NAJSTARIJI ŽIVI PEHAR SE VRAĆA U MUZEJ: Vlasnik Sitija kupio pehar FA kupa iz 1895. i poklonio ga Nacionalnog muzeja fudbala

Novosti online

11. 01. 2021. u 22:32

VLASNIK Mančester Sitija kupio je najstariji preživeli pehar FA kupa, koji je 1904. godine postao prvi trofej u istoriji građana.

НАЈСТАРИЈИ ЖИВИ ПЕХАР СЕ ВРАЋА У МУЗЕЈ: Власник Ситија купио пехар ФА купа из 1895. и поклонио га Националног музеја фудбала

FOTO: Mančester siti

Pehar, koji je osvajačima najstarijeg klupskog takmičenja na svetu dodeljivan od 1896. do 1910. godine, stavljen je na aukciju od strane tadašnjeg vlasnika 2019. godine, a prethodno je krasio vitrine Muzeja engleskog fudbala koji se nalazi u Mančesteru.

Pehar će se vratiti na isto mesto, jer je šeik rešio da ga "pozajmi" Muzeju.

- Šeik Mansur bin Zajed kupio je pehar na aukciji i posudio ga muzeju u nabavci obavljenoj u korist engleskog fudbala - objavio je u petak Mančester Siti.

Tim Dezmond, izvršni direktor Nacionalnog fudbalskog muzeja, kazao je da je vraćanjem pehara očuvano sportsko nasljeđe zemlje.

- Plašili smo se da ga možda nikada više nećemo videti i da će Velika Britanija zauvek izgubiti ovaj trofej - rekao je Dezmond.

Klub nije otkrio cenu, ali je aukcijska kuća Bonams u Londonu krajem septembra objavila da je anonimni kupac nakon "uzbudljivog nadmetanja" kupio pehar za 760.000 funti (oko 845.000 evra).

Engleski savet za umetnost pehar smatra predmetom od međunarodnog istorijskog značaja. Fudbaleri Sitija imalu su zadovoljstvo da ga podignu daleke 1904. godine nakon pobede u finalu FA kupa nad Boltonom rezultatom 1:0.

Iz kluba su istakli da je ta pobeda pomogla izgradnji pozicije fudbala u širem kulturnom životu Mančestera, grada koji je u to vreme bio poznatiji po ragbiju.

- Osvajanje ovog trofeja 1904. godine bila je prekretnica za klub i grad Mančester jer je fudbal čvrsto zacementirao u srce svoje zajednice - rekao je Kaldun Al Mubarak, predsednik Mančester Sitija.

Siti je FA kup osvajao šest puta, poslednji put 2019. godine. Prvo izdanje FA kupa odigrano je 1871. godine. Originalni pehar ukraden je 1895. iz jedne radnje u Birmingemu gde je bio izložen nakon što ga je osvojila Aton vila i nikad nije pronađen. Šezdeset godina kasnije, 80-godišnji kriminalac koji je proveo više od pola života u zatvorima Džejms Burdž, priznao je da je on ukrao trofej i pretopio ga u novčiće od pola krune (osmina tadašnje funte).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)