NIKO KAO ŽELJKO: Hrvatski as Mario Hezonja o kvalitetima srpske trenerske legende

V. P.

11. 12. 2021. u 21:52

HRVATSKI košarkaš Mario Hezonja video je obe strane medalje.

НИКО КАО ЖЕЉКО: Хрватски ас Марио Хезоња о квалитетима српске тренерске легенде

FOTO: V. N.

Kao supertalentovani klinac učio je u Barseloni od Ćavija Paskvala, već sa 20 godina otisnuo se u Ameriku kao visoki 5. pik na NBA draftu 2015. godine. Tokom pet sezona provedenih u Orlandu, Njujorku i Portlandu, stekao je uvid u dobre i loše strane najglamuroznije košarke, takođe i u kvalitete tamošnjih trenera.

Jasno je da NBA stručnjaci nisu uspeli da razviju sav potencijal drčnog momka iz Dubrovnika, zbog čega je odlučio da se vrati u Evropu. Jedan od najboljih igrača ruskog Uniksa govorio je u podkastu "Krosover" o različitom pristupu trenera u NBA i evropskoj košarci, o tome da li bi Željko Obradović ili Šarunas Jasikevičijus mogli da vode timove u najboljoj ligi sveta...

- Na drugom treningu neko bi ih udario, odmah posle toga dobili bi otkaz. Nije pitanje koliko su Željko i Šaras dobri za NBA, više se postavlja pitanje kako bi igrači reagovali na njihov stil vođenja ekipe. Ipak, u nekom trenutku trebalo bi im dati priliku da bar pokušaju. Obradović zna sve o košarci. Verovatno je najpametnija osoba koju sam ikada sreo. Za mene postoje dve osobe koje poznaju svaki aspekt košarke - Lebron Džejms i Željko Obradović.

Istakao je koliko se evropska košarka razlikuje od NBA.

- Mislim da ovde naučite da je svaki detalj bitan. Čim utakmica počne, misli se samo na pobedu. Samo je pobeda bitna. Tempo je veoma visok, fizički intenzivan. Ljudi ovde žele da pobede, nije važno kako izgledate, koliko ćete postići poena, imati skokova i asistencija. Samo pobedi.

Čelnici ruskog tima su bili najkonkretniji prošlog lega, kada su se pregovori o ostanku u Panatinaikosu zakomplikovali.

- Uniks je od prvog dana bio najozbiljniji. Uvek su bili tu, šta god mi je trebalo, bili su veoma profesionalni. I što je najvažnije, bili su veoma iskreni prema meni. "Želimo te zbog ovoga i ovoga." Pomogao mi je i trener Perasović, jer mi je tačno rekao: "ovo je ono što želim, to je ono što ćemo uraditi sa tobom". Imao sam plan, viziju šta ću da uradim - konstatuje Hezonja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a