"UŠATI" SE VRAĆA U KOLEVKU FUDBALA: Treće englesko finale u poslednjih 13 godina Lige šampiona

Đ. SAMOILOVIĆ

06. 05. 2021. u 20:03

TREĆE englesko finale Lige šampiona u poslednjih 13 godina zakazali su Čelsi i Mančester siti pobedama nad Real Madridom i PSŽ u polufinalima.

УШАТИ СЕ ВРАЋА У КОЛЕВКУ ФУДБАЛА: Треће енглеско финале у последњих 13 година Лиге шампиона

Foto AP

Ako ne bude nekih promena, "plavci" i "građani" će 29. maja na olimpijskom stadionu "Ataturk" u Istanbulu imati priliku da vrate "ušati" trofej na Ostrvo, nakon Liverpula koji je 2019. takođe pobedio zemljački Totenhem.

FOTO: AP

Pre toga, prvi okršaj za srebrni pehar između klubova iz kolevke fudbala, odigrao je takođe Čelsi, samo što je tada sa druge strane bio tim iz crvenog dela Mančestera 2008, koji je slavio posle one čuvene penal serije u kojoj se Džon Teri okliznuo.

Sada su u finalu ekipe koje su prethodnih 20 godina postale sinonim za rasipništvo i na ostrvskom i kopnenom delu Starog kontinenta važe za veće trošadžije. Dovoljno je reći da je Čelsi samo ovog leta, posle godinu dana zabrane UEFA, na pojačanja potrošio više od 250 miliona evra. Sa druge strane, Siti nakon što ga je preuzeo šeik Mansur bin Zajed, postao je evropska supersila, ali bez "srebrnine" iz evrokupova, svaki utrošeni petrol dolar je gubio svoj smisao. Ipak, ove godine "građani" dobili prvu priliku u svojoj istoriji da se bore za najvredniju amforu u evropskom fudbalu.

- Konačno smo uspeli, došli smo u finale. Imali smo sjajnu sezonu u Ligi šampiona i zaslužujemo da budemo tu - rekao je Gvardiola, koji se našao u obračunu za trofej posle deset godina.

EPA

Njegovom kolegi Tomasu Tuhelu ovo je drugo uzastopno finale, pošto je prošle godine na istom mestu bio sa ekipom PSŽ koja ga je otpustila krajem decembra 2020. Ne krije Nemac da sada želi do kraja i da Čelsi želi da ponovi uspeh iz 2012. kada se okitio peharom prvaka Starog kontinenta.

- Moramo da stignemo u Istanbul u dobroj atmosferi, još nije gotovo. Želimo da odemo do kraja, u Istanbulu želimo da pobedimo. Imamo dva finala. Bilo je sjajno izdanje, tačno je da smo mogli da postignemo još nekoliko golova, ali sada nije vreme za kritike jer je ovo sjajno dostignuće - rekao je euforični Tuhel posle velkog slavlja Čelsija nad Madriđanima.

Ono što je, takođe, zaniljmivo Siti, čija je vrednost procenjena na 1,03 milijarde, i Čelsi, tim koji košta 779 miliona, imaće uvertiru za finale već ovog vikenda u Premijer ligi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna