EH, DA SE RAČUNAJU STATIVE: Urugvaj i Južna Koreja odigrali neverovatan meč bez golova (FOTO/VIDEO)

Novosti online

24. 11. 2022. u 15:57 >> 15:51

TAKMIČENjE u grupi H na Svetskom fudbalskom prvenstvu u Kataru otvorili su Urugvaj i Južna Koreja. Susret starih znanaca iz Južne Afrike završen je bez pobednika i bez golova, a bliži trijumfu bili su južnoamerikanci, koji su dva puta pogađali okvir gola.

ЕХ, ДА СЕ РАЧУНАЈУ СТАТИВЕ: Уругвај и Јужна Кореја одиграли невероватан меч без голова (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

U 43. minutu to je učinio Dijego Godin, a u nadoknadi utrošenog vremene Fede Valverde. Prethodno, odličnu priliku propustio je Hvang da dovede Koreju u vođstvo. Zaboravila ga je u 34. minutu odbrana Urugvaja, ali je fudbaler Olimpijakosa sa 12-13 metara tukao preko gola.

Osim ta dva pokušaja, Godina u prvom i Valverdea u drugom delu susreta, nije se bog zna šta moglo videti na stadionu Edukejšen. Po dve poluprilike Darvina Nunjeza (u nastavku druge i Kavani je bio blizu svog 59 pogotka za nebeskoplave) sa jedne i sa druge strane Sona i to bi bilo to. 

Son je meč igrao sa maskom poput Zorove, zbog povrede kosti ispod levog oka, a u 57. minutu utakmice zanemela je cela Južna Koreja na trenutak, posle starta Kaseresa. Bukvalno je izuo iz cipela Sona, srećom, posledica po fudbalera Totenhema nije bilo, što se ne može reći za njegove kopačke.

Novi selektor Urugvaja, Diejgo Alonso koji je na toj funkciji zamenio ikonu urugvajskog fudbala Oskara Tabareza, odlučio se na iskusnu postavu sa trojicom igrača starijih od 35 godina - Luisom Suarezom, Martinom Kaseresom i Dijegom Godinom, što se desilo tek treći put u istoriji mundijala - prethodno Brazil 1966. sa Gilmarom, Đalmom Santosom i Belinijem, odnosno Kanada ove srede kada su na terenu bili Borjan, Hačinson i Vitorio.  

U drugom meču ove grupe, ujedno pretposlednjem prvog kola, sastaju se Portugal i Gana od 17 časova. Južna Koreja će za četiri dana igrati protiv Gane, a Urugvaj protiv Portugala.

Tok meča mogli ste da pratite na portalu "Novosti.rs":

Urugvaj - Južna Koreja 0:0

Sedam minuta će se igrati nadoknada drugog poluvremena.

90' - Neverovatna greška golmana Urugvaja Ročeta, poslao je loptu na nogu Sonu koji  pokušava iz prve ali je za malo neprecizan.

89' - PREČKA! Valverde je sam sebi stvorio priliku za udarac, a onda iz mesta šutirao. Kim je bio savladan, ali na njegovu sreću lopta je pogodila stativu.

87' - propao je još jedan napada Urugvaja. Pokušao je kavani da zahvati glavom jednu "nemoguću" loptu koja je završila u gol-autu. Koreja je u završnisu utakmice ušla potpuno nezainteresovana za napade, a po izrazu lica selektora Benta reklo bi se da im je cilj pre ove utakmice bio da sačuvaju svoju mrežu. Sve su bliže da to i ostvare.

84' - Kasno se probudio Darvin Nunjez. Sada je lepo prošao po desnoj strani, ali je uputio malo prejaku loptu Kavaniju.

81' - Nunjez, zamalo pored gola! Uposlio ga je Edinson Kavani koji je na 30 metara od gola primio loptu koju je uputio Himenez. Utisak je da je matador loptu primirio rukom pre nego što se okrenuo i prevario pratioce. Na kraju je ispratio i akciju Nunjeza, ali je bio za malo prekratak da pokupi otpadak.

78' - Nova priliak za Koreju, šutirao je Sung koji je pre nekoliko minuta ušao u igru umesto Hvanga. Lopta je otišla prilično daleko od gola, ali beleži se pokušaj.

