NEMA KRAJA LOŠIM VESTIMA: Preminuo legendarni menadžer Škotske i Mančester junajteda

Novosti online

31. 12. 2020. u 20:55

NEKADAŠNjI menadžer Mančester junajteda i još 11 engleskih klubova, selektor Škotske i član Kuće slavnih škotskog fudbala Tomi Doerti, preminuo je u 92. godini posle dugogodišnje borbe sa bolesti, objavila je njegova porodica.

НЕМА КРАЈА ЛОШИМ ВЕСТИМА:  Преминуо легендарни менаџер Шкотске и Манчестер јунајтеда

FOTO: Vikipedija

Ostaće upamćen kao čovek koji je sprečio Liverpul da osvoji trebl 1977, savladavši redse u finalu FA Kupa. Nedugo zatim dobio je otkaz u Junajtedu zbog afere sa suprugom fizioterapeuta.

Najveći deo igračke karijere proveo je u Prestonu za koji je odigrao više od 300 utakmica. Za škotsku reprezentaciju nastupio je 25 puta.

U trenerskoj karijeri vodio je 12 klubova i škotsku reprezentaciju. Najpoznatiji je po svom mandatu na Old Trafordu u razdoblju između 1972. i 1977. godine.

U tom periodu engleskim a i evropskim fudbalom vladao je Liverpul, ali je Doerti uspeo da osvoji FA Kup savladavši u čuvenom finalu 1977. upravo redse, koje je s klupe predvodio slavni Bob Pejsli, sa 2:1.

Karijeru u Junajtedu prekinula je Dokova afera sa suprugom jednog od Junajtedovih fizioterapeuta, koja je takođe okončala i njegov prvi brak.

Osim FA kupa sa Junajtedom, osvojio je i Liga kup sa Čelsijem 1965, kao i sada ugašeni Šampionat ostrvskih nacija 1972. sa Škotskom.

- Duboko žalimo zbog odlaska Tomija Doertija koji nas je odveo do pehara FA Kupa 1977. Godine s uzbudljivom, napadačkom ekipom u najboljoj tradiciji Mančester junajteda. Svi u klubu šalju iskrene izraze žalosti Tomijevoj porodici - poručili su sa Old Traforda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna