SVIM SNAGAMA NA "LAVOVE": Reprezentacija Srbije igra sudbonosni meč

N. Iljukić

28. 11. 2022. u 08:37

PROŠLO je vreme fudbalskih velemajstora kao što su Dragan Stojković ili Rože Mila. Bili su zvezde Mundijala 1990. godine u Italiji, ali se danas priča o nekim novom klincima. Žreb je spojio srpske "orlove" i kamerunske "lavove" i oni će na vrelini katarske pustinje od 11.00 da igraju svoj popravni ispit. Srbija hoće da se vadi za poraz od Brazila, Kamerunci za kiks protiv Švajcarske.

СВИМ СНАГАМА НА ЛАВОВЕ: Репрезентација Србије игра судбоносни меч

FOTO: FSS

Od specijalnog izveštača "Novosti" iz Katara

Prognoza vremena za danas glasi: 32 stepena Celzijusa u plusu i bez oblačka na nebu. Prognozu rezultata niko ne želi ni tiho da izgovori.

Umesto toga, u taboru Srbije svi se nadaju da su teške noge i neprospavane noći posle zasluženog poraza od Brazila iza njih.

- Druga bi se pesma pevala, samo da sam imao odmorne i zdrave igrače - rekao je selektor Dragan Stojković odmah posle neča sa "kariokama".

Na jučerašnjem prepodnevnom treningu na 32 u hladu prelepa slika za njega i sve srpske izveštače. Na terenu je bio kompletan tim.

SRBIJA - KAMERUN

Početak u 11.00. Stadion "Al Džanub". Sudija: M. A. Hasan (S. Arabija).

SRBIJA: V. Milinković-Savić - Pavlović, S. Mitrović, Milenković - Kostić, Gudelj, Lukić, Živković - S. Milinković-Savić, Tadić, A. Mitrović.

KAMERUN: Onana - Fai, Kasteljeto, Nkulu, Tolo - Oum Gue - Zambo Angisa, Hongla - Embuemo, Šupo Motang, Toko Ejkambi.

- Ovaj Mundijal je za nas, u stvari, počeo posle utakmice sa Brazilom. Izgubili smo zbog mnogo lošije partije u drugom poluvremenu. I pre prvenstva smo znali da ćemo mi, Kamerun i Švajcarska da se borimo za drugo mesto u grupi. U ovom trenutku mene najviše raduje kadrovska situacija u timu. Mnogo je povoljnija nego pred meč sa Brazilomm, a samo ja znam kako je bilo pred taj duel. Još kada smo kretali iz Beograda za Bahrein, ja sam rekao da će igrati oni kojima je suđeno, a ne kojima je rečeno, jer sam preživljavao ličnu dramu pošto sam znao kakvi nas problemi čekaju. Jednog dana ću verovatno moći da pričam o tome - rekao je selektor Stojković.

Srbija je na korak do scenarija koji počinje rečenicom "biti ili ne biti", praktično za obe ekipe, jer su pretrpele poraze na startu Mundijala.

PIKSI: IZVINjENjE NEJMARU

SELEKTOR Dragan Stojković se po završetku konferencije za medije vratio nakratko do mikrofona.

- Hoću da u ime cele naše reprezentacije kažem da mi je žao što se Nejmar povredio na utakmici sa Srbijom. Ispostavilo se da je on nagazio nogu jednom našem igraču i da je izvrnuo zglob. Želim mu da se što pore vrati na teren, jer je uživanje gledati ga - rekao je Stojković.

- Moj trenerski stil je dobro poznat. Volim napadački fudbal i ne postoji meč koji sam vodio sa Srbijom, a da nismo napravili šansu za gol. Protiv Brazila smo imali Mitrovića sa 50 odsto mogućnosti, Vlahovića na 30 odsto i Kostića koji je bio samo gledalac. To je mnogo za jedan tim i reprezentaciju kakva je naša. Ponavljam, sada je situacija bolja i zato sam veliki optimista pred meč sa Kamerunom - dodaje Stojković.

Odgovarao je juče selektor i na pitanja kamerunskih novinara, a bio je upitan šta misli o "lavovima".

- Nikada nije prijatno kada se boriš sa lavovima, ali se ja iskreno nadam da ćemo da ih ukrotimo - bio je slikovit Stojković.

Kamerun je možda i nezasluženo svrstan među autsajdere na ovom Mundijalu, pa i u našoj grupi. Na premijeri sa Švajcarskom se videlo da imaju snage i znanja da umore i iznenade favorita.

DANAS U BELOM

PRVI put na ovom SP ćemo naše reprezentativce da vidimo u beloj opremi. Oni su meč sa Brazilom odigrali u crvenoj garnituri, a sada će da budu u potpuno svetloj kombinaciji koja će možda malo i da im pomogne na današnjoj tropskoj temperaturi u Kataru.

Poslednji meč u grupi, 2. decembra Srbija će protiv Švajcarske igrati ponovo u crvenoj opremi.

- Nisam u prilici da otkrivam tim, ali ćemo izaći u najjačem sastavu. Pre Brazila nisam znao naš tim, bilo je mnogo teško sastaviti ekipu zbog silnih problema. Već dva dana znam precizan tim i konačno imam razlog da mi se vrati osmeh na lice - dodao je Stojković.

Pogled u prošlost je vrlo zanimljiv. Kamerun je poslednju pobedu na SP zabeležio protiv Rumunije davne 1990. kada je Piksi bio već pomenuta zvezda sa Rožeom Milom.

- I to je podatak koji sigurno daje dodatni motiv našem rivalu. Dolazi sa kontinenta koji je svetskom fudbalu dao neke od najvećih fudbalskih zvezda. Svesni smo da ova njihova sadašnja selekcija može da napravi problem bilo kome i bićemo izuzetno oprezni - zaključio je Stojković.

Promo

VODA IZ SRBIJE POBEĐUJE

Srbija u Kataru ne igra samo fudbal. Jedna naša kompanija vodi dugoročnu stratešku bitku za zahtevno tržište ove prebogate države. I pobeđuje! Na mnogim lepim mestima u Kataru, u prodavnicama, supermarketima, hotelima i restoranima može se kupiti VODAVODA. Stvorena inteligencijom netaknute prirode, iz svog doma u Banji Vrujici stigla je do Bliskog istoka i osvojila srca najzahtevnijih kupaca. Katar je prepoznao izvrsnost VODAVODE koja je i zvanično sertifikovana kao jedna od najkvalitetnijih arteških voda na svetu. U prilog tome govore i brojke – u ovoj zemlji godišnje se proda gotovo šest miliona flaša VODAVODE u pakovanjima od 330 i 500ml, dok je u luksuznim hotelima posebno cenjena u staklenoj ambalaži. Zvanična voda fudbalske reprezentacije Srbije definitivno je osvojila Katar.

RASHLAĐIVANjE

NAPOLjU 32, na terenu oko 20 stepeni Celzijusa. To je bilo jedino rešenje kojim je organizator SP u Kataru mogao da počasti igrače i navijače i olakša im posao na terenu i tribinama stadiona "Al Džanub". Posebno konstruisan sistem rashlađivanja, preskup ali efikasan (na slici), učiniće bar donekle današnju pustinjsku žegu podnošljivom. Specijalne turbine koje se nalaze iza klupa za rezerve na zapadnoj tribini svakog stadiona izbacuju pod velikim pritiskom hladan vazduh od 19 ili 20 stepeni Celzijusa.

VANjA: POBEDNIČKA ATMOSFERA

DA nije bilo Vanje Milinkovića-Savića na golu Srbije u duelu protiv Brazila, pogled na konačan rezultat utakmice bi, verovatno, bio mnogo neprijatniji. Posle drugog gola Rišarlisona zujale su lopte sa svih strana ka golu "orlova".

- Pohvale posle utakmice mi prijaju, ali duel sa Brazilom je već iza mene. Okrećemo se sledećoj, veoma važnoj utakmici sa Kemerunom. U ekipi je sjajna atmosfera, pobednička i sada želimo da dođemo do tri boda koja nas ostavljaju u igri - kaže prvi golman Srbije.

SONG: UZEĆEMO BRAZILSKI RECEPT

SELEKTOR Kameruna Rigober Song je pre deset meseci na žrebu za Mundijal rekao da ne poznaje nijednog fudbalera Srbije. Ni juče se nije proslavio, jer nije pomenuo nijedno ime.

- Gledao sam duel Srbije i Brazila. Pokušaćemo da uradimo isto što i Brazil. Probaćemo da nađemo pukotine u odbrani našeg rivala - kaže Song.

Otkrio je zatim selektor "lavova" i detalj sa jučerašnjeg treninga svog tima.

- Posetio nas je predsednik saveza Samjuel Eto. Dugo smo pričali. Stekao sam utisak da bi se vrlo rado presvukao u dres i zaigrao protiv Srbije, samo da sme - nasmejao se Song.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)