MAME PAZE ZVEZDE PSŽ, BAJERNA.. Marokanci nisu slučajno dogurali daleko, mnogi igraju u velikim evropskim klubovima

Đ. SAMOILOVIĆ

13. 12. 2022. u 09:45

KADA sutra uveče fudbaleri Maroka istrče na travu stadiona "Al Bajt", šta god da urade, moći će sa ponosom da kažu kako su precrtali belinu sa još jedne istorijske strane fudbala.

МАМЕ ПАЗЕ ЗВЕЗДЕ  ПСЖ, БАЈЕРНА.. Мароканци нису случајно догурали далеко, многи играју у великим европским клубовима

FOTO: EPA

Postali su prva afrička selekcija koja je stigla do polufinala Mundijala i za to su nagrađeni okršajem sa aktuelnom prvakom sveta Francuskom (20.00).

Već su svrstani među jedno od najvećih iznenađenja za 92 godine koliko postoji takmičenje, pobede nad Španijom i Portugalijom, prepričavaće se godinama. Mada, ako se uzme u obzir gde nosioci Maroka igraju, pitanje je zašto su ih svi prevideli kada su pravili liste potencijalnih autsajdera, koji mogu da pomrse račune velikima? Ašraf Hakimi je neizostavan član prve postave PSŽ, Nusair Mazraui redovno igra u Bajernu, dok je tandem Jasin Bono - Jusef en Neziri vrlo bitan u redovima Sevilje.

Jedino je Hakim Ziješ kuburio sa minutažom u Čelsiju, ali je poput Antoana Grizmana spreman dočekao reprezentativnu akciju i pokazao da bi na njega trebalo da se ozbiljnije računa. Sofijan Amrabat, jedan od najboljih vezista Mundijala, među bitnijim karikama je u Fiorentini, štoperski tandem Aguer (Vest Hem) - Sais (Vulvs), stiže sa premijerligaških terena.

Međutim, ništa od ovoga, kako kažu Marokanci, ne bi moglo da bude moguće bez mama fudbalera.

Selektor Valid Regragi je u dogovoru sa savezom omogućio igračima da odaberu članove porodice koje će povesti u Katar, skroz besplatno. Kako kažu, podrška najmilijih se ispostavila kao krucijalna u čudesnom pohodu na polufinale SP. Zato i ne čudi što Sofijan Bufal sa smeškom pleše sa mamom posle trijumfa nad Portugalijom, što Ašraf Hakimi prvo pritrčava tribinama da poljubi ženu koja ga je odgajila.

Takođe, "Al Džazira" navodi da je Fatima Regragi, majka selektora Valida, prvi put posle 50 godina dobila priliku da gleda sina uživo. Sve ovo kad se sabere, možda plasman Maroka u polufinale SP i nije toliko čudo. Koncentracija kvaliteta i zdrava atmosfera, od početka su bili tu. Samo što su se Marokanci možda i pametno sakrili u sazvežđu zvezda i strpljivo čekali šansu da blesnu. 

VAN DOMOVINE ROĐENO 14 ASOVA

MAROKANSKI novinari su pre početka SP dosta pažnje posvećivali činjenici da više od polovine prijavljenih igrača (14) za SP nije rođeno u Maroku. Međutim, Regragi je i tada naznačio da svi koji se osećaju kao Marokanci treba da igraju. Tako sada imamo primer da momci poput Hakimija (rođen u Španiji), Amrabata (Holandija), Bufala (Francuska), uprkos mestu gde su došli na svet, ginu za svoju državu i pišu najblistavije istorije afričkog fudbala.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)