ZVEZDA PREŽIVELA ASVEL: Okobo režirao dramu u završnici, ali crveno-beli zasluženo slavili

V. PRERADOVIĆ

11. 11. 2021. u 18:03

KOŠARKAŠI Crvene zvezde savladali su Asvel sa 73:67 u utakmici devetog kola Evrolige.

ЗВЕЗДА ПРЕЖИВЕЛА АСВЕЛ: Окобо режирао драму у завршници, али црвено-бели заслужено славили

FOTO: Evroliga

Možda je Asvel hit dosadašnjeg toka Evrolige, ali se francuska pesma nije čula od 7.000 Zvezdinih navijača i ratničkog pokliča njihovih ljubimaca. Nestvarnom količinom energije, crveno-beli su slomili otpor tima koji je u Beograd stigao sa skorom 6-2 i ostvarili četvrti trijumf u devet mečeva u elitnom takmičenju.

Crvena zvezda - Asvel 73:67

HALA "Aleksandar Nikolić". Gledalaca: 6.894. Sudije: Garsija, Latiševs, Udvanski.

C. ZVEZDA: Volters 4, Uskoković, Davidovac, Mitrović 4, Lazić 5, Kalinić 22 (5/8 za dva, 2/4 za tri), Dobrić 8, Holins 6, Simonović 6, Ivanović 14 (5 as), Kuzmić 4 (9 sk), Cirbes.
ASVEL: Okobo 16, Džons 14, Kahudi 6, Lakomb 6, Fal 11 (10 sk), Osetkovski 7, Hauard 7, Honsu, Strazel, Adetokumbo.

Jedna od najboljih odbrana Evrolige protiv četvrtog najubojitijeg napada potpuno je prevladala u prvoj četvrtini. Crveno-beli su ogromnom energijom pokrili svaku dasku parketa na svojoj polovini terena. Sveli su ekipu trenera Ti-Džeja Parkera, inače brata vlasnika Asvela Tonija Parkera, na svega devet poena, uz šut iz igre 3/15 i pet izgubljenih lopti.

Kalemegdanska neprobojna defanzivna tvrđava bila je i Zvezdin košgeterski kamen temeljac. Napadi su rešavani u ranoj fazi, Kalinić je prodorima vijugao kroz odbranu tima iz Liona, Ivanović se vratio sa kovid bolovanja sa mnogo sampouzdanja, Mitrović držao malu školu košarke 223 centimetra visokom Falu i najmlađem od braće Adetokumbo. U sinergiji sa uraganom s tribina hale "Aleksandar Nikolić", semafor je u 12. minutu pokazivao 22:9!

Usledio je košarkaški zastoj, što zbog problema sa semaforom, što zbog prečesto korišćenih sudijskih pištaljki. Često i neopravdano, što je pokrenulo talase nezadovoljstva na tribinama, na terenu i na Zvezdinoj klupi. Izgubljena je inercija s početka utakmice, Asvel je stavio katanac na svoj reket, zonu iz koje su crveno-beli najčešće poentirali. Izgurali su gosti Radonjićevu ekipu van trojkaške linije, odakle najmanje preti u dosadašnjem delu sezone. Ni ovaj meč nije bio izuzetak - 3/15 u prvom poluvremenu.

Dugo su crveno-beli držali na nuli Okoba, najboljeg strelca Evrolige, ali je njegovu ulogu preuzeo fenomenalni Džons, koga nije opekla užarena atmosfera. Mirno, kao da je na treningu, vodio je svoj tim do preokreta. Kada se činilo da je Asvel uspeo da umrtvi Zvezdinu liniju života u ovom meču, zakucalo je veliko Kalinićevo srce. Srpski reprezentativac plesao je svoju najbolju napadačku tačku u sezoni, za 25 minuta igre u prve tri četvrtine već je izbrojao 20 poena, deset u trećoj deonici za "plus pet" pred završnih deset minuta.

Kalinićeva snaga iskrivila je inače veoma čvrstu konstrukciju francuskog tima, koju je dodatno deformisala Zvezdina sila u uvodu poslednje četvrtine. Ivanović je odličnom partijom omogućio Voltersu zaslužen odmor. Prvi strelac crveno-belih u elitnom takmičenju sa klupe je aplaudirao crnogorskom plejmejkeru, koji je sa osam poena u prvih pet minuta završne deonice nokautirao odličnog protivnika (63:48). Po govoru tela igrača francuskog tima izgledalo je da su pomireni sa porazom u grotlu nekadašnjeg "Pionira", serijom 12-0 zapretili su dramatičnom završnicom, ali su na kraju samo izbegli ubedljiv poraz.