75' - Prilika za Koreju. Son je primio loptu na ivici kaznenog prostora, malo iskosa po desnoj strani. Stvorio je sebi varkom otvoren put prema gou ali je izblokiran. Utisak je da nije bio u ofsajdu, ali bi se verovatno konsultovao VAR da je akcija rezultirala golom.

71' - Godin se našao na poziciji levog krila, ali je "centrirao" skroz na drugu stranu terena do Pelistrija koji je bio još nesnalažljiviji. Ipak, Urugvajci su sve bliže golu.

70' - Prva opasnost pred golom Koreje za koju je zaslužan Kavani. Primio je loptu u srcu šesnaesterca, uspeo da se okrene, ali je bio usamljen i okružen defanzivcima Koreje i nije uspeo da pogodi. 

64' - Ušao je u igru Kavani, ali nećemo gledati na terenu zajedno dvojicu najboljih strelaca u istoriji nebeskoplavih, jer je mesto matadoru ustupio Luis Suarez.

FOTO: Tanjug/AP

63' - Kakav prozor Darvina Nunjeza po levom krilu, predriblao je dvojicu igrača Koreje ali je čini se, mogao bolje da uputi loptu prema Suarezu. 

61' - Novi problemi za azijsku selekciju jer se za ulazak u igru sprema "el Matador", Edinson Kavani.

57' - Problemi za Južnu Koreju - Son je na zemlji posle oštrog starta Kaseresa. Ubeležen je u beležnicu sudije Tupana urugvajski veteran.

Uticaj zorove maske koju nosi Son na omladinu Južne Koreje:

53' - Izvukao se Urugvaj sada. Bio je i duel u petercu, pao je jedan jedan igrač Koreje u duelu sa Himenezom, a sve se to dešavalo nakon pokušaja Kima glavom i boksovanja Ročeta.

51' - Dobar napad Južne Koreje propao je nakon što se Son spetljao na ivici kaznenog prostora. Prilika za kontru propala je jer je Valverde loše primio loptu.

46' - Počeo je drugi deo igre. 

DRUGO POLUVREME

Iako je prvi deo utakmice završen bez golova, ljubitelji fudbala mogli su da vide nekoliko zanimljivih situacija. Najbolju priliku na meču propustio je štoper Urusa dijego godin koji je posle nebeskog skoka pogodio stativu Kimovog gola.

S druge strane, Hvang je neometan šutirao preko gola sa nekih 12 metara. Priliku su propustili i Nunjez i Suarez, smušenom reakcijom posle ubacivanja lopte Pelistrija.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

43' - Korner za Urugvaj izborili su Penistri i Suarez. Izveo ga je Valverde i pronaljšao Godina koji je bio najviši u skoku, ali nije imao sreće jer je pogodio stativu nebranjenog dela mreže Kima.

33' - Zaboravljen je bio Hvang u srcu šesnaesterca Urugvaja, ali je napadač olimpijakosa šutirao preko gola. Veću priliku za pogodak teško da će Koreja imati na ovom susretu.

27' - Uzbudljiva igra u ovim minutima. Posle kornera Koreje, usledila je kontra Urugvaja, lopta je stigla do Nunjeza na ivicu peterca, ali sjajno interveniše golman Kim ispred njega jer je Olivera poslao prejaku loptu.

Foto: Tanjug/AP

26'- Ni iz čega, Urugvaj dolazi u poziciju da se brani. Son je lako izbacio veterana Kaseresa, ali je Olivera uspeo da blokira njegov centaršut sa levog krila.

FOTO: Tanjug/AP

25' - Sve je bliži golu Urugvaj, ali nedostaje koncentracije. Valverde je ubacio, Himenez nije stigao do lopte, ali izboren je prvi korner.

FOTO: Tanjug/AP

22' - Najopasniji napad Urugvaja i uopšte na utakmici. Pinestri je ubacio loptu glavom sa desne strane, Nunjez nije uspeo da zahvati loptu, a Suarez nije ni stigao do nje.

19' - Federiko Valverde je uputio prvi konkretan udarac prema golu, iako je promašio okvir gola.

18' - Posle duže vremena dobar napad organizovala je i Koreja, ali i dalje nema udarca na gol ni na jednoj strani. Navijači azijske ekipe su brojniji i bučniji na tribinama.

