PROGOVORIO I ČEFERIN: Biće kazni, Perez želi poslušnika, nikad me niko nije slagao toliko puta kao Anjeli

Novosti online

22. 04. 2021. u 10:12

SUPERLIGA je propala, iako je pokušala da promeni izgled fudbala. O svemu tome govorio je prvi čovek UEFA Aleksandar Čeferin.

ПРОГОВОРИО И ЧЕФЕРИН: Биће казни, Перез жели послушника, никад ме нико није слагао толико пута као Ањели

Aleksandar Čeferin foto: N. P.

On je u intervjuu za televiziju "24ur" istakao da ostavlja otvorenom mogućnost da u budućnosti kazni "kraljevski klub" ako opet pritisne UEFA uza zid.

Madriđani će ipak igrati ovosezonksko polufinale Lige šampiona protiv Čelsija.

- Ključ je u tome što je sezona već počela i ako ne bismo igrali polufinala televizije bi tražile odštetu. Zato su relativno male šanse da se ovaj meč neće igrati sledeće nedelje. Ali to će sve biti malo drugačije u budućnosti - rekao je Čeferin.

Predsednik Reala Florentino Perez je već odgovorio u intervjuu za "Larguero" rekavši da želi obrazovanog predsednika UEFA, a ne čoveka koji vređa klubove stogodišnjom tradicijom. Ipak, Čeferina to ne brine.

- On ne želi predsednika poput mene? To je još veći podsticaj da ostanem. Perez želi poslušnika koji radi kako on hoće. A ja pokušavam da radim ono što mislim da je dobro za evropski i svetski fudbal.

Ipak, 53-godišnjaka iz Ljubljane je posebno iznervirao njegov kum Andrea Anjeli, predsednik Juventusa.

- On me je najviše razočarao. Nikada me niko nije toliko puta slagao. U subotu smo razgovarali i rekao mi je da su sve to (priče o osnivanju Superlige, prim.aut) samo glasine i da će me zvati za sat. Onda je ugasio telefon.

Andrea Anjeli/Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Treba reći da to ne znači da Čeferin nije otvoren za dalje pregovore.

- Vrata UEFA su uvek otvorena. Istovremeno, svi će morati da snose posledice svojih postupaka. Svi ovi klubovi su deo Evropske kuće fudbala. Naravno, sa nekim ljudima nikada više neću imati privatne odnose. Ali mogu da odvojim privatno od poslovnog.

Nisu svi klubovi koji su želeli u Superligu toliko razbesneli Slovenca, kao recimo Barselona.

- Do neke mere su me svi razočarali, ali Barsa možda i najmanje. Nedavno su izabrali Đoana Laportu za predsednika, razgovarali smo dva ili tri puta. Bio je pod velikim pritiskom zbog finansijske situacije. Nasledio ju je, nije on kriv za nju... Ako preplaćuješ igrače, neodgovarajuće igrače, a nemaš rezultat – to znači minus u kasi.

Čeferin je demantovao da je UEFA u neku ruku "podmitila" Engleze da odustanu od Superlige, odnosno da im je, kako je prvi javio katalonski "Mundo Deportivo", dala određeni novac da se povuku.

- Nemam gde da nađem milijarde koje bih ponudio engleskim klubovima. Takođe, da sam im dao milijarde ne bi se oni izvinjavali. Znaju oni dobro da su pogrešili. Zvali su me i zato te klubove poštujem više nego ova dva - očigledno je aludirao na Juventus i Real Madrid.

Ima i dobrih primera, pa su najpozitivniji utisak ostavili Bajern, Pari Sen Žermen, Borusija Dortmund, Olimpik Lion... Listom su odbili Superligu, iako su dobili pozive.

- Naser Al Kelaifi veruje u fudbal, on zna da piramida ne sme da se sruši zato što je razgovarao sa navijačima Pari Sen Žermena i zato što radi za njih. Bez njega, Karl Hajnsa Rumenigea (Bajern) i Hans Joahima Vackea (Borusija Dortmund) sve bi ovo bio mnogo teže.

Na kraju je govorio i o ostalim klubovima.

- Dobio sam poruke podrške od maltene svih klubova Evrope. Imao sam 3.800 propuštenih poziva. I zato se nadam da su sada shvatili koliko su pogrešili i da će snositi posledice. Razgovaraćemo o tome naredne nedelje - zaključio je Čeferin.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

(Mozzartsport)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja