U RAT ĆE ZBOG OVOGA DA IDU, AKO TREBA: Ameri imaju najluđe navijanje na Svetskom prvenstvu (VIDEO)

Novosti online

25. 11. 2022. u 20:32

FUDBALSKA reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država ima prilično originalne navijače u Kataru, gde se održava Svetsko prvenstvo.

У РАТ ЋЕ ЗБОГ ОВОГА ДА ИДУ, АКО ТРЕБА: Амери имају најлуђе навијање на Светском првенству (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

To su i dokazali pred meč SAD - Engleska (koji možete uživo da pratite uz portal "Novosti").

Već više od jednog veka, Amerikanci jedan drugi sport zovu fudbalom - ono što ostatak sveta naziva "američkim fudbalom". 

Prosto, krajem 19. veka se, zbog veličine "jajaste" lopte koja je bila tačno jednu stopu ("foot") dugačka, sport u kome se ta lopta koristila nazvao u Sjedinjenim Američkim Državama "football", ali ta reč se, krajem 19. veka, u Evropi uopšte nije koristila za nadmetanja u kojima se koristi "lopta od jedne stope", već - za sport u kome se lopta šutira.

Fudbal je, za nas ovdašnje, ostao fudbal, kako su ga i nazvali Englezi, čija je zemlja i postojbina modernih pravila ove igre, ali Amerikanci nikako ne mogu da se pomire sa tim. Oni taj sport uopšte ne zovu tako, već "soker" ("soccer").

Sam termin je, inače, potekao iz Engleske, gde su krajem 19. veka, na Oksfordu počeli da koriste svojevrsni "žargonski dodatak" na krajevima reči, i to dodatak "-er". Tako je "rugby football" (ragbi fudbal) nazivan još i "rugger" ili "footer", ali to nije zaživelo kao što je naziv "soker" za ono što mi znamo kao fudbal.

Naime, "association football" je bio pun engleski naziv fudbala u poslednjoj deceniji pretprošlog veka, pa je "assoc" postala skraćenica, na koju se nakalemio dodatak -er i... na kraju je to to još dodatno skraćeno na soker, pa je zaživelo malo u Engleskoj, ali mnogo više u Irskoj, Australiji, Kanadi i, konačno, Sjedinjenim Američkim Državama, gde je termin "fudbal" već uveliko bio "zauzet".

Naravno, ogromna većina evropskih ljubitelja "najvažnije sporedne stvari na svetu" neće fudbal nikada u životu zvati soker, ali isto tako Amerikancima ne pada na pamet da ga nazivaju fudbalom.

U to ime su, pred meč sa Englezima, svojim "arhi-neprijateljima" po pitanju naziva ovog sporta, skandirali ispred stadiona u Kataru:

- It's called soccer! (Zove se soker!)

Podsetimo, reprezentacija Srbije igra sledeći meč protiv Kameruna, u ponedeljak od 11 časova prepodne po našem, srednjoevropskom vremenu. I tu utakmicu možete uživo da pratite uz portal "Novosti", u čijoj sekciji "Katar 2022" vas već čeka obilje materijala sa Svetskog prvenstva u fudbalu.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)