Košarkaški hram proključaće i u nedelju, kada će Zvezda biti domaćin prvog večitog derbija u sezoni sa Partizanom. 

 

Tok meča mogli ste da pratite uživo na portau "Novosti": 

ČETVRTA ČETVRTINA

40'- Okobo se razigrao u završnici utakmice i novom trojkom uveo utakmicu na jedan posed. Čeka nas dramatičnih 11 sekundi...

40'- Lazić pogađa slobodno bacanje posle faula koji je napravio Džons u pokušaju da preseče jedan loš pas Zvezde. Da je uzeo tu loptu bilo bi svašta, ovako Zvezda je opet pred pobedom.

40'- Neko od Zvezdinih igrača ušao je prerano u reket i ništa od dodatnog poena. Okobo pola minuta pre kraja smanjuje na minus pet...

40'- Fol pogađa za dva uz dodatno slobodno bacanje, ali Volters prolazi i pogađa uz faul. Ako pogodi sve je rešeno...

39'- Mrtva lopta za koju su skakali Okobo i Ivanović pripala je Zvezdi, a košarkaš našeg tima uspeo je da izbori i faul i novi napad.

39' - Opet Okobo, ovog puta posle solo prodora. prednost je sada jednocifrena pa Radonjić prinuđen na novi tajm-aut.

38'- Posle pogodaka Kaudija i fola Radonjić zove tam.aut na plus 12 za Zvezdu. Okobo pogađa dva slobodna i smanjuje na minus deset, ali ima samo dva minuta do kraja.

36'- Holins sam u reketu i povećava prednost, Zvezda pred novom pobedom.

35'- Kaudi pokušava sada iz drugog ugla, ali je ovaj put neprecizan za tri. Ivanović s druge strane ne greši i novom trojkom donosi najveću prednost Zvezdi - plus 15.

34'- Kaudi pogađa trojku na šest minuta do kraja, ali vraća Nikola Ivanović.

33' - Simonović trojkom vraća dvocifrenu prednost. To je plus 12, samo jedan manje od najveće prednost koju su crveno-beli imali još u prvoj četvrtini.

32'- Poeni za Zvezdu posle četiri minuta, ali odmah je usledila kontra i novi koš pa su crveno-beli odjednom na plus devet.

31' - Holins je neprecizan za tri, ali Marković je izborio novi napad Zvezde. 

TREĆA ČETVRTINA

30'- Lazić pravi faul na Strazelu u poslednjoj sekundi treće četvrtine. Na poslednju pauzu idu crveno-beli sa plus pet.

29'- Dugo je Zvezda bez poena, a Lakomb pogađa za Asvel. Kalinić je bio dobar u odbrani, ali iz kontre ne uspeva da zakuca. 

28'- Ostrekovski sa linije penala prekida seriju Zvezde. Strazel promašuje zicer.

28' - Dve trojke Zvezde za kratko vreme. posle dobrića pogađa i Kalinić. to je njegov 20. poen na utakmici.

25' - Posle greške okoba, Ivanović asistira Dobriću u kontri. Kalinić gubi loptu, ali Osetkovski pravi faul u napadu. Zvezda se nekako drži na plus tri. Tajm aut je za Asvel.

24' - Ti-Džej Parker dobija tehničku grešku zbog prigovora, ali umesto da Zvezda to  iskoristi da se dodatno odlepi Džons smanjuje na pola koša 38:37.

Džons ne dozvoljava Kaliniću da mu preuzme epitet najboljeg strelca utakmice, novom dvojkom

23'- Šta je sad pogodio Kalinić! U padu posle faula i posle realizuovanog slobodnog baanja vraća Zvezdu na plus tri.

22'- Vodi Asvel! Trojku je postigao Okobo. Vraća Kalinić sa tri slobodna bacanja...

21' - Spektakularna rampa Kostasa Adetokumba kojom sprečava Nejta Voltersa. U nastavku akcije neprecizan je Kalinić.

Posle prvih 20 minuta najefikasniji u redovima Zvezde je Nikola Kalinić sa 10 poena. Ivanović je postigao šest, a Lazić četiri. Kod gostiju i na celoj utakmici najraspoloženiji je Džons sa 14 poena, Hauard ima sedam, a Osetkovski pet.