Foto: Tanjug/AP

16' - Posle uvodne inicijativce Koreje, Urugvaj je čini se, preuzeo konce igre. pokušavaju sada fudbaleri azijske selekcije da smire igru. Urugvajci kao da im to dozvoljavaju i čekaju svoju priliku iz nove kontre.

13' - Prva kakva-takva prilika za Urugvaj. Lepo je prošao Vesino, ali je blagovremeno intervenisao golman Koreje.

9' - Pokušali su igrači Koreje još jednom, ali je posle centarputa sa desne strane sevnula kontra. Darvin Nunjez je opasno pripretio ali je jedan od petrice Kimova intervenisao u poslednji čas izbivši loptu u aut.

5' - Deluje posle prvih pet minuta da Južna Koreja više želi pobedu. 

2' - Korner je izvela ekipa Koreje, ali Ročet raščišćava situaciju.

1' - Počela je utakmica.

Objavljeni su sastavi za meč. Koreja će na teren stadiona Edukejšen istrčati sa petoricom Kimova, koji nisu ni u kakvom srodstvu, naime to je uz prezimena Li i Park najčešće prezime u ovoj zemlji. Zanimljivo je da svi oni čine zadnju liniju azijske selekcije, golmana i četiri igrača u odbrani.

Foto: Tanjug/AP

Urugvaj je bez Kavanija i Arauha, ali što je možda i najvažnije bez svog zaštitnog znaka, legendarnog selektora Oskara Tabareza. Menjaće ga Dijego Alonso.

Foto: Tanjug/AP

Urugvaj - Južna Koreja 

stadion: Edukejšen siti

sudija: Klermon Tupan

Urugvaj (4-1-2-3): Ročet - Kaseres, Himenez, Godin, Olivera - Vesino - Valverde, Bentankur - Pelistri, Nunjez, Suarez

Južna Koreja (4-2-3-1): G.Kim - S.Kim, G.Kim, M.Kim, H.Kim - Jung, B. Hvang - Na, Li, Son - U. Hvang

UOČI MEČA

Čovek koji je obeležio poslednju deceniju i po urugvajskog fudbala igra svoj poslednji mundijal, jer malo je verovatno da će Suarez 2026. igrati u Svernoj Americi. Ostaje mu, dakle, ovaj po mnogome posebni, pustinjski, zimski, da popravi svoju već impresivnu statistiku: četiri učešća, 13 utakmica, sedam golova, četiri asistencije i jedno polufinale, za koje je upravo on možda i najzaslužniji.

Iako je njegov saigrač iz repreezntacije Dijego Forlan poneo titulu najboljeg strelca i igrača SP 2010 u Južnoj Africi, sećanja ljubitelja fudbala su življa na onu Suarezovu ruku na liniji kojom je sprečio Dominika Adiju da postigne pobedonosni gol i odvede Ganu u polufinale. Suarez je isključen a iz dosuđenog penala Asamoa Đan pogađa prečku. Kasnije je Muslera odbranio odlučujući udarac sa bele tačke već pomenutom Adiji, ali je Suarez svoju intervenciju ocenio "odbranom turnira".

A Urugvajci su do meča sa Ganom došli upravo preko današnjeg rivala, Južne Koreje. Oba gola u pobedi od 2:1 u osmini finala postigao je upravo Suarez, a počasni za azijsku selekciju tadašnje krilo Boltona Li Čung-jong.

Četiri godine kasnije, Urugvaj je zaustavljen u osmini finala gde je bio uskraćen za pomoć Luisa suareza, a razlog je dobro poznat - tadašnji napadač Liverpula ugrizao je Đorđa Kjelinija i zaradio višemesečnu suspenziju.

S druge strane je heroj Južne Koreje i njihov glavni adut na Mundijalu, polutka Totenhema Son Hjon-min. Danima pred polazak u Katar strepnja je vladala među navijačima "tigrova" da li će Son moći da nastupi, pošto je neposredno pre objavljivanja spiska morao da se podvrgne operaciji orbitalne kosti na levom oku.

Povredu je zaradio na meču Lige šampiona protiv Olimpika iz Marselja, ali ga ona nije sprečila da se ipak pojavi u Kataru, gde će nastupati sa specijalnom maskom na licu, koja podseća na onu koju nosi legendarni junak Zoro.

Koreja je kao domaćin senzacionalno stigla do polufinala 2002. godine, ali grupu nisu prošli od pomenute 2010. 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)