PA, DA LI JE MOGUĆE?! FIFA odlučila ko sudi Srbija - Švajcarska

Novosti online

01. 12. 2022. u 08:00

SVETSKO prvenstvo u fudbalu je u punom jeku u Kataru, a kako se približila i utakmica Srbija - Švajcarska, FIFA je odlučila ko će biti sudija na tom meču 3. kola grupe G, od koje zavisi ko ide u nokaut fazu Mundijala.

ПА, ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ?! ФИФА одлучила ко суди Србија - Швајцарска

Tanjug/AP

U pitanju, naravno, nije Feliks Brih koji je drastično oštetio "orlove" na prethodnom šampionatu sveta (kada nije dosudio očigleadan prekršaj za penal nad Aleksandrom Mitrovićem) ...

...  ali jeste čovek koga Švajcarska i te kako pamti po dobru - Fernando Rapaljini, 44-godišnjak iz Argentine.

On je na ovom Mundijalu već sudio, i to duel Maroko - Hrvatska (0:0).

U aktuelnoj sezoni pokazao je da voli da sankcioniše igrače žutim kartonima, jer je u prvenstvu Argentine i južnoameričkim kupovima prosečno pokazivao skoro šest po utakmici, a na 28 mečeva je isključio čak šestoricu fudbalera.


Počeo je da u argentinskoj Primeri sudi 2011, a tri godine kasnije postao je FIFA arbitar.


Prvi je sudija van evropskog kontinenta koji je delio pravdu na Evropskom prvnestvu (2021. meč Ukrajina - Severna Makedonija), u sklopu saradnje UEFA i KONMEBOLA-a, a sudio je potom i Hrvatska - Škotska, te Francuska - Švajcarska.


Taj meč Francuska - Švajcarska je, inače, odigran u osmini finala pomenutog šampionata "starog kontinenta" i iznedrio je najveći uspeh koji je Švajcarska ikada ostvarila na prvenstvima Evrope:

"Sajdžije" su tog 28. juna 2021. u Bukureštu odigrale 3:3 sa Francuskom, pa su zatim savladale favorita penalima 5:4 (Mbape je prokockao jedanaesterac u poslednjoj seriji), te je Švajcarska tako prvi put u svojoj istoriji ušla u četvrtfinale.

Švajcarci, koji su na tom meču imali dvostruko manji broj šuteva ka golu od rivala, ali i žuti karton više (4:3), potom su u četvrtfinalu EURO 2020 izgubili od Španije (1:1, pa penalima 1:3).

Inače, asistenti Rapaljiniju u petak na stadionu "974" biće sunarodnici Huan Pablo Belati i Dijego Bonfega, a četvrti sudija biće Kanađanin Kevin Ortega.

Za VAR će biti zadužen Argentinac Mauro Viljano kome će pomagati Čileanac Hulio Baskuan, dok će ofsajde pregledati u video-sobi dvojica Urugvajaca, Nikolas Teran i Leodan Gonzalez.

Podsetimo, reprezentacija Srbije igra protiv Švajcarske u petak od 20 časova po našem, srednjoevropskom vremenu, a tu utakmicu, koja se igra kad i Brazil - Kamerun, možete uživo da pratite uz portal "Novosti", u čijoj sekciji "Katar 2022" vas već čeka obilje materijala sa Svetskog prvenstva u fudbalu.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (13)