svetskim prvvenstvima sa našima, ali i Nemcima. Ako vas je igra u odbrani i posebno napadu sadašnjih "orlova" podsetila na neke slike s početka ovog veka, niste pogrešili. To je tako tipičan i jasan pečat onoga što je Pešić uporno radio čak i sa mnogo većim košarkaškim zvezdama u svom timu od ovih koje vodi danas. Na njihovu sreću, on je po značaju u svetu košarke, jednako velika zvezda kao bar dvojica u današnjem sastavu Srbije.

- Sjajno smo funkcionisali svih 40 minuta u finalu turnira sa Nemačkom. Igrali smo dobro i u odbrani i u napadu. Raduje nas trenutna forma, ali i činjenica da smo se srećni i sa peharom vratili kući - dodao je Lučić.

U četvrtak duel sa Grcima pred punom "Arenom"

Ipak, od vikend-slave iz Hamburga teško da će iko u taboru Srbije da živi i životari duže od trajanja leta od Hamburga do Beograda. Već sutra na parketu "Arene" počinje priprema za ono što Srbiju čeka u kvakifikacijama za SP. U četvrtak kod kuće sa Grcima, a u nedelju u Istanbulu sa Turcima, Pešić, Micić, Lučić i Jokić će pokušati da nekako uskoče u poslednji voz za odlazak na veliko takmičenje. Jer, samo jedna pobeda i čak tri poraza u dosadašnjim "prozorima" kroz koje nas je oduvala promaja, nedovoljne su za bilo kakav optimizam. Njega je jedino vratio pogled sa jednog od prozora sa kojeg su se videli kako kući prilaze Micić i Jokić. Takav plej i takav univerzalac mogu, jasno je kao dan, do besvesti da igraju "pik end rol" i da "varaju" protivničke odbrane različitim varijacijama na temu, da je to možda u ovom tzrenutku sasvim dovoljno za privid da ima nade za nas. I u kvalifikacijama za SP, a tek na predstojećem Prvenstvu Evrope na kojem će nam rivali u prvoj fazi biti Holandija, Češka, Finska, Izraeal i Poljska.

Sve se vrti oko Jokića

ZNALO se i pre prozivke u Staroj Pazovi, znalo se i posle rastanka sa Teodosićem, da će novi lider košarkaške reprezentacije Srbije biti Nikola Jokić. U mečevima sa Slovenijom, Italijom i Nemačkom je dokazao da može sve i zašto je najbolji igrač najbolje lige na planeti.

FOTO: ItaBasket

DOMINACIJA Nikola Jokić

Sve se vrti oko njega, a pred selektorom Pešićem su dani odluke: da vidi šta će sa povređenom kompletnom petorkom koju čine Nedović, Avramović, Gudurić, Bjelica i Koprivica. Jer, u FIBA mora uskoro da ode spisak sa 12 putnika na EP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona