OD 12 UČEŠĆA NA MUNDIJALIMA... Znate li s kim je naša reprezentacija najčešće igrala u grupama?

JUGOSLAVIJA, Srbija i Crna Gora, pa sada i Srbija. Država koju smo svojatali kao našu, do sada je 12 puta učestvovala na fudbalskim prvenstvima sveta, u novembru će "orlovi" štiklirati i 13. mundijalsku "recku", a sa kime će u sezoni slava započeti putovanje ka što boljem plasmanu u Kataru, izabranici Dragana Stojkovića saznaće na žrebu u petak (18.00). Zato je i dobro podsetiti se kako su kuglice u prošlosti bile naklonjene reprezentaciji i ko su bili najčešći rivali u prvoj rundi najveće fudbalske smotre.

ОД 12 УЧЕШЋА НА МУНДИЈАЛИМА... Знате ли с ким је наша репрезентација најчешће играла у групама?

FOTO: Tanjug/AP

A pogledom na istorijat koji seže još do prvog Mundijala 1930. u Urugvaju, može se videti da su Brazilci najčešće završavali u grupi sa reprezentacijom koju smo smatrali našom.

Zanimljivo, na prvom i poslednjem na kojem smo učestvovali. Bilans sa "kariokama", nije naročito impresivan na Mundijalima, pošto je jedina pobeda zabeležena na SP 1930. u Urugvaju (2:1), dok je u narednim susretima Brazil dva puta pobeđivao (1950, 2018), a u isto toliko navrata bilo je nerešeno (1954, 1974).

Sledeći rival koji je naša fudbalska reprezentacija najčešće izvlačila na mundijalskim žrebovima je Nemačka, koja je tri puta bila rival na SP. Poslednjeg okršaja sa "pancerima" sećaju se verovatno svi navijači nacionalne selekcije, budući da su 2010. u Južnoj Africi, pod vođstvom Radomira Antića, "orlovi" izvojevali jednu od najvećih pobeda državnog sastava u poslednjih 20 godina (1:0). Tada su zablistali Milan Lane Jovanović, strelac pobedonosnog pogotka, i Vladimir Stojković, koji je odbranio penal Lukasu Podolskom. Sa samostalnom Nemačkom, Jugoslavija je igrala i na Mundijalima 1998. (2:2) i 1990, kada je doživljen ubedljiv poraz (1:4).

Po dva puta našim reprezentativcima u grupu su zapadali: Švajcarska, Meksiko, Francuska, Kolumbija i Škotska, dok su rivali sa kojima smo samo jednom igrali: Sovjetski Savez, Holandija, Bolivija, Paragvaj, Obala Slonovače, Gana, Urugvaj, Zair, Argentina, SAD, Kostarika, Australija, Severna Irska, Honduras, Ujedinjeni Arapski Emirati, Australija i Španija. 

POSLEDNjI PROLAZ U FRANCUSKOJ


POSLEDNjI put kada je reprezentacija koju smo oslovljavali kao naša prošla grupu, bilo je 1998. u Francuskoj. Tada je selekcija koju je sa klupe predvodio Slobodan Santrač u grupi savladala Iran (1:0) i SAD (2:0), dok je sa Nemcima bilo nerešeno 2:2. Ipak, Jugoslavija je zaustavljena u osmini finala u okršaju sa Holandijom (1:2), koji će biti zapamćen i po pogođenoj prečki Predraga Mijatovića sa penala, a deo tog tima bio je i današnji selektor Dragan Stojković Piksi.

Bonus video: Svemirsko svetsko prvenstvo: Spaktakl kakav fudbal ne pamti

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)