UPOZNAJTE LEIBA: Ovo je maskota Mundijala u Kataru, a prisetili smo se i njegovih prethodnika (FOTO/VIDEO)

Novosti online

02. 04. 2022. u 14:47

U SENCI velikih uzbuđenja oko žreba, predstavljena je i maskota predstojećeg Mundijala. Reč je o antropomorhfnom šemagu ili gutri, odevnom predmetu koji Arpai nose na glavi. Simpatični lik, koji pomalo podseća i na duhove iz zapadnjačkih crtanih filmova, zove se Leib (La’eeb), što na katarskom dijalektu arapskog znači "izuzetno vešt igrač".

УПОЗНАЈТЕ ЛЕИБА: Ово је маскота Мундијала у Катару, а присетили смо се и његових претходника (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: EPA

Maskote su "pratioci" mundijala od Engleske 1966, kada je predstavljen lav Vili.

- Drago nam je što možemo da vam predstavimo La'eeba kao zvaničenu maskotu prvog FIFA Svetskog prvenstva na Bliskom istoku i u arapskom svetu. Sigurni smo da će se obožavateljima svideti ovaj zabavan i razigran lik. La'eeb će igrati vitalnu ulogu inkluzije mladih i starih navijača u katarsko FIFA Svetsko prvenstvo - rekao je je Halid Ali Al Maulavi iz organizacionog odbora Katar 2022.

Leib inspiriše sve da veruju u sebe, a svima će doneti radost fudbala - dodao je Maulavi.

Leib je tako postao 19. lik koji će kao maskota predstavljati neki Mundijal. Nasledio je vuka Zabivaku koji je promovisao Mundijal u Rusiji, a pre njega bilo je tu svakakvih zanimljivih likova:

MASKOTE MUNDIJALA:

Engleska 1966 - Svetski kup Vili (lav ogrnut zastavom Ujediljenog kraljevstva) 

ERA DEČAKA 

Meksiko 1970 - Huanito (dečak u dresu Meksika sa sombrerom na glavi) 

Nemačka 1974 - Tip i Tap (dečaci u nemačkim dresovima sa natpisima "SP" i "'74")
Argentina 1978 - Gaučito (dečak u dresu Argentine sa "el goro" šeširom gaučosa)

VOĆE I POVRĆE

Španija 1982: Naranjito (pomorandža u dresu Španije)

Meksiko 1986: Pike (zelena ljuta meksička papričica sa brkovima i sombrerom na glavi)

"ČIČA GLIŠA"

Italija 1990: Ćao ("čiča Gliša" u bojama italijanske zastave i loptom umesto glave)

ŽIVOTINjE (I JOŠ PONEŠTO)

SAD 1994: Strajker (pas)

Francuska 1998: Futiks (petao plave boje)
Japan i Južna Koreja 2002: Ato, Kaz i Nik (tri kompjuterske animacije)
Njemačka 2006: Goleo (lav u dresu Nemačke) i Pile (lopta koja govori)
Južna Afrika 2010: Zakumi (leopard zelene kose)
Brazil 2014: Fuleko (armadiljo)
Rusija 2018: Zabivaka (vuk)
Katar 2022: Leib 

Posle Vilija i tri Mundijala koja su promisali izmišljeni dečaci, na red je došao originalni dizajn maskote Mundijala u Italiji - Ćao je bio neobično rešenje koje je predstavial grupa italijanskih umetnika, u duhu tog vremena: Četiri štapića u bojama italijanske zastave i popularna bubamara umesto glave.

Amerikanci su se odlučili za psa, kao najzastupljenijeg kućng ljubimca u SAD pošto su želeli da Svetsko prvenstvo, poput psa, uće u što više domaćinstava ove države.

Francuska, zemlja galskih petlova, izabrala je - a šta drugo nego petla - i nazvala ga Futiks, prvi deo izveden je od početnih slova reči fudbal, a drugi je omaž legendarnom stripu Asteriksu u kome se imena svih Gala završavaju na "iks".

Japanci i Korejci sa južnog dela podeljenog poluostrva pokazali su se kao odlični organizatori Mundijala 200. godine, mada ni danas, 20 godina po okončanju ovog Mundijala nikome nije jasno koga ili šta predstavljaju maskote ove fudbalske smotre. Likovi su prve kompjuterski animirane maskote, a osim njihovih imena i uloga u timu nikome nije jasno šta simbolizuju Ato (trener), Nik (plavi igrač) i Kaz (ljubičasti igrač).

FOTO: Pinterest

Nemci su 2006. iz nekog razloga izabrali lava Golea kome je društvo pravila lopta koja govori Pile. Pojedine konzervativne organizacije bunile su se što lav ima dres, ali ne nosi donji deo opreme. Nemački rodoljubi bunili su se što je lav životinja koja simbolizuje Veliku Britaniju, a možda je sve to uticalo da preduzeće koje je osmislilo lik Golea ode pod stečaj još pre početka Mundijala, u maju 2006. godine. ali maskota je ostala na Prvenstvu, što se nije moglo reći za našu repreztentaciju posle prvog kruga takmičenja.

Leopard Zakumi bio je maskota SP-a u Južnoj Africi 2010. godine. Da bi se njegova boja prilagodila bojama domaćina, na žuto krzno dodata mu je neobična zelen frizura, a ime je kombinacija dvoslovne skraćenice Južne Afrike (ZA) i broja 10 koje se u mnogim afričkim jezicima izgovara "kumi".

Armadiljo, zaštićena životinjska vrsta u Brazilu, Funeko je dobio ime koje je kovanica - FUL(dbal) i EKO(logija). To je bilo vreme podizanja svesti o važnosti ekologije i vreme korumpiranog vrha FIFA koji je našao neki svoj interes u mešanju zaštite životne sredine i najvažnije posredne stvari na svetu.

Maskota  prethodnog Mundijala bio je vuk Zabivaka. To je takođe kovanica koja bi otprilike mogla da se prevede kao pas-golgeter.

BONUS VIDEO - MUNDIJAL NA AL JANUBU: Obilazak neobičnog stadiona u Kataru

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)