KRAJ DRUGE ČETVRTINE

20' - Ivanović je pogodio dva slobodna bacanja a posle dobre odbrane Kalinić je neprecizan za tri. U poslednjem napadu u prvom poluvremenu Džons je pogodio uz faul i smanjio na pola koša. Davidovac je pokušao preko celog terena, ali ne pogađa. 

18' - Hauard pokušava za tri sa deset metara i promašuje, ali Džons posle ofanzivnog skoka smanjuje na minus dva u završnici prvog poluvremena. Radonjić primoran da zove tajm-aut.

18'- Holins je ostao sam za tri, ali pogađa samo obruč. Ne pogađa ni simonović, a ispod obruča se bore Kuzmić i Holins za loptu, ali bez uspeha. Na kraju Džons pogađa posle duže pauze. To je njegov deveti poen.

17' - Fol pogađa za dva, a Kalinić sa linije za slobodna baanja polovičan. 

15' - Dve vezane trojke Zvezdinih krila, prvo je pogodio Simonović pa Kalinić. Opet crveno-beli imaju osetnu prednost.

14' - Hauard pogađa trojku i smanjuje na 24:17. U seriji od 8:2 trenutno je Asvel.

13' - Lazić povećava prednost na 24:11, ali uzvraća Osetkovski sa dva plus jedan.

11' - Lazić otvara drugu deonisu 20. poenom Zvezde, a nakon što je Strazel pogrešio u napadu, Mitrović osvaja 22. poen za Zvezdu

DRUGA ČETVRTINA

10'- Kraj prve četvrtine začinili su prelepom kontrom Ivanović i Holins za vostvo srpskog šampiona od 18:9.

9'- Ivanović je pokušao još jednom za trojku, ovaj put neprecizno.

8'- Džons je siguran sa linije slobodnih bacanja, sada ga je preuzeo Kalinić.

7' - Evo i prve trojke za Zvezdu. Ivanović je zamenio Voltersa i iz prvog pokušaja pogodio iza linije 6,75.

6'- Džons je najbolji pojedinac u francuskoj ekipi za sada. Postigao je pet od sedam poena, ali i iznudio dve lične greške Nejta Voltersa.

5' - Volters pogađa za 10:5 posle nekoliko promašenih napada, tajm-aut je za Asvel.

3'- Kuzmić opet krade loptu posle čega Kalinić donosi plus pet crveno-belima. Davidovac krade još jednu loptu, ali Kalinić greši što koristi al da smanji na 8:5.

2' - Dobrić vraća prednost Zvezdi, a onda Kuzmić osvaja loptu posle čega je Kaudi napravio faul. Sudije su većale da li je bila nesportska ili obična lična i odlučili se za ovu drugu. 

2'- Pokušao je Kalinić ovoga puta za tri, ali nije bio precizna, s druge strane Džons pogađa za dva uz faul Nejta Voltersa i posle realizovanog dodatnog bacanja dovodi Asvvel u vođstvo.

1'- Utakmica je počela, a u listu strelaca prvi se upisao Nikola Kalinić.

- Pred početak utakmice, na parket hale "Aleksandar Nikolić" istrčao je i Stefan Marković koji je pre nekoliko dana pojačao crveno-bele. iako nema pravo nastupa jer još nije registrovan, zauzeo je svoje mesto pored parketa, a navijači su ga nagradili ovacijama.

Zvezda posle osam odigranih utakmica ima skor 3-5, dok je francuski tim najprijatnije iznenađenje u elitnom takmičenju sa učinkom 6-2.

- Asvel je napravio sjajan rezultat i dobrim igrama došao do šest pobeda. Imaju dobre pojedince, atletski kvalitetnu ekipa. Pokazali su jedan individualno visok kvalitet koji ćemo morati da iskontrolišemo. Imaju igrače sa mnogo poena u rukama. Naša odbrana će biti na ispitu. Tu su Džons, Okobo, ali ne samo oni… Potrebno je da odgovorimo na atletski kvalitet čvrstom igrom, da budemo koncentridani, da gradimo rezultat i dobrom igrom na oba kraja terena pokušamo da pobedimo - rekao je Radonjić pred peti duel ovih ekipa u Evroligi.

Zanimljivo je da su u četiri dosadašnja susreta Zvezde i ekipe iz Vilerbana svaki put slavili gosti. U januaru ove godine u Beogradu, Asvel je pobedio sa 81:78.

Crveno-beli će u ovom meču na dresovima nositi Natalijinu ramondu, simbol Dana primirja, odnosno dana pobede Srbije u Prvom svetskom ratu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)