DUDA, KOVERTA I ŽELJKO: Itudis otkrio ko je glavni "krivac" za njegovo kumstvo sa Obradovićem

Novosti online

23. 09. 2021. u 08:31

SAHRANA Dušana Ivkovića okupila je mnoge košarkaške veličine, kako iz bivše Jugoslavije, tako i iz Evrope...

ДУДА, КОВЕРТА И ЖЕЉКО: Итудис открио ко је главни кривац за његово кумство са Обрадовићем

FOTO: M. Vukadinović

Jedan od njih je i Dimitris Itudis, trener CSKA i kum Željka Obradovića, šefa struke Partizana.

Grčki stručnjak je posebno bio vezan za Dudu, koji mu je među prvima osetio trenerski talenat i usmerio ga ka Žocu, što mu srpski kum nikad nije zaboravio.

- Ne bih mogao drugačije nego odmah da dođem u ovako teškom trenutku, pre svega za njegovu familiju, za Nenu, Petra i Pavla. Težak je trenutak za sve prijatelje. O veličanstvu Dude su sve rekli na komemoraciji, ali ko sam ja da pričam, mogu samo da kažem da sam ponosan što sam mu bio prijatelj, što je on čovek koji je verovao u mene, koji me je spojio sa kumom Željkom Obradovićem i njegovom familijom. Dao mi je i životne lekcije, što je najbitnije. Za sve nas Duda je neko ko će večno postojati u srcu i duši - kaže Itudis za Nova.rs.

Jedna životna priča posebno svedoči o veličini i instinktu Dude, ne samo za igračke, već i za trenerske talente.

- Ja sam Željka i upoznao zbog Dude. Bilo je to 1993. godine kada sam bio pomoćni trener u Zagrebu kod pokojnog Pepsija Božića, i onda je došao jedan turnir u Amsterdamu, Željko je vodio već Huventud i Duda mi je dao jedan koverat da predam Željku i da se upoznamo bolje i da imamo kontakt. Sećam se i dan-danas, Duda je tada dao ostavku u PAOK-u i krenuo je veći kontakt i krenuli smo da pričamo.

Ivković je zaslužan za odlaske Jugoslavije na turnire tokom sankcija, Grčka nam je bila utočište i to nije zaboravljeno.

- Kada je Željko 1999. preuzeo Panatinaikos, zvao me je, jer sam ja bio na treninzima reprezentacije, Željko je spomenuo to što su Grci prijatelji dozvolili reprezentaciji da se trenira u vreme sankcija u Grčkoj. I Duda je tu preporučio mene Željku. To je jedna priča, a ima ih koliko hoćete o veličanstvu tog čoveka koji je uvek mislio kako da pomaže. Kada ne bi to mogao odmah u jednom trenutku od obaveza i okolnosti, setio bi se u nekom drugom trenutku.

Setio se i Itudis zajedničkih druženja uz nezaobilaznu grčku muziku.

- Bilo je toliko lepih momenata poput tog koji je Željko spomenuo, da bi bilo teško nabrojati ih sve. Samo, na sreću, ja nisam taj Grk koji govori Ivkovic, ja govorim dobro srpski - kroz osmeh je zaključio Itudis.

BONUS VIDEO

 

(Nova.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna