OD LAVIĆA DO DUHA: Maskota se prvi put pojavila na Mundijalu u Engleskoj 1966. godine (VIDEO)

Novosti online

15. 12. 2022. u 15:06

MASKOTE su jedan od najpopularnijih suvenira za svakog navijača koji odluči da poseti SP.

ОД ЛАВИЋА ДО ДУХА: Маскота се први пут појавила на Мундијалу у Енглеској 1966. године (ВИДЕО)

FOTO: FIFA

Iako se mundijali održavaju od 1930, trebalo je da prođe 36 godina da bi se na najvećoj fudbalskoj sceni u Engleskoj 1966. pojavila prva atrakcija - lav Vili.

Tokom godina organizatori su se "takmičili" u originalnosti i isticanju pre svega nacionalnog nasleđa, pa su inspiraciju nalazili u flori, fauni, geografiji, istoriji...

Engleska 1966. - Vili (lav)

STARIJI ljubitelji fudbala sigurno se sećaju Vilija. Lav, po uzoru na reprezentaciju Engleske. Dizajner je bio Reg Hoj, a pobeda "Albiona" načinila je ovu životinju još popularnijom.

Meksiko 1970. - Huanito (dečak)

NAREDNU epohu obeležili su uglavnom mladići. Simpatični dečak Huanito, sa sombrerom na glavi, obučen u prepoznatljivi zeleni dres Meksika. Zemlja Srednje Amerike je ovim želela da reprezentuje kulturu, i da je poveže sa fudbalom.

Nemačka 1974. - Tip i Tap (dva srećna dečaka)

OPROBANI recept Meksika prekopirala je Nemačka. Doduše, oni su umesto jednog dečaka imali dvojicu, Tipa i Tapa. Na jednoj majici je pisalo SP, a na drugoj 74.

Argentina 1978. - Gaučito (dečak)

I NA trećem uzastopnom Mundijalu dečak je bio maskota. Gaučito je kao i njegovi prethodnici imao nacionalno obeležje. U dresu Argentine sa maramom oko vrata i šeširom.

Španija 1982. - Naranjito (nasmejana pomorandža)

PRVI put kao inspiracija za maskote uzimane su voćke. Naranjito, pomorandža širokog osmeha. Simbolika je u ovom slučaju bila jasna, jer je obla voćka uobičajena za državu sa Pirineja, a pritom je naranja.

Meksiko 1986. - Pike (ljuta papričica)

DRUGI put u 16 godina Meksiko je dobio organizaciju SP. Ovoga puta predstavili su deo tradicionale kuhinje, pa je ljuta papričica imena Pike bila maskota. Naravno, sombrero je ostao deo autfita, ali su mu dodali i brkove.

Italija 1990. - Ćao (skulptura igrača od kockica)

POSLE već oprobanih recepata, Italija nije bila previše originalna. Figurica od kockica obojena u zastavu domaćina. Za ime je poslužio jedan od najuobičajenijih pozdrava "ćao".

SAD 1994. - Strajker (nasmejani pas)

AMERIKANCI su vratili životinju za maskotu. Izbor je pao na psa, kao jedno od najlojalnijih bića, koji je privržen čoveku. A ime "Strajker" na engleskom znači napadač.

Francuska 1998. - Futiks (nasmejani petao)

JEDNA od glavnih asocijacija na Francusku je petao. Zanimljivo ime je dobijeno kombinacijom. "Fut" je očigledno značenje za fudbal, dok je sufiks "iks" uobičajen za imena u Galiji. Zanimljivo je kako je Futiks 2019. dobio ćerku. To je bila Eti, kokoška - maskota ženskog Mundijala.

J. Koreja/Japan 2002. - Kaz, Ato i Nik (simpatična bića/kompjuterske animacije)

NOVI vek doneo je revoluciju. Prvo SP ikada održano u Aziji, u Južnoj Koreji i Japanu. Prvi put maskotu su činila čak tri stvorenja. Pošto su bili kompjuterski generisani, imali su i futuristička imena Ato, Kaz i Nik.

Nemačka 2006. - Goleo (veliki lav) i Pile (lopta koja govori)

NEMCI su odlučili da 2006. naprave rimejk maskote od 32 godine ranije. Ogromni lav imao je majicu sa brojem šest, a u ruci je držao loptu naziva "Pilije", koji je kolokvijalno ime za fudbal.

Južna Afrika 2010. - Zakumi (leopard)

ZA prvi Mundijal na afričkom kontinentu, Južna Afrika je izabrala prepoznatljivu životinju - leoparda u zeleno-žutim bojama, koje reprezentuju zemlju domaćina. Ime Zakumi dolazi od simbolične igre reči ZA, skraćenica za Južnu Afriku, dok "kumi" znači desetka na više jezika u Africi.

Brazil 2014. - Flukeo (armadiljo)

SVESTI o ugrožnoj vrsti životinje, armadilja, Brazil je hteo da da na značaju tako što je bila maskota SP. Flueko  je izvedenica dve reči - fudbal i ekologija. U glasanju više od 1,7 miliona ljudi, sa čak 48 odsto glasova pobedio je ispred Amdžubi i Zuzeka.

Rusija 2018. - Zabivaka (vuk)

VUK sa naočarima, koje prema dizajnerki Ekaterni Bočarovoj ne bi trebalo da podsećaju na skijaške, izabran je da reprezentuje maskotu SP. Ime Zabivaka, ili golgeter na ruskom jeziku, dobilo je čak 53 odsto glasova ispred tigra (27 odsto) i mačke (20 odsto).

Katar 2022. - Leib (duh)

U SKLADU sa modernim tehnologijama, Katar je rešio da predstavi duha Leiba. Naziv na arapskom ima značenje "super vešt igrač". Da bi predstavili svoje kulturu, simpatična maskota je obučena u tradicionalnu odoru "gutru". 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)